29.10.2011,  12:00:19 | 0 comentarii | 598 vizualizari
Pariul ZVJ. După ce, foarte probabil cu intenţie, A. Cîrstoiu a tăiat picioarele USL, treaba va sta astfel: / Puterea şi Opoziţia ajung la egalitate în CL"Vulcan, Angela Stoica rămâne viceprimar
de Ziarul Vaii Jiului

Rămânem la părerea, exprimată şi în articolele anterioare, că tentativa de schimbare a Angelei Stoica din funcţie este o eroare politică a USL, susţinută de PRM. Asta pentru că orice strategie politică pe care şi-ar construi-o USL, pe neajunsurile mandatului Ile sau pe argumente care să arate că propunerea USL pentru funcţia de primar ar putea face mai mult (ceea ce chiar e posibil), ar fi din start una şubredă dacă ultima parte a mandatului Ile ar fi marcată de prezenţa unui membru al Opoziţiei. Opoziţie care, dacă un membru PSD, PNL"sau PRM ajunge viceprimar, nu va mai putea spune că Ile nu a făcut treabă pentru că, imediat, ar veni răspunsul: “da’ viceprimarul vostru de ce nu a făcut?”. Ar fi fost, deci, strategic recomandat ca Opoziţia vulcăneană să se decidă, deja de multă vreme, ce vrea cu adevărat: să conducă, ori să îşi asume rolul factorului de echilibru?

 

Puţină istorie recentă

Spre deosebire de colegii săi din PSD, membri în legislativele locale la Aninoasa, Petroşani ori Petrila, Marin Coltescu a reuşit ca - în Opoziţie - să ţină steagul sus. Judecând după alegerile din 2008, PSD este a doua forţă locală în Vulcan. Judecând după cele derulate după anul 2008, PSD e chiar prima forţă locală în inima Văii Jiului. Pe 1 sau 2, organizaţia condusă de Coltescu e vie şi face opoziţie reală. Asta e cât se poate de clar.

 

Puţină istorie foarte recentă

Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil pe Marian Coltescu, iar starea de incompatibilitate a fost confirmată prin Decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Dacă e să interpretăm acest aspect din punct de vedere legal, având în vedere existenţa unei Decizii, una definitivă şi irevocabilă, mandatul lui Marin Coltescu a încetat de drept. Iar situaţia asta putea fi schimbată doar dacă dosarul privind incompatibilitatea ar fi fost revizuit şi o altă Decizie a ÎCCJ ar fi schimbat situaţia.

Drept urmare, aşa cum era şi firesc, la data de 17.03.2011 a apărut HCL nr. 25/2011 privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local (al lui Marin Coltescu) şi declararea mandatului de consilier local drept vacant. Aici a intervenit rolul Alinei Cîrstoiu, copreşedinte USL la Vulcan, care l-a instigat pe M. Coltescu să conteste în instanţă hotărârea, dându-i astfel impresia că - măcar până când instanţa se va pronunţa - va putea rămâne pe poziţie. Nimic mai fals!

 

Aici e, de fapt, tot schepsisu’!

Dacă Marin Coltescu ar fi luat de bună Hotărârea nr. 25/2011 şi nu ar fi contestat-o, mandatul său de consilier local ar fi devenit vacant şi ar fi fost ocupat, într-un termen relativ scurt, de un alt PSD-ist. Cu alte cuvinte, Opoziţia şi-ar fi păstrat majoritatea cu 5 mandate PSD, 4 mandate PNL şi un mandat PRM. Numai că, intrând într-un litigiu care are toate şansele să se întindă în instanţă, postul e devenit inaccesibil oricărui ales PSD. De ce? Pentru că, şi dacă M. Coltescu ar demisiona din CL"Vulcan, mandatul acestuia nu ar putea fi atribuit următoarei persoane de pe lista PSD de la alegerile din 2008. Asta pentru că, fiind pe rol un litigiu în instanţă, care (teoretic) poate da dreptate lui Coltescu, postul acestuia nu poate fi ocupat de următorul pe listă şi, mai apoi, să îl reprimească de drept preşedintele PSD"Vulcan. Drept urmare, până se pronunţă instanţa, mandatul de consilier local rămâne blocat.

 

Bine, bine...

...aţi putea spune, dar dacă M. Coltescu demisionează şi din consiliul local şi renunţă şi la acţiunea în instanţă, atunci mandatul nu ar putea fi atribuit următorului de pe lista PSD? Nicidecum, vă spunem noi, pentru că şi pârâtul (în acest caz CL"Vulcan) poate prelungi litigiul în instanţă. Iar orice prelungire, orice litigiu privind mandatul de consilier local pus în discuţie, menţine acest mandat în postura de inaccesibil, deci nevacant. Pe de altă pare, ca să v-o spunem pe aia dreaptă, M. Coltescu nici nu are de unde să demisioneze. Incompatibilitatea, definitiv şi irevocabil confirmată de ÎCCJ, i-a anulat calitatea de consilier local, chiar dacă CL"Vulcan tărăgănează a lua act. 

 

Pe de altă parte,

având în vedere că aici vorbim de o constatare definitivă şi irevocabilă a stării de incompatibilitate a lui M. Coltescu, încetarea mandatului său de consilier local a intervenit de drept. Chiar dacă legea reglementează o procedură legislativă prin care consiliul local, la propunerea primarului, are obligaţia de a lua act de noua stare de fapt şi de drept, faptul că HCL 25/2011 este atacată în instanţă este o împrejurare de care se poate face abstracţie, hotărârile definitive ale unei instanţe judecătoreşti producându-şi necondiţionat efectele.

 

Este şi logic să fie aşa!

Să zicem că Tribunalul Hunedoara pronunţă o hotărâre judecătorească prin care dă dreptate lui Marian Coltescu, cel care a contestat HCL 25/2011 privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local şi declararea acestuia drept vacant. Întrebaţí orice jurist şi vă va spune că, nicicând, o hotărâre a unui tribunal, oricare ar fi el, nu poate bate o Decizie definitivă şi irevocabilă a ÎCCJ. Drept urmare, ascultând sfatul aparent binevoitor al Alinei Cîrstoiu şi contestând HCL 25/2011 în instanţă, Coltescu nu a făcut decât să blocheze unul din cele 5 mandate cuvenite PSD în legislativul vulcănean în urma alegerilor din 2008. Și, astfel, PD-L şi Opoziţia vor ajunge, în CL"Vulcan, la egalitatea de 9 la 9. Balotaj care, în mod evident, nu o poate schimba din funcţie pe Angela Stoica. Citiţi cu atenţie. În mod cert, avem dreptate. 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter