04.11.2011,  10:11:58 | 0 comentarii | 731 vizualizari
Atunci când nu pot face uz de lege pentru a-şi urmări interesele, / Funcţionarii Primăriei Petrila recurg la hărţuire, abuz şi ameninţări
de Alina PIPAN

Unde-i lege, nu-i tocmeală. Cam aşa spune o vorbă din bătrâni. Numai că acolo unde-i lege şi ea nu-i favorizează, funcţionarii Primăriei Petrila se tocmesc. Și, unde nu le iese tocmeala, încep cu ameninţări, cu hărţuiri şi abuzuri. Adică fac uz de funcţia pe care au dobândit-o pentru a-i intimi­da exact pe contribuabilii din bani, cărora le este plătit salariul. Nu vrem să generalizăm, pentru că nu credem că toţi funcţionarii au intenţii necurate. Aşa că arătăm cu degetul. Exact spre Biroul Agricol din Primăria Petrila. De unde, funcţionarii, în frunte cu domnul Dorin Curtean, administrator public, hărţuiesc o petrileancă de vreo trei ani de zile.

 

 
400 de mp de teren - motiv de dispută între primărie şi Ana Cecilia Erdos
Ana Cecilia Erdos locuieşte de când se ştie pe strada Parângului din Petrila. Adică exact lângă supermarketul Penny. Dacă înainte terenul nu prezenta interes pentru nimeni, după construirea supermarketului şi mai ales după ce în zonă se prevede construirea unui cartier de case, vile şi alte imobile „modeste”, terenul a intrat în vizorul primăriei. Casa şi terenul din jurul casei au aparţinut soţului doamnei Erdos încă din anul 1953. Acesta a fost expropriat după anii ‘80 şi terenul a ajuns în proprietatea minei. După revoluţie s-au făcut retrocedările şi oamenii au fost despăgubiţi. Dar au fost despăgubiţi doar pentru clădirile de pe terenurile respective. Conform extrasului de carte funciară, în zonă sunt doar proprietari privaţi, niciunul dintre terenuri nu aparţine Primăriei Petrila sau sta­tu­lui. Este adevărat că, atunci când terenul din acea zonă a fost înta­bulat, proprietarii au declarat mai puţin teren decât cel real pentru a nu plăti impozit mult. Deci, deşi aveau în folosinţă mai mult teren, în evidenţele din cartea funciară apărea mai puţin. Dar nici statul sau primăria nu au întabulat restul terenului pentru că nu avea titluri de proprietate în zonă. În exact această situaţie se află Ana Cecilia Erdos. Care, după moartea soţului ei, a avut numai probleme. Aceasta are momentan în proprietate 441 mp, dar mai are în folo­sinţă alţi 400 mp din gospodărie. Pe rol se află un proces de succesiune, dar şi de rectificare a suprafeţei de carte funciară. De la suprafaţa tabulară la cea reală. Odată ce s-a construit exact în vecinătate supermarketul, funcţionarii de la Biroul Agricol îi bat în poartă cu tot felul de pretenţii. Ba, de la o vreme, aceştia au trecut şi la abuzuri cu tentă penală. Mai întâi, femeia a fost somată să-şi schimbe gardul de lemn cu unul din beton, estetic, că nu dădea bine la imaginea urbei. Cu toate că nu primise nicio somaţie scrisă, femeia a făcut împrumut în bancă, de 8000 de lei, bani pe care  i-a folosit pentru a-şi ridica gard de beton. După ce s-a văzut cu gardul ridicat, primăria i-a dat amendă 5000 de lei pentru a construit gardul fără aprobare şi i-a impus să dărâme gardul pe care tocmai îl construise. Femeia a dat primăria în judecată. Și a câştigat. Drept dovadă, are o sentinţă irevocabilă. În urma sentinţei, s-a anulat procesul verbal prin care se impunea dărâmarea gardului şi se anulat de asemenea, plata amenzii. Odată pierdut acest proces, funcţionarii publici au trecut, prin intimidare şi abuz, la alte mârşăvii pentru a o determina pe Ana Cecilia Erdos să renunţe la cei 400 mp vizaţi de primărie, suprafaţă pentru care femeia, în momentul de faţă, a făcut demersurile să o întabuleze.

 

Dorin Curtean, administratorul public, a dat ordin VMG-iştilor să doboare gardul femeii. Ilegal!!!
Atunci când l-am întrebat pe Dorin Curtean de cazul Anei Cecilia Erdos, acesta  şi-a dus mâna la cap. Știa foarte bine despre ce caz este vorba. “Îi trimitem înştiinţări de trei ani de zile doamnei să-şi dărâme gardul”, ne spune administratorul. În baza cărei legi sau cărei directive, nu mai este chiar clar. Domnul Curtean a invocat la un moment dat un ordin de-al prefectului, apoi ne-a prezentat Hotărârea nr. 139/2009, a consiliului local, privind atribuirea unei suprafeţe de teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală domnului Ionel Ovidiu Bolog. Cu toate că acest teren nu aparţine Primăriei Petrila şi nici statului, pentru că niciunul nu are titlu de proprietate asupra acestui teren şi, impli­cit, nici nu l-a întabulat. Curtean i-a pus marţi, 7 iulie, pe VMG-iştii de la primărie să dărâme gardul de lemn care înconjura toată proprietatea doamnei Erdos, pe care o are în folosinţă. Și aceştia s-au pus pe treabă şi l-au făcut praf în timp ce femeia era la muncă. Când şi-a văzut gardul dărâmat şi când a aflat de la vecini cum şi cine i-a  dărâmat gardul, femeia şi-a sunat  avocatul, a făcut plângere la poliţie şi apoi, cu ajutorul unor vecini şi al băiatului ei, l-a ridicat la loc. În timp ce munceau la gard, oamenii au fost avertizaţi de cei de la primărie că oricum gardul va fi dărâmat din nou. Acesta este un exemplu clar de abuz. Dorin Curtean îşi justifică gestul prin existenţa acelei hotărâri de consiliu. “Statul este proprietarul acestui teren de 400 mp, aşa cum se poate dovedi prin acest ordin de expropriere din 1983. Este adevărat că terenul nu este întabulat, dar acest lucru se poate face în orice moment. Primăria îl poate întabula imediat, aia chiar nu este o problemă”, se justifică domnul Curtean. Fals! Dacă avea posibilitatea şi pârghiile legale necesare, primăria trecea în proprietatea publică acest teren, îl întabula. Dar nu a putut. S-a folosit doar de faptul că terenul nu era întabulat de nimeni la momentul respectiv pentru a da o hotărâre de consiliu, la data de 10.06.2009. Și a dispus distrugerea gardului de pe proprietatea respectivă cu toate că nu avea niciun drept legal, ignorând chiar faptul că femeia ceruse în instanţă, pe lângă succesiune, şi rectificarea suprafeţei de carte funciară. Domnule Curtean, aţi comis un abuz! Iar faptul că femeia este vizitată o dată la două zile de funcţionarii din primărie se numeşte hărţuire. Dacă funcţionarii din primărie îşi permit aceste nereguli pe un teren care nu intră în proprietatea primăriei este grav. Și dacă acest teren este proprietatea primăriei, acest lucru trebuie demonstrat în instanţă.
 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter