03.11.2011,  11:21:56 | 0 comentarii | 525 vizualizari
În atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia / Cum arată o licitaţie aranjată? Aflaţi de la specialiştii Primăriei municipiului Lupeni!
de Ziarul Vaii Jiului

Din motive care ne scapă, dar pe care le putem bănui, administraţia lupeneană a evitat să respecte prevederile legale în vigoare şi, în perioada 14.11.2008 - 29.04.2010, nu a publicat nici măcar o invitaţie de participare la cerere de ofertă în Sistemul"Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). După ce cotidianul nostru a sesizat faptul că procedurile de achiziţie organizate de Primăria municipiului Lupeni sunt netransparente, o documentaţie amplă în acest sens fiind transmisă de noi şi către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, administraţia locală a reînceput, de nevoie, să utilizeze SEAP. Astfel că, la 29.04.2010, în SEAP au fost publicate documentaţiile pentru “Amenajare şi modernizare centrului de recuperare (popicărie)”, o lucrare estimată la 15 miliarde de lei vechi plus TVA şi, respectiv, “Lucrări de amenajare şi întreţinere zone verzi în municipiului Lupeni, cu excepţia zonei de agrement”, lucrare cu o valoare estimată de 4,7 miliarde de lei vechi plus TVA. 
Minunea că măcar aceste două lucrări au fost anunţate utilizând SEAP pare să se fi produs pentru că, mai nou, începând cu anul 2010, autoritatea contractantă are obligaţia de a utiliza mijloacele electronice pentru aplicarea procedurilor de atribuire şi pentru realizarea achizi­ţiilor directe reprezentând 40% din valoarea totală a achiziţiilor publice finalizate de aceasta în cursul anului respectiv. 
La o banală analiză, mirosul de şmen îţi atentează la simţuri. Pentru lucrările de amenajare şi întreţinere zone verzi, Primăria municipiului Lupeni a impus cel puţin trei condiţii discriminatorii, fapt interzis de legislaţie în domeniul achiziţiilor publice. Prin documentanţia de atribuire s-a cerut firmelor participante să dovedească faptul că au în rândul personalului disponibil un administrator cu o vechime de minim 25 de ani în horticultură, un şef de echipă cu o vechime de minim 10 ani în domeniul agricol şi, de asemenea, dovada proprietăţii unei baze de producţie - pepinieră de minim 3.500 de metri pătraţi.
De ce sunt discriminatorii şi deloc întâmplătoare aceste condiţii? În primul rând, pentru că acest contract, unul deloc nemaipomenit, nu justifică solici­tarea unor praguri de experienţă de minim 25 şi, respectiv, minim 10 ani în domeniu. Chiar şi contracte de valori foarte mari, atribuite de diverse autorităţi contractante de-a lungul timpului, au fost perfect duse la îndeplinire prin solicitarea unei experienţe a personalului de 3, 5 sau, maxim, 7 ani. Și dovada justificării unei pepiniere în proprietate este absolut inutilă. Asta pentru că orice firmă cu activitate în domeniu poate face dovada că, prin contracte încheiate în ţară sau străinătate, poate procura răsaduri la un preţ chiar mai mic decât acela rezultat în urma unei producţii proprii.
Ne aflăm, aşadar, în faţa unei proceduri de achiziţie cu privire la care avem motive întemeiate să credem că este una cu dedicaţie. Drept urmare, solicităm autosesizarea organelor de cercetare penală. Vom reveni.
 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter