03.11.2011,  09:31:17 | 0 comentarii | 738 vizualizari
Gospodărie Prest Com SA îngraşă cu stoicism firmele sponsorilor PD-L
de Ziarul Vaii Jiului

De ani buni, societatea de interes local arde bani grei pentru închirierea de autocompactoare de la societăţi private. Cu puţin interes, Gospodărie Prest Com ar fi putut achiziţiona până astăzi o maşină pentru transportul deşeurilor municipale. S-ar fi făcut astfel o importantă economie. Dar, v-aţi prins!, sponsorilor de partid le-ar mai fi rămas de încasat doar praful de pe tomberon. Era bine pentru municipiu, dar rău pentru sponsori.

 

 

De ani de zile, la nivelul Gospodărie Prest Com SA Petroşani este tolerat un mecanism ingenios de aruncat banii pe fereastră. Întrucât dotarea de care dispune nu i-a permis, de-a lungul anilor, să facă faţă necesităţilor de transport a deşeurilor municipale, societatea de interes local a fost nevoită să apeleze la autocompactoare închiriate de la societăţi comerciale private. Un sumar al cifrelor pe care le vom prezenta astăzi duce la concluzia că, dacă ar fi fost vorba şi de ceva interes la mijloc, judecând după sumele deloc neglijabile pe care le-a aruncat deja pe fereastră,"Gospodărie Prest Com ar fi putut avea, astăzi, (cel puţin) o autocompactoare în proprietate. Și importante economii în buget.

 

În baza contractului nr. 670/ 04.02.2008,

SC Gospodărie Prest Com SA"Petroşani a închiriat, pentru un an de zile, o autocompactoare de la SC"Eolian Energy SRL"(fostă Dyolf Prod Com Impex SRL, fostă Vilumaura Comimpex SRL, fostă Petrescu Paniprest SRL) din Haţeg. Contractul a fost încheiat, ţineţi-vă bine!, pentru suma de 180.000 de lei plus TVA. Adică 2,14 miliarde de lei vechi. Pe fondul lipsei de lichidităţi, societatea a înregistrat restanţe importante la plata contractului. Drept urmare, litigiile comerciale dintre Gospodărie Prest Com şi societatea care şi-a schimbat numele de fix 4 ori au ajuns în instanţă. La data de 14.10.2008, Tribunalul Hunedoara a obligat societatea de interes local la plata sumei de 132.800 de lei, reactualizată în raport cu rata inflaţiei la data plăţii efective, către Eolian"Energy SRL. 

Tot aşa, în 09.10.2008, Judecătoria Petroşani a obligat Gospodărie Prest Com la plata sumei de 94.950 de lei, reactualizată în raport cu rata inflaţiei la data plăţii efective, către firma din Haţeg. În alte două dosare, puse de asemenea în discuţie la Judecătoria Petroşani, societatea a fost obligată - în data de 17.04.2009 - la plata sumei de 41.400 de lei, reactualizată în raport cu rata inflaţiei la data plăţii efective, şi a sumei de 71.400 de lei, reprezentând contravaloare chirie şi 2.927,4 lei, reprezentând penalităţi de întârziere. Întreaga suită de litigii a făcut ca, până la urmă, Gospodărie Prest Com să achite pentru autocompactoarea închiriată peste două miliarde de lei vechi, o bună parte din sumă reprezentând penalităţi de întârziere.

 

Având în vedere modul dezastruos de derulare 

a contractului cu firma din Haţeg, SC Gospodărie Prest Com SA"a căutat o altă soluţie. Nicidecum o soluţie pentru a avea o autocompactoare în proprietate, ci tot una închiriată. Aşa s-a ajuns, de la nivelul anului 2009, ca Gospodărie Prest Com să utilizeze, contra sumei de aproximativ 13.000 de lei lunar, o autocompactoare închiriată de la SC"Elcompet SRL"Petroşani. Societate aflată, se ştie, pe lista celor ce au sponsorizat, la oficial, campaniile electroale ale PD-L.

 

Cu stoicism şi cu PD-L la putere

a venit şi anul 2010. Și, în urma unei noi cereri de oferte, Gospodărie Prest Com SA"Petroşani a încheiat, la data de 27.05.2010, un nou contract (nr. 2.169) cu Elcompet SRL. Valoarea? 126.000 de lei plus TVA. Surse din interiorul administraţiei publice locale spun că, după toate probabilităţile, acest nou contract nu va mai putea fi dus la bun sfârşit (ah, ce păcat!). Asta pentru că, în următoarele săptămâni, societatea de interes local va pierde contractul de salubrizare pentru municipiul Petroşani, activitatea urmând a fi preluată direct de către administraţia publică locală. În acest caz, aşa cum s-a menţionat şi în documentaţia de atribuire, Gospodărie Prest Com SA va rezilia contractul cu Elcompet SRL în termen de 5 zile de la rezilierea celui pe care societatea de interes local îl are cu Primăria municipiului Petroşani.

 

Un calcul sumar

ne arată că, de prin 2008 încoace, bagabonţeala asta de-a închiriatul a drenat din bugetul societăţii de interes local peste 400.000 de lei spre două firme private, estimarea fiind că - până în momentul în care salubrizarea nu se va mai afla în sarcina SC"Gospodărie Prest"Com"SA - Elcompet ar mai putea încasa aproape 40.000 de lei noi la o cotă de TVA de 24%. Va fi, aşadar, vorba de cheltuieli totale de 4,4 miliarde de lei vechi în trei ani. 

 

Dacă şi-ar fi dorit cineva cu adevărat,

SC"Gospodărie Prest"Com"SA ar fi avut astăzi, în mod sigur, cel puţin o autocompactoare în proprietate. Una nouă, de mare capacitate, costă undeva până la 150.000 de euro. O alta, tot nouă, dar de capacitate mai mică, poate ajunge undeva peste 2 miliarde de lei vechi. Primăria oraşului Petrila, spre exemplu, a achiziţionat în 2009 prin Sistemul"Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) un număr de trei autocompactoare nou-nouţe la un preţ total de 266.400 de euro plus TVA. Adică undeva la 4,46 miliarde de lei pe bucată, inclusiv TVA, la cursul euro de la momentul achiziţiei.

 

Și tot dacă şi-ar fi dorit cineva cu adevărat,

societatea de interes local ar fi putut descoperi, pe piaţa second hand, oportunitatea de a avea o autocompactoare în proprietate. La un simplu Google, cum ne-a învăţat preşedintele României, am găsit pe utilaje.aaz.ro două autocompactoare DAF 75 ATI de 245 cp, pe 3 axe, cu un volum de 22 mc, la onorabila sumă de 10.000 de euro pe bucată.

Unde mai punem că, dacă ar fi căutat un model cu volanul pe partea economică, adică pe dreapta, societatea de interes local şi administraţia publică s-ar fi ales, la maxim 20.000 de euro, cu două minunate autocompactoare în proprietate. 

Ar fi fost, aşa cum spuneam, bine pentru municipiu. Dar rău, foarte rău, pentru sponsori PD-L gen Elcompet SRL, societate parcă abonată la bugetul local şi tentaculele acestuia. Nu-i aşa?Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter