03.11.2011,  08:47:00 | 0 comentarii | 466 vizualizari
Deşi a fost una modestă, într-un an de criză, / Nedeia Vulcăneană din acest an a costat aproape un miliard de lei!
de Gheorghe OLTEANU

Nedeia Vulcăneană din acest an s-a dorit să fie una de austeritate. Cum se cade să fie într-un an bântuit cumplit de criza financiară. Asta a fost intenţia declarată a autorităţilor locale. Dar, după cum se va vedea, unele au fost declaraţiile, iar alta realitatea care a apărut pe hârtie după ce s-au făcut socotelile şi s-a tras linie.
Iniţial,
suma din bugetul local, prevăzută pentru nedeia din 2010, a fost de 135.000 de lei. Un miliard trei sute cincizeci de milioane, pe înţelesul majorităţii. Pentru că, pe sărăcia asta generală, nu ar fi dat bine să arunci atâta amar de bănet pe distracţii, Primăria şi Consiliul Local Vulcan au căzut de acord să mai taie din macaroană. Nu mai închiriem şi nu mai montăm pe bulevard scena aceea costisitoare, nu mai aducem cine ştie ce vedete sau formaţii, nedeia din acest an o facem prin forţe proprii, cu ai noştri. Cu artiştii, cântăreţii şi cu copiii talentaţi pe care-i are din belşug Vulcanul.
Cam asta a fost ideea
a ceea ce s-a discutat în şedinţa extraordinară de consiliu din luna mai. Mai bine le dăm copiilor, sportivilor, elevilor şi profesorilor noştri ceva bănuţi, acolo, decât să-i prăpădim pe cântăreţi şi cântăreţe cu fiţe pe ei, veniţi de cine ştie unde. Zis şi făcut. În şedinţa aceea s-a stabilit cât li se dă copiilor care participă la concursurile de biciclete, role şi cros desfăşurate pe bulevard, cât olimpicilor, cât dascălilor, cât echipelor de fotbal care termină competiţia pe primele trei locuri, cât cuplurilor care au rezistat, împreună, cincizeci de ani etc. etc. Corect, nimeni nu s-a opus, ba, dimpotrivă, au fost consilieri care au propus să se aloce mai mulţi bănuţi pentru una sau alta. Nu s-a discutat, însă, şi nici măcar nu s-a adus vorba despre altfel de cheltuieli. Care solişti cunoscuţi de muzică populară vor veni la nedeie şi care este onorariul lor? Cât se va cheltui pe insigne, bannere, căni, afişe, publicitate în presa scrisă şi altele de genul acesta? Or, după cum au avut surpriza să constate consilierii care au solicitat nota de plată a nedeii, exact aici s-a tocat cea mai mare sumă de bani.
Să depănăm uşor,
ca să vă daţi seama că aşa stă trea­ba. Suma de bani care s-a dus pe premierea elevilor merituoşi, a profesorilor care s-au ocupat de ei şi a copiilor participanţi la întrecerile de ciclism, role şi cros, la care o adăugăm şi pe cea primită de bătrânii care au făcut o jumătate de secol de căsnicie, este de 18.230 de lei. Mai punem lângă astea o sută optzeci şi două de milioane vechi cei 4.175 de lei, bani cu care au fost premiaţi sportivii vulcăneni care au adus rezultate merituoase de la competiţiile naţionale şi internaţio­nale, şi ne dă 22.405 lei. Două sute douăzeci şi patru de milioane. Corect. Foarte corect. Cu menţiunea că din suma de 18.230 de lei scădem 822 de lei, cât s-a dus la stat sub forma de taxe şi impozite. Corect, foarte corect.
Nelămuririle încep de aici
încolo. Cu toate că, pe bulevard, nu a fost niciun fel de spectacol din acela grandios, cu solişti care să spargă târgul, Asociaţia Cultu­-ra­lă Sublime încasează, în 25 iunie, într-o zi de vineri, pe baza facturii 010/21.06, 7.500 de lei. Șaptezeci şi cinci de milioane. În 28 iunie, pe baza aceleiaşi facturi, aceeaşi Asociaţie Culturală Subli­me împuşcă alţi 17.500 de lei. O sută şaptezeci şi cinci de milioane de lei vechi! În total, această asociaţie culturală, care, pentru cine nu-i familiarizat, este a unui cunoscut tip de la o televiziune locală care-l vopseşte frumos pe Gheorghe Ile, s-a ales, de pe urma acestei nedei, care s-a dorit de austeritate într-un an de criză, cu suma frumuşică de 25.000 de lei. Un sfert de miliard de lei vechi!
E cam ciudată treaba asta,
fiindcă, în aceeaşi fişă de cont pentru operaţiuni diverse de pe care fac citire, există state de plată în valoare de 9.000 de lei pentru artiştii liber profesionişti care au evoluat la nedeie. S-a sărit calul şi cu banii daţi pe materialele de propagandă sau pe nimicurile care să amintească de nedeia din acest an. La monetăria statului s-au dus, pentru insigne, 5.724 de lei. 800 de lei a costat albumul nedeii făcut de Eurofilm (cine-i asta?). Pe bannere (nu se spune câte bu­căţi şi de ce dimensiuni) au fost cheltuiţi 2.166 de lei. Pe căni, pi­xuri şi etui-uri, comandate ZVJ-ului, s-au plătit 13.302 de lei. Realita­tea Românească (putea să nu se lipească de un ban gras plagiatorul Nemecsek?) a luat, pentru programe şi afişe, nici mai mult nici mai puţin decât 1.814,03 lei. De alţi 517 lei s-a lipit în 29 iunie, cu factura 163. Pentru banii aceştia e apariţia aceea, din 1 iulie, cu anunţul de participare la un eveniment care s-a terminat cu câteva zile în urmă?
Cu tot şi toate,
Nedeia Vulcăneană din acest an de criză 2010 i-a costat pe vulcăneni - pentru că totul a fost plătit din bani publici - 94.380,57 de lei. Aproape un miliard! Nu se ajungea aici şi acum vorbeam despre o sumă de bani cumpătată, dacă era ascultat, cât de cât, consilierul local Ioan Dorel Șchiopu. La acea şedinţă extraordinară din mai, omul a venit cu o propunere concretă: „Domnule, să nu vorbim doar vorbe şi să facem pe hârtie, acum şi aici, cât să fie cheltuit pe nedeie!”. Și Ioan Dorel Șchiopu a propus 35.000 de lei. Trei sute cincizeci de milioane. „Dar cum aţi ajuns la suma asta?” l-a întrebat, mai mult la mişto, Gheorghe Ile. „M-am inspirat de la preşedintele Băsescu, domnule primar, i-a răspuns Șchiopu. Nu-i place domniei sale să taie cu 25 la sută din toate? Am tăiat cu acelaşi procent din suma iniţială de 135.000 de lei şi mi-a dat 35.000 de lei!”. Numai că amendamentul lui Șchiopu a fost respins de ceilalţi consilieri. Ba, mai mult, preşedintele de şe­-dinţă nici nu l-a băgat în seamă. A fost nevoie de intervenţia lui Dorel Șchiopu, pentru ca doamna Malvine Socaci să-l supună la vot.
Normal că,
la şedinţa de consiliu din august, va fi adusă în discuţie şi problema asta a banilor cheltuiţi la nedeie. Care, dintr-un punct de vedere, pentru unii a fost, cu adevărat, una într-un an de criză. Mi-am dat seama de asta uitându-mă la cheltuielile făcute la ediţia din 2009 a nedeii. La care Asociaţia Cultura­lă Sublime a încasat 63.490 de lei (peste o jumătate de miliard de lei!), iar Curierul Văii Jiului al plagiatorului bărbos s-a ales cu 2.640 de lei. E adevărat, la ediţia din acest an s-a făcut o economie nesperată de 6.000 de lei. Exact cât au costat jocurile de artificii cu care, anul trecut, s-a încheiat spectacolul de sâmbătă seara de pe bulevard...
 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter