03.11.2011,  09:28:53 | 0 comentarii | 917 vizualizari
Butoi cu pulbere la Lupeni / Nu au promovat deşi au dat şpagă pentru BAC
de Ziarul Vaii Jiului

Informaţii deosebit de grave ne-au sosit, zilele trecute, dinspre Grupul Școlar Industrial Minier Lupeni. Potrivit surselor noastre, la Restaurantul “Montana”, în urma unei întâlniri la care au participat părinţi ai elevilor care s-au prezentat, anul acesta, la examenul de bacalaureat, s-a colectat o sumă totală de peste 40.000 de lei. Ba chiar, ni se spune, apropiată de 45.000 de lei. Scopul? Derularea unui examen de bacalaureat “în condiţii prielnice promovării sigure”. Pentru a fi stimulaţi să cotizeze, părinţii elevilor au fost motivaţi prin mesaje de genul “Cine nu cotizează nu promovează!”.

Colectarea importantei sume de bani a fost făcută, spun sursele noastre, pe nişte tabele purtând ştampila unui ONG, mai exact “Asociaţia Victoria din cadrul"GSM"Lupeni”, asociaţie ce-i are ca fondatori pe Maria - Gabriela Slăvei, Elisabeta Dănică, Gabriela Drăgan, Viorel - Vasile Hodor, Vasile Humita, Minodora Luca, Elena Tircă, Lenuţa Pop, Viorica Ruta, Maria Moldovan,"Doina Rus, Luminiţa Bejinaru, Valentin - Ștefan Bălan şi Ibolya Samsudean. Consiliul Director al asociaţiei este format din  Maria - Gabriela Slăvei - preşedinte, Vasile Humita, Valentin Bălan, Maria Moldovan  şi Gabriela Drăgan - membri. 

La întâlnirea “de lucru”, cotizanţii au fost informaţi că banii urmează a fi distribuiţi spre supraveghetori (200 de lei de persoană), membrii comisiei de bacalaureat (2.000 de lei de persoană) şi, respectiv, preşedintele comisiei (o sumă considerabil mai mare). Cu toate acestea, nu există certitudinea că sumele colectate ar fi ajuns, în parte sau în totalitate, la toţi cei menţionaţi. 

Tot din informaţiile furnizate de părinţii forţaţi să cotizeze am aflat că o parte din cei aproape 45.000 de lei s-a dus pentru asigurarea unor activităţi de protocol destinate menţinerii bunei-dispoziţii a organizatorilor. Părinţii au mai fost informaţi că un plic cu bani va ajunge (adică se presupune că a şi ajuns deja) “mai sus”. Cât de “sus”? Încă n-am aflat. Deci, nu dăm, momentan, cu parul. Întregul mecanism n-ar fi răsuflat dacă o bună parte din părinţii care au cotizat, părinţi ai unor elevi cu rezultate slabe în anii terminali, n-ar fi avut surpriza să constate că, deşi au cotizat aşa cum li s-a cerut, promisa promovare a examenului de balacaureat nu s-a produs.

Potrivit portalului oficial, acolo unde au fost publicate rezultatele examenului, un număr de 253 de elevi de la Grupul Școlar Industrial Minier Lupeni s-au înscris la bac, dar numai 197 au promovat toate probele şi au reuşit să obţină medie de promovare (6,00). Cele mai bune rezultate au fost obţinute de Alexandra Cristina Ciobică (8,66), Paula Vizitiu (8,66) şi Liliana Olimpia Drăgănesc Bondrea (8,65)."La polul opus, ultima medie cu care s-a promovat a fost 6:00 şi a fost obţinută de Marian Gerard Boko. Cinci elevi nu s-au prezentat la una sau mai multe probe. 

Tocmai asta i-a nemulţumit pe părinţi. Anume că în afara procentului de promovabilitate, estimat undeva aproape de 78 la sută, s-au aflat şi elevi relaxaţi cu gândul că au dat banul şi, implicit, se vor alege cu o medie de trecere. Important de menţionat că, imediat după publicarea rezultatelor, cei ce s-au ocupat de colectarea sumelor pentru bac au primit, în mod repetat, telefoane de ameninţare. 

Cu toate acestea, e puţin probabil ca eventualii vinovaţi să fie traşi la răspundere. Printre elevii promovaţi s-au numărat şi copii de poliţişti. În plus, e puţin probabil ca - în condiţiile în care elevii nepromovaţi sunt nevoiţi să susţină din nou examenele în sesiuni ulterioare - părinţii acestora să reclame la poliţie ceva de genul “am dat şpagă, dar copilul meu nu a promovat”. Solicităm celor ce deţin informaţii cu privire la colectarea de sume pentru examenul de bacalaureat de anul acesta să ni le transmită fie prin e-mail (la office@zvj.ro), fie sub formă de comentarii pe pagina de internet a cotidianului nostru. Vom reveni.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter