07.11.2011,  20:04:37 | 0 comentarii | 568 vizualizari
Specific timpurilor de criză pe care le trăim: / AGA vrea să scoată Almaserv Vulcan din rahat pe spinarea cetăţenilor
de Gheorghe OLTEANU

Norocul lor e că proiectul n-a fost pus pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 26 martie, că, altfel, vulcănenii aveau parte de o surpriză de nu se poate. Este vorba de transformarea în hotărâre de consiliu a ceea ce trei consilieri locali, constituiţi în AGA, şi conducerea Almaserv SA au clocit încă din 26 ianuarie 2009. Dar nu vă bucuraţi, pentru că următorul cenaclu al Consiliului Local Vulcan este programat la sfârşitul lui aprilie. După Paşti.

 

Asta am vrut. Să vă liniştesc, încă din introducere, 

cam ce-i cu surpriza de care era cât pe ce să aveţi parte zilele astea. Am făcut-o, pentru ca nu cumva pe unii să-i ducă gândul la altceva. Nu se ştie, poate că-i va veni, ceva mai încolo, şi rândul ăleia. În câteva cuvinte, surpriza care stă băgată pe ţeavă din ianuarie sună periculos. Ca o avertizare: vulcăneni, de luna viitoare Almaserv-ul vrea să vă ardă rău de tot la banii pentru gunoi!

 

Și nu cu câţiva bănuţi, acolo, 

cum v-aţi fi aşteptat, ci cu un preţ de aproape trei ori decât cel de acum. Și în cazul persoanelor fizice, şi în acela al firmelor. Dacă, în prezent, omul de la bloc şi de la casă particulară plăteşte, lunar, 3 lei/persoană, pentru serviciile de colectare, transport şi depozitare a gunoiului menajer, din aprilie încolo suma aceasta va deveni de 7,76 lei/0,125 mc/persoană/lunar. Sau, cum socoteşte un pensionar, şaptezeci şi şapte de mii şase sute. Societăţile comerciale vor fi taxate - în loc de 24 de lei ca până acum - cu 62,08 de lei. Adică, 620.800 în lei vechi. 

Tarifele acestea noi, de aproape trei ori mai mari ca acelea (încă) actuale, s-au materializat în Hotărârea nr. 4/2009 a reprezentanţilor în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Almaserv S.A. Vulcan. Dacă nu ştiţi cui să îi uraţi de bine şi de sănătate pentru binele făcut portofelului dumneavoastră, şi-aşa uşurat de atâtea scumpiri, domnii consilieri locali din AGA Almaserv-ului - Cocoşi Vârtopeanu Constantin (PD-L), Barbu Pompiliu (PD-L) şi Simion Spiridon (PSD) - vă stau la dispoziţie. Lor trebuie să le “mulţumiţi” dacă hotărârea lor, ambalată într-un proiect de hotărâre, va “trece” în şedinţa de consiliu local din luna viitoare. Când, mai mult ca sigur, proiectul va fi băgat la interval. 

 

Ceea ce-ţi atrage imediat atenţia 

este că, în nota de fundamentare, iniţiatorii nu catadicsesc să facă niciun efort ca să justifice scumpirea. Se spune doar că “Având în vedere că majorarea tarifelor la serviciul de utilităţi publice este de interes public local, am considerat că Hotărârea AGA nr.4/2009 trebuie supusă ratificării de către Consiliul Local şi ca urmare propunem aprobarea prezentului proiect de hotărâre”. Dacă, însă, te apleci asupra fişei de fundamentare (o puteţi lua de pe Internet), găseşti în ea câteva rubrici interesante cu privire la saltul suspect de uriaş înregistrat de unele cheltuieli făcute de Almaserv, în 2008 faţă de 2007, şi de cele estimate în 2009 faţă de ceilalţi doi din urmă. Să ne oprim la câteva.  Dacă acum doi ani, în 2007, se cheltuiau cu munca vie 531.584 de lei (5.315.840.000 număraţi ca lei vechi), în 2007 suma aproape că s-a dublat, ea devenind 1.038.600 (10.386.000.000) de lei. Pentru 2009 se estimează că este nevoie de 1.165.485 lei. Adică, pe înţelesul celor care socotesc ca-n urmă cu patru-cinci ani, 11.654.850.000 de lei bătrâni. Cea mai mare parte din banii aceştia s-au dus pe salarii: peste trei miliarde opt sute de milioane în 2007 şi aproape opt miliarde în 2008. În fine, un pic mai mult de nouă miliarde - cu aproape două miliarde mai mult ca-n 2008 - se va evapora în salariile din acest an. Întrebarea pe care şi-o pune măturătorul de noapte - în gând, desigur, fiindcă altfel ar rămâne urgent fără loc de muncă - e  “în salariile cui”? Păi, cum de-ţi mai baţi capul cu asta, omule? În ale “profesorilor” de la Almaserv, desigur, aşa cum am titrat într-un articol de anul trecut. Ale şefilor. Fiindcă amărăştenii de la mătură şi de la gunoi au minimul pe economie. Da, e adevărat, anul trecut li s-au scos şi lor ochii cu cinci sute de mii, astfel că salariul lor a ajuns la fantastica sumă de şase milioane! Nici şoferii de pe maşinile de gunoi nu sunt mai răsfăţaţi: cu una sau două excepţii, ei iau în mână un pic mai mult de opt milioane. Desigur, ar fi o mare greşeală, să nu amintim aici plutonul de pensionari angajaţi la Alma pe post de băgători de seamă. Care, pe lângă pensiile de invidiat, lovează, lunar, salarii de cinşpe - dacă nu şi mai mult - de milioane. De trei ori mai mari ca ale ălora care trag pe drum, de-i ia naiba, fie că-i ploaie, ger, arşiţă, sărbătoare, zi lucrătoare sau week-end. Aşa, să nu-l uităm pe domnul director lie Martin. Care - fiindcă este în fruntea unei firme la care au înflorit datorii de zeci de miliarde la bugetul de stat - trebuie să-şi tragă şi el, dacă nu un salariu de cincizeci de milioane, cât al unui de secretar de stat, măcar unul de patruzeci. Cu care s-o ajungă pe viceprimăriţa Angela Stoica. Fosta lui subalternă.

 

Interesant este ce apare la rubrica “Cheltuieli cu închirierea utilajelor” 

Mai întâi, lămuriri pentru iniţiaţi. Nu toate utilajele pe care le vedeţi trebăluind la activităţi specifice Almaserv-ului sunt ale societăţii. Câteva sunt închiriate. E adevărat - pe asta o ştiu mai puţini dintre dumneavoastră - unele dintre acestea din urmă i-au aparţi­nut firmei de salubrizare până acum trei-patru ani. Când, din cauza datoriilor imense care s-au tot adunat la stat, fiscul a pus mâna pe ele şi le-a scos la vânzare. De aceea Almaserv este nevoită să închirieze utilaje. Și, ce-i de toată plesneala, în momentul de faţă este pusă la produs o carosată - cea albă, dacă chiar vreţi să ştiţi - care mai demult era în proprietatea firmei. Pe care, însă, atunci când a fost scoasă la interval spre vânzare, s-a grăbit s-o cumpere, aproape pe nimic, cineva care-i neam cu o persoană de la Alma. Cred că nu mai trebuie precizat că, de când maşina produce, proprietarul carosatei ăsteia şi-a scos cu vârf şi îndesat banii cu care a fost cumpărată. De la 23.907 (239.070.000) lei, cheltuiţi cu închirierea în 2007, s-a ajuns în 2008 la suma de 84.000 (840.000.000) lei. De două ori şi ceva mai mult. Lovitura de pedeapsă la buzunarul cetăţeanului este suma estimată pentru 2009: 240.000 lei. Două miliarde patru sute de milioane! Ceea ce înseamnă două sute de milioane de lei pe lună. Pe ce, oare? Să fi crescut pretenţiile lui D.? Cere Ile de la primărie o chirie mai mare pe cele două autocompactoare noi care descarcă gunoiul lângă barieră?  

 

E adevărat, se impunea o ajustare a preţului la gunoiul menajer,

dat fiind că acesta de acum este de câţiva ani. Din 2005, dacă nu mă-nşel. Însă nu unul din ăla, tras ca din puşcă şi sărit bine peste cal, cum a ieşit din minţile celor care au zămislit tarifele despre care v-am spus. Dacă stimabilii domni consilieri din AGA ţineau seama de rata inflaţiei le-ar fi ieşit cu totul altceva. Ia să vedem ce. În 2005, rata inflaţiei a fost de 8,6 la sută, un an mai târziu ea scăzuse la 4,87 la sută, în 2007 se ridica la 6,57 la sută, iar anul trecut, în 2008, înregistra 6,3 la sută. Nu mă dau eu economist, dar se putea socoti aşa: preţul iniţial de 3 lei, indexat cu rata inflaţiei din fiecare an, ar duce la un preţ actual de 3,87 lei. Hai să fie 4 lei. Dacă s-ar proceda similar, preţul la gunoi pe care îl plătesc societăţile ar trebui să fie 30,96 de lei. Hai să zicem 40 de lei. Or, între acestea - totuşi rezonabile - şi cele pe care le-ar vrea AGA de la Almaserv ratificate printr-o hotărâre de consiliu local miroase a jaf de la populaţie. Pe spinarea căreia sunt aruncate, deja, toate greutăţile cauzate de mama mă-sii de criză prin care trecem.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter