03.11.2011,  10:16:04 | 0 comentarii | 484 vizualizari
La Primăria oraşului Petrila, în graba de a atribui un contract estimat la peste 31 de miliarde de lei vechi, legea a fost călcată în picioare
de Ziarul Vaii Jiului

În 31.05.2010, Primăria oraşului Petrila a anunţat prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) organizarea cererii de oferte (cu fază finală de licitaţie publică) pentru lucrări estimate la 2.645.506,32 de lei, adică aproape 31,5 miliarde de lei vechi dacă luăm în considerare şi TVA. E vorba, de fapt, de lucrări de reabilitare la Canalul Ludului (estimate la 661.534 de lei + TVA, lotul 1) şi amenajarea unui parc de recreere pentru tineri şi vârstnici (lucrare estimată la 1.983.972,32 de lei + TVA, lotul 2).
Data limită de depunere a ofertelor a fost stabilită pentru 11.06.2010, ora 10:00.
Cu o zi înaintea datei limită, la ora 11:07, o societate comercială a expediat pe adresa Primăriei oraşului Petrila o contestaţie privind valorile vizibil exagerate solicitate ca experienţă similară (maxim două contracte a căror valoare însumată să fie egală cu valoarea estimată a lucrării, respectiv 661.534 lei, fără TVA, pentru lotul 1 şi - de asemenea - maxim 4 contracte a căror valoare însumată să fie egală cu valoarea estimată a lucrării, res­pectiv 1.983.972,32 lei, fără TVA, pentru lotul 2). Aceeaşi societate contesta şi solicitarea ca ofertanţii să fie obligaţi să facă dovada, pentru lotul 2, că din echipa de conducere a proiectului face parte cel puţin:
- un coordonator lucrare - inginer construcţii, având o experienţă în domeniu de minim 5 ani;
- un inginer horticultor, având o experienţă în domeniu de minim 5 ani;
- un inginer mecanic, specializarea instalaţii, având o experienţă în domeniu de minim 5 ani.
Potrivit prevederilor legale, contestaţia a fost remisă şi Consiliului"Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Deşi au recepţionat contestaţia, de 3 pagini, la ora 11:07, angajaţii Primăriei oraşului Petrila au reuşit să o transmită în SEAP abia la ora 16:06 a zilei de 10.06.2010.
Plecând de la solicitările de experinţă a personalului, e clar că la nivelul autorităţii contractante s-a dorit ca la licitaţie să nu aibă acces prea multe firme. Ci, dimpotrivă, aşa cum se procedează în asemenea cazuri, să fie netezit drumul unei firme agreate către atribuirea fără emoţii a contractului. Condiţiile de experienţă a personalului, mai ales că în cazul lotului 2 se solicită şi o garanţie rezonabilă a lucrărilor, pot fi considerate aberante. De ce? Pentru că, totuşi, la Petrila se intenţionează amenajarea unui banal parc, nicidecum vreo minune a ştiinţei, tehnicii ori dendrologiei.
Mai grav, şi după unii specialişti chiar contrar prevederilor OUG 34/2006, e că autoritatea contractantă a mai solicitat ca, în cazul unei asocieri, societăţile asociate să dovedească faptul că au avut, fiecare în parte, contracte anterioare cumulate de valoarea lucrărilor puse la bătaie, nepermiţându-se cumularea capaci­tăţii economice şi tehnice a mai multor firme asociate pentru derularea contractului.
Cu toate că a fost înregistrată o contestaţie, atât la autoritatea contractantă cât şi la CNSC, Primăria oraşului Petrila nu a suspendat procedura - aşa cum ar fi fost firesc - până la soluţionarea contestaţiei depuse. S-a creat astfel, în primul rând, o confuzie. Crezând că procedura e suspendată de drept, urmând a fi reluată după soluţionarea contestaţiei, unii potenţiali ofertanţi au renunţat la a mai depune oferte.
Pe de altă parte, lucrurile se complică şi mai mult. Primăria a organizat procedura. Teoretic, poate fi vorba şi de un câştigător. În condiţiile în care contestaţia e respinsă, se va putea încheia contractul cu câştigătorul fără ca la licitaţie să fi fost prezente, datorită acestui joc malefic la derută, şi societăţi care - ipotetic vorbind - ar fi putut oferta un preţ mai bun, în avantajul direct al bugetului local şi în dezavantajul celui/ celor ce încasează comisionul (contract mai mare = comision mai mare, contract mai mic... comision mai mic). Pe de altă parte, dacă respectiva  contestaţie va fi admisă, toată procedura va fi reluată şi potenţialului câştigător al acestei prime proceduri pripite reintră, alături de celelalte societăţi interesate, în competiţie. Dacă au puteri paranormale şi cunosc dinainte soluţia pe care o va da CNSC acestei contestaţii, angajaţii Primăriei oraşului Petrila ştiu că oricum nu-i va trage nimeni vreodată la răspundere pentru procedurile astea de selecţie cu cântec, organizate pe ritm de “Omul bun şi pomul copt”. Cum însă n-au puteri paranormale, şi niciun petrilean n-a dat colţul pe motiv că n-a avut parte de parc nou unde să-şi plimbe nepoţii, câinele sau pe toţi simultan, funcţionarii publi­ci ar fi făcut bine să aştepte disciplinaţi soluţiona­rea contestaţiei şi abia apoi să se pună, din nou, pe selectat firme. Cum însă la mij-loc e vorba de un contract estimat la aproape 31,5 mi-liarde de lei vechi, iar DNA"nu are bani să-i intercepteze pe toţi cei ce ar merita, iată şi explicaţia pentru care, şi dacă n-a fost chiar călcată în picioare, legea a fost, treacă de la noi, consultată mai puţin. Vom reveni.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter