03.11.2011,  07:57:59 | 0 comentarii | 457 vizualizari
Cine e de vină că, în centrul vechi al Vulcanului, lucrările de reparaţii au fost întârziate cu mai bine de două luni de zile?
de Gheorghe OLTEANU

Suntem în 15 septembrie, la jumătatea lunii, au trecut cinci zile de când, în şedinţa extraordinară din ziua de 10, Consiliul Local al municipiului Vulcan a aprobat “proiectul privind aprobarea documentaţiei tehnice şi a devizului general pentru obiectivul de investiţii <<Reabilitare străzi din centrul vechi al municipiului Vulcan>> - Lotul 1 - Strada Nicolae Titulescu (fostă Republicii) şi str. Vasile Alecsandri”. Întrebarea de toamnă este: se va mai prinde vreme bună pentru ca lucrarea să fie terminată?

 

Terminată în acest an,

fireşte, pentru că, pe lângă lotul acesta de lucrări, mai sunt încă două de făcut. Tot în centrul vechi al Vulcanului. Însă întrebarea se poate pune şi altfel: de ce nu s-au executat până acum, în lunile de vară, aceste lucrări? Și, fiindcă administraţia publică locală pare că e bântuită de amnezie în unele privinţe, să ne întoarcem puţintel în timp, cam la începutul acestui an, şi să ne aducem aminte despre ce s-a aprobat atunci în “Lista obiectivelor de investiţii pe anul 2010 cu finanţare integrală sau parţială din bugetul local al municipiului Vulcan”. 

Răsfoim lista asta

în care fiecare subcapitol apare colorat altcumva şi ajungem la “Capitolul 84.02 Transporturi”. Mergem cu privirea pe el în jos şi facem ochii mai mari când ajungem la subcapitolul 1.2 “Lucrări noi”, colorat în verde. De aici încolo efortul e minim, fiindcă ceea ce ne interesează e la 1.2.2: “Modernizarea străzilor din centrul vechi (doc. tehnică şi lucrări)” (vezi facsimilul). Pentru care suma aprobată să fie extrasă din buget este de 400.000 de lei. Patru miliarde de lei din cei vechi. Scrie în paranteza aceea că banii sunt pentru doc. (documentaţie) tehnică şi pentru lucrări? Scrie. Atunci de ce nu s-a dat bătaie încă din primăvară - cu întocmirea şi finalizarea rapidă a documentaţiei ăsteia tehnice şi cu ce mai trebuia -, pentru ca să se fi putut, totuşi, vedea că s-a început şi s-a făcut ceva?

Zic rapidă, 

pentru că, atunci când îi dai, prin încredinţare directă, unei societăţi de proiectare să-ţi facă treaba asta, înseamnă că pe tine, ca primar grijuliu, te interesează să te apuci cât mai degrabă de lucru în centrul vechi al Vulcanului. Să spună careva că nu-i aşa. Pe e-licitaţie.ro apare că încredinţarea aceasta către SC Alpin Construct SRL s-a făcut la data de 25 mai 2010. Or, după cum au băgat bine de seamă vreo câţiva consilieri locali, asta nu se mai poate numi în niciun caz rapiditate, din moment ce această firmă de proiectări a terminat documentaţia cam pe la sfârşitul lui august. Când, în şedinţa de consiliu din luna a opta - vă aduceţi aminte, fiindcă am scris despre asta - el s-ar fi vrut trecut în viteză şi “la blind” de către administraţia publică locală.

Necazul cel mare 

al acestei administraţii este, însă, că votul aleşilor locali a fost neapărat necesar. Fiindcă, aşa cum li s-a pus dumnealor în faţă, devizul lucrărilor - vorbesc doar despre lotul 1 al lucrărilor - a crescut cu mai bine de cincizeci de mii de lei. Cu 56.283,57 de lei, mai exact. O jumătate de miliard pe înţelesul celor mulţi şi cu bani puţini. Iar suma asta trebuia luată de undeva şi trecută la capitolul “Transporturi”. Și s-a luat. S-au luat 100.000 de lei, un miliard pentru mai multă claritate, de la “Învăţământ”. Din banii de mobilier pentru Școala Generală nr.7. Aia la care se lucrează de douăzeci de ani şi care încă nu-i gata. A căzut propunerea ca doar jumătate să se ia de la “Învăţământ”, iar cealaltă de jumătate de miliard de lei vechi să fie decupată din cheltuielile administraţiei publice. Primarul Gheorghe Ile a insistat ca miliardul să se ia de la învăţământ, aşa că i s-a făcut vrerea. Unde s-or fi dus peste cinci sute de milioane de lei vechi din miliardul acesta? Nu-i musai să fii cine ştie ce socotitor, ca să-ţi dai seama. La societatea de proiectări Alpin Construct, mai mult ca sigur.

Și uite aşa s-au pierdut

trei luni bune de lucru. Pentru că, s-o luăm pe aia dreaptă, de ce a fost nevoie de un proiect pentru centrul vechi al Vulcanului, ca să se repare ce e de reparat pe acolo? Primarul Gheorghe Ile a motivat savant cum că era necesar să se ridice noi măsurători topografice. Măi, măi. Hai, dom’le, să fim serioşi! La lucrarea din acelaşi capitol, aflată sub asta despre care vorbim, şi căreia-i zice “Modernizare tronson DN66 (până la stadion)” (se vede şi asta în acelaşi facsimil) de ce nu a fost nevoie de proiect? S-a licitat lucrarea, s-a găsit constructorul şi gata, uite c-a fost executată rapid şi ca lumea. Iar Gheorghe Ile a tăiat panglica inaugurală, s-a pozat şi a făcut şi pe poliţaiul dirijând primele maşini pe acolo. În cazul de faţă, fie-ne permis să înaintăm bănuiala că singura explicaţie este aceea că Primăria municipiului Vulcan nu a urmărit decât să dirijeze, din nou, niscai zeci de mii de lei noi către firma de proiectare Alpin Construct pe care e clar că o agreează. Cum s-a întâmplat, cum nu, dar, în proiectul întocmit de către această firmă agreată, la totalul costurilor a fost omisă o bagatelă de sumă de vreo treizeci şi trei de milioane de lei vechi. Cea de la 5.2.1. care vorbeşte despre comisioane, taxe şi cote legale. Dar ce mai contează asta la patru miliarde şi jumătate? 

Apoi, nu cumva a costat 

prea mult - peste o jumătate de miliard de lei vechi - acest proiect pentru centrul vechi al Vulcanului? Proiectul pentru modernizarea Bulevardului Mihai Viteazul, cel despre care eu am scris de-am făcut scurtă la mână, a costat, dacă-mi amintesc, tot cam atât. Or, acela cuprindea, parcă, studii de fezabilitate, a fost adus un arhitect care a prezentat n’şpe mii de variante, mai nu ştiu ce. Una peste alta, treaba pare că-i aşa cum bine au mirosit consilierii locali care nu stau cu botul pe labe în faţa lui Ile. Că primarul a avut din nou grijă ca societatea respectivă să nu aibă de suferit şi nu care cumva să se prindă de ea criza asta financiară. Bun, proiectul de hotărâre a trecut. Treaba este când vor începe efectiv lucrările pe aleile, trotuarele şi străzile paradite şi ca vai de ele din spatele “Unic”-ului şi dintre blocurile vechi de pe o parte şi de pe alta cum mergi spre biserică? 

Primarul Gheorghe Ile crede că vom avea 

o toamnă lungă şi frumoasă şi pare că e hotărât să se ia de gât cu oricine contestă că lucrarea nu va fi gata până la sfârşitul acestui an. Unul dintre contestatari este consilierul local peremist Ioan Dorel Șchiopu. Acesta este convins că trece anul, iar în centrul vechi situaţia va fi în continuare cea de acum. El are pregătită pancarta pe care a avut-o anul trecut la Țebea, aceea cu “Băse, vezi că ai treabă în secuime!”. Pe care trebuie doar s-o adapteze la nivel local cu “Ile, vezi că ai treabă în centru’ vechi!”. În ce mă priveşte, eu sunt de părere că Gheorghe Ile va trage de lucrările astea ca de praştie şi se va întinde cu ele până-n 2012. Știe el mustăciosul ce ştie. În acel an electoral, lucrările astea vor apărea ca nou-nouţe. Niciun milimetru degradate. Aşa că, de pe icoanele care i se vor lipi pe stâlpi, el va poza liniştit în singurul candidat la funcţia de primar în care pensionarii din centrul vechi pot avea încredere. Oare?

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter