06.11.2011,  18:06:29 | 0 comentarii | 513 vizualizari
Încercare de mituire a unui agent comunitar în cazul bancomatului de la Vulcan
de Gheorghe OLTEANU

Capturarea celor doi mureşeni, suspectaţi că intenţionau să demoleze bancomatul de la parterul blocului 1 M, a fost posibilă datorită colaborării dintre poliţiştii de la Poliţia Vulcan şi poliţiştii comunitari aparţinând Primăriei munici­piului Vulcan.
O colaborare de salutat, în care, în astfel de cazuri, niciunul dintre ei nu se dă mai forţos, fiindcă urmăresc acelaşi scop: stoparea fenomenului infracţional. Sunt sigur că unii dintre dumneavoastră au luat la cunoştinţă despre acest eveniment. Prezentat la ştirile ProTV şi pe ediţiile online ale câtorva ziare. Dar, totodată, mai mult ca sigur că în rândurile care urmează o să daţi peste elemente despre care n-aţi auzit încă. 

 

Totul a început de la flerul 

de meseriaş al jandarmului Liublian Petrovschi. Era joi seara, aproape de ora unsprezece, când militarul a zărit doi bărbaţi dând târcoale bancomatului de la parterul blocului 1 M. La o aruncătură de băţ de primărie. Omului i s-a părut suspectă prezenţa lor acolo. Unul dintre ei studia aparatul, iar celălalt stătea lângă tufe. Jandarmul şi-a dat seama cam care-i treaba cu ei şi l-a sunat pe poliţistul Cosmin Cărăvan, prietenul său. Acesta i-a telefonat colegului său Remus Jina, aflat în serviciu de patrulare mobilă împreună cu poliţistul comunitar Octavian Damian. Între timp, a fost anunţată şi cealaltă patrulă formată din poliţistul Adrian Sucilă şi agentul comunitar Andrei Boghiu. Din acel moment, între aceste două echipaje a început, prin staţie şi telefoane mobile, schimbul de informaţii privindu-i pe suspecţi. 

 

Ce a urmat e ca în filme

Tipii au mirosit ei ceva şi au fugit pe dealul de peste drum de cinematograf. Adrian Sucilă i-a somat să stea şi, împreună cu colegul de patrulă, a fugit după ei. Cel care l-a prins pe unul dintre suspecţi este Andrei Boghiu. Pe cel de-al doilea a pus mâna Cosmin Cărăvan, care, deşi era în timpul său liber, s-a dus să-şi ajute colegii.  Între tufele din faţa bancomatului, poliţiştii au găsit un cleşte tip “gură de lup”, un dispozitiv electronic, cu patru antene, de bruiere a semnalului telefoanelor mobile, şi un tub cu spumă expandată. Cu care, după ce ar fi spart lacătele de la intrare, tipii intenţionau să estompeze sunetele de la dispozitivul de alarmare al magazinului. 

 

Cu nimic mai prejos 

au fost agenţii Dorel Mânzat şi Daniel Șandor, membrii patrulei Poliţiei Comunitare. Puşi în temă de către colegii lor, ei au găsit, în scurt timp, maşina celor doi suspecţi capturaţi. Un Volkswagen Golf albastru cu număr de Mureş. Autoturismul fusese lăsat pe strada Vasile Alecsandri, în apropierea sediului Enel. Maşina era plină cu scule de care un spărgător profesionist nu se poate lipsi. Printre ele, o maşină de găurit, acţionată electric, care avea ataşat un burghiu foarte subţire şi strălucitor. Anchetatorilor nu le-a fost greu să-şi dea seama ce rostul ei: găurirea yallelor de la bancomate. Poliţiştii le-au inventariat pe toate, au prelevat amprente din maşină şi urmele de pilitură din interior.  

 

La sediul Poliţiei muni­ci­piului Vulcan,

cei doi suspecţi nu au recunoscut nimic. Ba, mai mult, unul dintre ei şi-a dat o identitate falsă. Identificarea lor a fost posibilă puţin mai târziu Când a fost adus rucsacul găsit în boscheţii de lângă ma­­gazin. Suspecţii sunt Attila P., de 38 de ani, şi Mircea L., de 36 ani. Ambii din Sângiorgiu de Mureş. Acesta din urmă este acela care spusese, iniţial, un alt nume decât cel al său. Știa el de ce: avea interdicţie de părăsire a judeţului Mureş. Lucru pe care judiciariştii vulcăneni l-au aflat după ce l-au căutat în calculator.

 

În timp ce colegul său dădea interviu 

în altă cameră, Mircea L. a încercat să-l mituiască pe agentul comunitar Octavian Damian, care-l păzea. I-a zis că-i dă o mie de euro şi o maşină dacă telefonează la un număr pe care i-l spune el. Era cel al soţiei sale. Căreia şi să-i transmită să găsească rapid un avocat foarte bun în penal. Poliţistul comunitar a lăsat impresia că ar fi de acord, dar asta doar ca să afle mai multe de la suspect. Și a aflat. Acesta i-a spus că e recidivist, pentru un furt din maşină. Mai târziu s-a aflat că şi pentru o tâlhărie. I s-a mai lăudat că a gâdilat, cu burghiul, bancomate chiar şi în Belgia. Poliţistul a lăsat să pară că e impresionat de cartea lui de vizită, dar a avut grijă să înregistreze cu telefonul mobil toată discuţia. Înregistrări pe care, apoi, le-a predat comisarului Toma Mihu, şeful Poliţiei Vulcan.

 

E foarte posibil ca mureşenii

să fi venit la pont în Vulcan. Această presupunere derivă din următorul fapt. A doua zi, vineri, pe la ora unu, la poliţie şi-a făcut apariţia avocatul celor doi. Cine să-l fi anunţat, din moment ce suspecţii nu aveau telefoane asupra lor? Tot a doua zi, zona verde şi părculeţul de lângă magazinul cu bancomatul au fost periate de către lucrători de la Almaserv. Care au găsit şi predat poliţiei două staţii mobile.

Din surse neverificate am aflat că, la ora tentativei de spargere, în bancomat se aflau aproximativ o sută de milioane de lei. Ar fi interesant de urmărit şi modul în care sucursala din Vulcan a BCR le va mulţumi poliţiştilor şi agenţilor comunitari care au zădărnicit spargerea. Zic interesant, pentru că, de laude şi de mulţumiri, le sunt pline podurile acestora...

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter