29.10.2011,  13:20:40 | 0 comentarii | 464 vizualizari
Cum se fură la Primăria Lupeni? / Cu legea în mână şi cu ajutorul ajutoarelor de urgenţă
de Alina PIPAN

Unii funcţionari din Primăria Lupeni fură fără neruşinare, la adăpostul legii, sub atenta supraveghere a primarului. Și care profită de necazul altora, pentru a pune mâna pe ceva bani. De ani buni, scapă ceva bani din ajutoarele de factură socială şi în buzunarele stăpânilor din primărie.

 

În conformitate cu art. 50 din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 coroborat cu art. 28 al. 1 din această lege, Guvernul, dar şi primarul, pot acorda  ajutoare de urgenţă familiilor sau persoanelor singure aflate în una dintre situaţiile de necesitate. Primarii pot organiza acordarea ajutorului social în bani, în natură şi prin plata unor cheltuieli de întreţinere şi încălzire a locuinţei, la preţurile şi tarifele stabilite potrivit legii. Cele preferate la Lupeni sunt cele prin plata unor cheltuieli. Nu vorbim aici de ajutoarele acordate de primărie pentru plata cheltuielilor de încălzire şi de întreţinere. Acolo unde se acoperă de către primărie o parte din costul acestor cheltuieli, pentru persoanele cu venitul pe cap de familie mai mic decât cel prevăzut de lege.

Vorbim de alt fel de ajutoare. De exemplu, ajutorul de urgenţă. În acest caz, o familie, sau o persoană anume, depune o cerere pentru un ajutor de urgenţă, cu o valoare anume, funcţie de necesitate. Poate cere bani pentru o intervenţie medicală, pentru a achi-ziţiona ceva sau pentru a plăti un serviciu anume pe care nu şi-l permite. Depune cererea, dosar cu acte care să ateste că are nevoie de acel ajutor, se face o anchetă socială care să stabilească faptul că se încadrează pentru acordarea acestui ajutor. Apoi, se votează în consiliul local acordarea unei sume anume. Beneficiarul ridică mai apoi suma respectivă de la casieria primăriei.

La Lupeni se face altfel. Omul cere banii pentru reparaţii pe scară, de exemplu. Depune cerere, face dovada că nu dispune de posibilităţi financiare pentru a plăti acea sumă, se face ancheta, se aprobă suma şi... surpriză. Omul nu primeşte banii. Dar este pus să semneze pentru ei. Este şi cazul concret al unei familii care a depus cerere pentru o sumă. Aproximativ 400 de lei. I s-a aprobat mai mult, cam cu 200 de lei. S-a dus să primească ajutorul, i s-a pus o foaie în faţă, a semnat că a primit suma. Banii nu i-a primit în mână, explicându-i-se că acea sumă va merge direct la constructorul care face reparaţiile pe scară. Iar diferenţa de bani, cei 200 de lei, nu a mai primit-o niciodată. Și nici nu ştie unde s-au dus. Cam aşa s-a întâmplat şi când a fost introdus gazul pe unele străzi din Lupeni. Persoanele vârstnice au primit cu bucurie vestea că li se asigură, din partea primăriei, un ajutor pentru introducerea acestuia. Asta după ce au plătit o parte din costuri chiar companiei care făcea lucrările. Bucuroşi că vor primi o parte din bani înapoi, acestea şi-au dat datele şi au semnat că au primit ajutorul. În schimb, nu au văzut niciun ban. Li s-a explicat doar că acei bani merg direct la agentul economic. Și nu au primit la mână niciun act sau o dovadă cum că au primit ajutorul acela. Au semnat doar un tabel şi au dat nişte acte. Numele celor care ne-au povestit nu le dăm aici, pentru a-i proteja. Sunt persoane sărace, care se tem de repercusiuni. Dar declaraţiile există. Foarte interesant este că se poate dovedi greu faptul că oamenii nu au ridicat acei bani, când ei au semnat că ar fi făcut-o. Aşadar, în final, şmecheria este la umbra legii. 

 

 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter