18.04.2021,  21:10:20 | 0 comentarii | 560 vizualizari
Trista realitate a anului 2021 ambalată într-un document oficial ce va ajunge la Bruxelles (X) / Ce își propune noua Strategie a Văii Jiului sub aspectul valorificării specificului local?
de Corneliu BRAN

Data trecută arătam cum văd cei de la PwC situația actuală a turismului Văii Jiului, trecută în draftul viitoarei Strategii de Dezvoltare a Văii Jiului, document ce va ajunge pe masa celor de la Bruxelles și după care se vor ghida europenii în a ajuta sau nu zona noastră greu încercată, după ce mineritul a fost pus la pământ. Astăzi vă prezentăm „ce își propune noua strategie de Dezvoltare” în vederea valorificării „specificului local”, ca noi alternative la minerit. Mie, personal, partea aceasta mi se pare tare subțire și v-o spun din start, așteptam mult mai multe propuneri și mai clare de la consultanții PwC, considerați profesioniști adevărați, dar care, la acest document, deocamdată cel puțin, parcă nu și-au arătat valoarea adevărată. Dar, cine știe, fiind vorba de un draft, poate în acest an documentul va fi îmbunătățit. Vom vedea.

 

Dezvoltarea zonei prin turism. „Specificul local”

Redăm câteva fragmente importante din această parte a lucrării, așa cum au așternut textul consultanții care au lucrat la acest draft al Strategiei de Dezvoltare a Văii Jiului. Fiindcă este important de știut de către toată lumea din zonă și Hunedoara cum văd consultanții PwC că ar trebui să vină soluțiile de dezvoltare a turismului în viitorul apropiat: „De-a lungul consultărilor și atelierelor tematice organizate cu părțile interesate de la nivel local și central, turismul a fost menționat ca una dintre primele 3 soluții pentru dezvoltarea zonei și pentru asigurarea tranziției juste de la epoca producției de huilă la societatea post-industrială. Dezvoltarea turismului se va realiza, printre altele, prin: extinderea activității turistice pe întreaga durată a anului; sprijinirea și dezvoltarea turismului familial, cultural și școlar și consolidarea turismului activ”.

„Nevoi, oportunități și acțiuni de dezvoltare

Pentru sprijinirea turismului și pentru punerea în valoare a patrimoniului natural și cultural al zonei, se impune luarea unui set de măsuri care să conducă la dezvoltarea coerentă și durabilă a zonei, realizată cu concursul și implicarea locuitorilor săi.

 

Extinderea activității turistice pe întreaga durată a anului

Pentru creșterea atractivității zonei în afara sezonului hibernal, se impune dezvoltarea câtorva direcții complementare.

În primul rând, se va derula inventarierea stării resurselor turistice naturale și antropice din regiune și vor realiza demersuri pentru clasarea și introducerea pe Lista Monumentelor Istorice a unor noi obiective. În paralel, în cadrul procesului de realizare și actualizare a Planurilor de Urbanism General (PUG) pentru cele 6 UAT-uri, vor fi declarate, în conformitate cu prevederile Legii 350 / 2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, zone protejate acele zone naturale și construite cu potențial de valorificare turistică și dezvoltare integrată. Pe baza identificării resurselor turistice naturale și antropice, se vor amenaja, omologa, digitaliza și promova trasee turistice în Valea Jiului, atât tematice, cât și dedicate diversității de elemente naturale și antropice dintr-o anumită zonă a Văii Jiului. Circuitele vor viza diverse tipuri de public-țintă, vor presupune folosirea a diverse mijloace de deplasare (mers pe jos, alergare, bicicletă, cal, ciclo-drezină, tren, autobuz electric, automobil, barcă, schi fond și alpin etc.) și se vor derula în zone cu relief diferit (în zone urbane, ușor accesibile, pe malul Jiului de Vest, în zonele premontane și montane etc.). În același timp, se vor amenaja trasee turistice trans-regionale, ce vor conecta Valea de zonele turistice învecinate și vor fi dedicate unei anumite tematice: cetățile dacice, castrele romane, Constantin Brâncuși, siturile industriale din Vale și din întreg județul Hunedoara etc. De asemenea, va fi amenajat accesul în cele mai atractive peșteri din regiune, ce vor fi integrate ulterior în circuitele turistice mai sus menționate.

Pentru realizarea reconversiei funcționale a fostelor exploatări miniere propriu-zise, se recomandă construirea unui exemplu de bune practici în jurul fostei exploatări de la Petrila. Pornind de la cele două spații expoziționale deschise în prezent, Muzeul Salvatorului Minier și fosta Mină-Școală, și de la eforturile societății civile locale, se vor pune bazele Centrului Multicultural Petrila. Strategia de reconversie funcțională a Minei Lupeni va fi complementară celei a Minei Petrila și va viza înființarea Centrului Educațional Lupeni care va pune în valoare elemente din infrastructura actualei exploatări miniere. Ambele destinații vor fi incluse în circuitele turistice prezentate mai sus, precum și în programul taberelor școlare, publice și private, ce vor fi dezvoltate în zonă și în regiunile învecinate. De asemenea, ele vor fi introduse în circuitul activităților derulate în săptămânile dedicate „Școlii Altfel”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter