03.11.2011,  08:11:52 | 0 comentarii | 1101 vizualizari
(VIDEO) Exclusiv! Cea mai mare hoţie de după 1990 în Valea Jiului! / Savu şi Sântămărean, baronii energiei de la ENEL, supraveghează căpuşarea bugetului CNH SA cu cel puţin 200 de miliarde de lei vechi anual
de Ziarul Vaii Jiului

Cotidianul nostru publică astăzi amănunte incendiare legate de modul în care, numai în Valea Jiului, un sistem meticulos, pus la punct şi supravegheat de şefi din cadrul Enel, păgubeşte statul român, mai exact CNH SA, cu cel puţin 200 de miliarde de lei vechi anual.

În curând, cu probe incendiare, vom dezvălui şi cum consumurile uriaşe de energie ale unor clienţi importanti ai Enel din Valea Jiului, firme private respectabile, sunt suportate - prin căpuşarea bugetului public - tot din banii fiecăruia dintre noi. Dezvăluim, aşadar, iţele celei mai mari hoţii din Valea Jiului de după 1990.

 

Să furăm cu mia de megawaţi

Pentru subunităţile sale, Compania Naţională a Huilei prelua lunar energie de la Mintia. De prin martie anul acesta ia de la Hidroelectrica o anumită cantitate de energie electrică pentru consumul propriu. Asta se ştie! În paralel, în anumite zone (precum Cimpa, Răscoala, Maleia, Livezeni ori Straja) o parte din energia electrică preluată de CNH SA este distribuită spre locuinţe particulare şi societăţi comerciale. Cum CNH SA nu are licenţă de distribuţie a energiei electrice, Enel-ul este cel care distribuie, facturează şi încasează energia electrică furnizată consumatorilor ce primesc curent de la unităţile miniere. Mai apoi compensează consumul, de fapt doar cât vrea, cu CNH SA. Când mergi să cumperi benzină, vânzătorul (staţia de carburanţi) spune (contorizează) cât ai băgat în rezervor şi îţi ia banul. În cazul energiei electrice de la CNH SA, situaţia stă cu totul altfel.  Energia electrică de la CNH SA este contorizată de către Enel, societatea fiind singura care are acces la contoare. Iar de contorizat şi compensat cu CNH SA se compensează lunar, în realitate, undeva între 30 şi 50 la sută din consumul real. Ce fac, de fapt, cu bună ştiinţă reprezentanţii Enel? Opresc pur şi simplu contoarele din PTA-urile (Punctele de Transformare Aeriene) între una şi trei săptămâni pe lună şi, astfel, fură CNH-ul din greu. CNH nu are niciun control pentru că, aşa cum spuneam, singurii care au acces la PTA-uri sunt reprezentanţii Enel. Prin 2006, a existat la nivelul CNH SA intenţia ca, prin contoare montate în paralel cu cele ale Enel-ului, să fie contorizat consumul real de energie electrică. Contoarele au venit, zac prin magaziile unităţilor miniere, dar nu au fost niciodată montate din cauza presiunilor şi refuzului constant din partea reprezentanţilor Enel. 

Enel încasează bani pe ce fură de la EM Lonea

Să trecem, acum, la un exemplu concret. De la mina Lonea primesc energie electrică locuinţele particulare şi societăţile private din zonele Cimpa, Răscoala, Tirici. Contorizarea energiei electrice este făcută prin intermediul contoarelor montate la un număr de 5 PTA-uri amplasate astfel: PTA 4 Răscoala, PTA 14 - zona cabinetului Berindei, PTA 25 Birăoni, PTA 17 Cimpa - stradal şi PTA 48 - Cimpa - cap de linie. Ce se întâmplă la aceste puncte? Din dispoziţia numiţilor Savu Iustin, inginer şef UTR Deva, şi Ioan Sântămărean, şef serviciu control ve-rificări, ambii reprezentanţi ai Enel, contoarele sunt oprite (deci nu înregistrează) în medie între o săptămână şi trei săptămâni lunar! Cum se poate demonstra treaba asta? Simplu. Se verifică, în orice lună din ultimii cinci ani, ce cantitate de energie electrică a încasat Enel-ul de la abonaţii arondaţi la oricare din cele 5 PTA-uri din zona Cimpa - Răscoala - Tirici. Dacă respectiva cantitate se confruntă cu cât a plătit (compensat) Enel-ul la mina Lonea, va rezulta clar că Enel a încasat de până la trei ori mai multă energie decât a preluat, oficial, de la CNH SA prin contoarele din respectivele PTA-uri. Avem şi o dovadă video, furnizată nouă de surse din cadrul CNH SA. Vineri, la ceas de seară, a fost înregistrată video activitatea  PTA4, cu număr de inventar 300590, amplasat în Răscoala, acesta deservind zona abonaţilor dinspre Voievodu şi, respectiv, zona Tirici. Ei bine, oameni buni, deşi abonaţii din Tirici şi întreaga zonă deservită beneficiau de energie electrică mai ceva ca-n Las Vegas, în PTA4 nu se înregistra absolut niciun consum! Aşa cum nici transmisia asigurată prin GPRS pe infrastructură Vodafone nu funcţiona! Cine se pricepe, poate vedea asta foarte clar din înregistrarea postată de noi la www.zvj.ro. Potrivit unor calcule făcute de surse din CNH SA, prejudiciul minim creat pe fiecare din cele 5 PTA-uri anterior menţionate este de circa 500 de milioane de lei în lunile de iarnă. Lunar, la nivelul întregii Văi, prin energia furnizată în zone precum Cimpa, Răscoala, Maleia, Livezeni ori Straja, Enel fură de la CNH energie electrică de peste 15 mi­­­liarde de lei. Minim 15 miliarde de lei lunar! La valorile de astăzi, paguba produsă anual CNH SA duce spre 200 de miliarde de lei vechi. Iar anchetatorii, care au deja date pe această temă de la un serviciu secret, pot demonstra şmenul ăsta colosal într-un mod foarte simplu: compară consumurile facturate de Enel în zonele unde se furnizează energie electrică de la CNH SA cu consumurile compensate de Enel cu Compania pe baza înregistrărilor din PTA-uri. Se va ajunge astfel la diferenţele de care vorbeam. Dacă nu chiar la unele şi mai mari. Printre altele, chiar şi pierderile de transformare sunt suportate tot de CNH SA.

De ce fură Enel, de ce fură şi angajaţii săi?

De ce are nevoie Enel să fure, în stil barbar, CNH-ul? Din mai multe motive. Primul, relativ important, e că Enel are nevoie să acopere furturile reale, dar nedepistate, din reţea. Atunci când reprezentanţii CNH solicită Enel-ului consumurile de pe reţea, durează poate şi zile întregi până primesc nişte cifre. De ce? E nevoie de timp ca, din laptop, de la Deva, cifrele de consum reale să fie rearanjate, astfel încât şmenul să nu fie descoperit. Al doilea motiv pentru care angajaţii Enel au nevoie să fure CNH-ul în stil barbar e că, de-a lungul şi de-a latul Văii, mai mulţi mari consumatori fură curent cu ştiinţa şi prin diverse artificii făcute chiar de angajaţii Enel. Consumurile astea uriaşe trebuie justificate cumva. Și cum altfel să fie acoperite decât prin transferarea lor în sarcina subunităţilor CNH SA? Șmecherii consumă din greu (cu gaterul, cu cabanele, cu spaţiile comerciale), plătesc la oficial facturi modeste şi, periodic, achită angajaţilor Enel taxe de protecţie consistente. 

Cei ce cunosc detaliile şi închid ochii...

...la toate furăciunile astea generalizate sunt Iustin Savu, inginer şef UTR Deva, şi Ioan Sântămărean, şef serviciu control verificări din cadrul Enel. Și, desigur, omul cheie - Vasiu, băiatul cu laptopul. Averile lor au sporit de la o zi la alta. Savu are, după cum am aflat, casă de vacanţă la Ponor, casă la Sălaşu de sus, apartamente la Petroşani şi Deva. Plus legături cu o firmă din Lonea. Care firmă, of course!, avea facturi modeste de energie electrică, în condiţiile în care activitatea sa a presupus nişte consumuri uriaşe, de vreo zece ori decât cele facturate. De Sântămărean, de asemenea, se cunosc date cu privire la o casă de vacanţă lângă Simeria Triaj, un apartament şi un Peugeot 407.

Întrucât e vorba de sume colosale cu care CNH SA a fost şi este băgată în groapă de la o lună la alta, solicităm intervenţia urgentă a organelor de cercetare penală. Vom reveni. 

 

 

 

 

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter