03.11.2011,  10:21:48 | 0 comentarii | 688 vizualizari
Ieri, la procesul în care fostul său subaltern este judecat pentru infracţiuni de corupţie, / Preşedintele Zeteş n-a avut ochi să-l vadă pe Valentin Popescu, judecătorul care a pătat onoarea justiţiei din Valea Jiului
de Ziarul Vaii Jiului

“Ziarul Văii Jiului” a fost singura instituţie media prezentă la termenul de ieri al procesului în care judecătorul Popescu este judecat în stare de arest.

 

Magistraţii"Curţii de Apel Alba Iulia au pus ieri în discuţie dosarul penal 603/57/2010, în care judecătorul (suspendat) Valentin Popescu, vicepreşedinte al Judecătoriei din Petroşani, a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie. 

Potrivit procurorilor Serviciului Terito-rial Alba Iulia al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în sarcina lui Popescu s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, trafic de influenţă (în formă continuată), cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată (în formă continuată) şi încheierea de tranzacţii financiare incompatibile cu funcţia deţinută."Deşi dosarului i-a venit rândul undeva după ora 13:00, judecătorul"Popescu a fost adus la sediul instanţei, sub escortă de la Penitenciarul"Aiud, încă de la orele dimineţii. 

În sediul Curţii de Apel Alba Iulia s-a aflat, ieri, timp de mai multe ore, şi Ioan Dorel Viorel Zeteş, preşedinte al Judecătoriei din Petroşani, şeful direct al lui Popescu la vremea când, potrivit procurorilor, toate acele infracţiuni ar fi fost comise. Cu toate acestea, deşi în anumite momente s-a aflat la nici 5 metri, dincolo de uşa sălii de judecată, de fostul său coleg şi subaltern, preşedintele Zeteş a evitat să păşească în sala de judecată pentru a da ochi în ochi cu inculpatul.

Instanţa s-a pronunţat în prima fază asupra excepţiilor invocate în cauză de către apărătorii inculpatului, toate argumentele aduse de către avocaţii lui Popescu fiind însă respinse de către judecător. Reprezentantul DNA a ţinut însă să menţioneze faptul că, pe parcursul cercetărilor, în ciuda faptului că, absolvent de Drept şi profesa ca judecător, inculpatul a cerut procurorilor, aşa cum se poate auzi şi în înregistrarea audio a audierilor, să i se explice conţinutul unor articole de lege. Ca şi cum farmacistul ar întreba la ce-i bun Rivanolul.

Instanţa a trecut, mai apoi, la audierea părţii civile, Ion"Anuţoiu, cel pe care - prin acţiuni directe ori derulate prin interpuşi - judecătorul Valentin Popescu a reuşit să-l scoată din apartamentul proprietate personală pentru a deveni chiar el proprietar. Cu scopul de pune mâna pe apartamentul lui"Anuţoiu, Popescu şi-a folosit influenţa la executorul judecătoresc (Cecilia Răducanu), la comandantul Detaşamentului de Jandarmi (Călin Rosmenteniuc) şi directorul coordonator al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Mai mult, a promis unei persoane foloase materiale şi nepatrimoniale pentru a interveni pe lângă un judecător din cadrul Tribunalului Hunedoara care să soluţioneze în favoarea sa căile de atac formulate de Anuţoiu, proprietarul apartamentului pe care, ca judecător, Popescu îl dobândise în mod fraudulos.

Anuţoiu a declarat în instanţă, în mare, toate şicanele la care judecătorul"Popescu l-a supus pentru a-l deposeda de apartament şi s-a constituit parte civilă, solicitând restituirea apartamentului plus daune morale şi materiale de 50.000 şi, respectiv, 50.000 de lei. 

S-a trecut, mai apoi, la audierea inculpatului. Potrivit celor care au rămas în sală până la finalul şedinţei de judecată, undeva după ora 18:00 (şedinţa a durat, aşadar, peste 4 ore), Popescu nu s-a mai aventurat în a contesta probele solide puse pe masă de către anchetatori, solicitând - din nou - instanţei eliberarea provizorie sub control judiciar.

Următorul termen al procesului va avea loc în data de 29 iunie, dată pentru care instanţa a admis solcitările de administrare de probe, precum şi audierea martorilor propuşi.

Instanţa a respins solicitarea de eliberare a judecătorului"Popescu, menţinând - la fel ca la termenul din 17 mai - arestul preventiv. Popescu este, vă reamintim, reţinut încă de la sfârşitul lunii martie 2010.

Potrivit informaţiilor furnizate de Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de vicepreşedinte Judecătoriei din Petroşani, Popescu realiza - aşa cum a menţionat şi în cea mai recentă Declaraţie de avere - venituri anuale în valoare de 82.645 de lei. Acesta deţine un teren şi o casă, moştenire de familie, în comuna Livadia, un apartament în"Petroşani, o casă de vacanţă în Masivul"Parâng, un VW"Passat fabricat în 2003, şi active financiare de 61.000 de lei la două unităţi bancare din municipiul Petroşani. Asupra apartamentului pentru care Popescu a ajuns după gratii s-a dispus măsura sechestrului asigurator. Vom reveni.

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter