06.11.2011,  16:13:36 | 0 comentarii | 1564 vizualizari
Avansează procurorul Ioan Nicodim în funcţie pe spatele dosarului Petrila?
de Ziarul Vaii Jiului

â–º De când cu perspectiva unei avansări, procurorul Nicodim a devenit harnic din cale-afară â–º Suntem în mijlocul campionatului local de laude media â–º Rechizitoriul tragediei de la Petrila a uitat marea majoritate a vinovaţilor pe dinafară â–º Cum e mai dulce avansarea? Dacă ai băgat trei oameni în puşcărie, sau dacă ai uitat de cinci ori mai mulţi pe dinafară? â–º Văduvele minerilor morţi la Petrila sunt constrânse să nu se constituie ca părţi civile în proces.

 

Dosarul instrumentat de procurorii hunedoreni în urma tragediei din luna noiembrie 2008 de la EM Petrila beneficiază de o mediatizare fără precedent. Din ce motiv? Pentru cretini există scuza lacri­mogenă potrivit căreia la Petrila au murit oameni şi poporul trebuie să fie informat. Să fim serioşi! În minele Văii mor frecvent oameni în urma unor accidente de muncă, iar evenimentul de la Petrila nu-i cel mai tragic nici măcar în istoria postdecembristă. Tragedii au mai fost, oameni au mai murit, dosare complexe s-au mai instrumentat. Apropo, câte rechizitorii întocmite de procurorii hunedoreni aţi citit în presa locală şi regională în ultimii 20 de ani? Nu prea multe, nu-i aşa? Șochează însă, pentru cititorii avizaţi de presă, mediatizarea excesivă a informaţiilor din acest caz. Cine are de câştigat? O posibilă explicaţie puteţi găsi în rândurile de mai jos.

 

La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara

sunt prevăzute14 posturi de procurori, 4 dintre acestea fiind posturi de conducere. Din cele patru posturi de conducere, un număr de 3 sunt ocupate (Nicolae Paştiu – prim-procuror cu mandat de 3 ani începând cu 01.07.2007, Iosif Cibian – procuror şef secţie Urmărire Penală cu mandat de 3 ani începând cu 02.10.2008 şi Ioan Moca – procuror şef secţie Judiciară cu mandat de 3 ani începând cu 08.05.2008). Drept urmare, v-aţi prins, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara există un singur post de conducere disponibil, cel de prim-procuror adjunct. Vacantat, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, la data de 17.07.2009. Disponibilitatea postului a fost reconfirmată de  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la data de 4 septembrie 2009.

Postul devenit vacant a fost ocupat, urmare a Hotărârii CSM nr. 193/13.07.2006, de către Sanda Ioanela Draia începând cu 17 iulie 2006 pentru trei ani.

 

În dosarul Petrila

a fost grabă mare. Pe data de 24 august 2009, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie informa că procurorii hunedoreni au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor în dosarul tragediei de la Petrila. Rechi­zitoriul însă, forwardat intensiv pe mailurile ziariştilor (doar ale celor ce ştiu să scrie frumos despre procurori, nu ale tuturor), poartă data zilei ime­diat următoare. O banală eroare care dovedeşte, încă o dată, graba şi interesul de mediatizare excesivă a acestui caz. Acum o vreme, nu obţi­neai o informaţie din cazemata nu­mită Parchet nici dacă dădeai cu tunul. De când există însă perspectiva ca procurorul Nicodim să avanseze, nu mai poţi face un cornet de seminţe dintr-un ziar local, mereu acelaşi, fără să dai de procurorul Nicodim. Care procuror, de la o vreme încoace, are o disponibilitate de a lucra cu presa (o anumită parte a ei, ce-i drept!) ceva de speriat.

 

Ceea ce, de fapt, vrem să semnalăm 

e că procurorul Ioan Nicodim e într-un fel de campanie electorală. În condiţiile în care, aşa cum spuneam, puteai să dai şi cu tunul că nu scoteai o vorbă de la Parchet, avem motive legitime să bănuim că interesul lui Nicodim de a avea mereu cel puţin un reportofon şi un aparat foto prin preajmă e ge­nerat de o omenească dorinţă de avansare. De curând, de exemplu, am citit că procurorul Nicodim a fost felicitat de procurorul general Laura Codruţa Kovesi. Poporul trebuia, probabil, să priceapă că madam Kovesi n-a dormit nopţile şi a citit şi s-a minunat prin rechizitoriile întocmite de procurorul Nicodim de desco­periri fantastice de genul că pentru „un microclimat propice desfăşurării de activităţi umane în subteran, este necesară introducerea aerului de la suprafaţă”. Nimic mai fals! Procurorul Nicodim n-a fost felicitat personal, ci la grup cu câteva sute de procurori din întreaga ţară în data de 01.07.2009, de „Ziua Justiţiei”. Cei ce se ocupă de „campania electorală” a lui Nicodim „au uitat” să menţioneze însă că nu doar Nicodim a fost felicitat de Kovesi, ci şi Victoriţa Povarnă, de asemenea procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Și Nicodim şi Povarnă au instrumentat şi instrumentează dosare cu persoane din Valea Jiului. De ce era procurorul Nicodim special?

 

Chiar aşa, de ce e procurorul Nicodim special?

Un argument ar fi acela că, prin prisma prieteniei de mun­că şi mese festive cu Titel Brăgaru, comandantul Poliţiei mu­nicipiului Petroşani, Nico­dim a prins o felie groasă să fie lăudat cu spume, fie că e cazul fie că nu, în presa locală. De aceea, relaţia sa cu presa se derulează doar pe filierele recomandate de Brăgaru. Pentru că vrea să avanseze, Nicodim stă pitit şi răspunde doar apelurilor venite din zona media care-l interesează.

 

După umila  noastră părere

rechizitoriul tragediei de la Petrila e doar o compunere stângace, un mix de supoziţii cu pasaje din referate despre industria minieră. După toate probabilităţile, trei oameni (Aurelian Necula, Gheorghe Roşu şi Dan Ștefan Ungur) vor face puşcărie pentru un întreg sistem bolnav. N-am spus că sunt nevinovaţi. Am spus doar că, dacă trebuie să fie scoşi nişte vinovaţi şi să fie executaţi în piaţa publică, aşa cum se întâmplă zilele acestea cu cei trei, lotul de puşcăriabili trebuie să fie unul lărgit, de minim 15 persoane (se ştiu ele). Situaţia de la Petrila din luna noiembrie 2008 nu li se poate imputa doar celor trei. Ci unei întregi structuri. Care, din indiferenţă ori teamă, din goana după producţie şi bani, a generat condiţiile producerii tragediei. E greu de crezut că se va mai face dreptate. E greu de crezut că, la cum a fost întocmit rechizitoriul, cei trei vor scăpa de puşcărie. Procurorul Nicodim, cosmetizat şi de campania electorală din media, va fi probabil avansat. Ne întrebăm însă cum e mai dulce avansarea? Dacă ai băgat trei oameni în puşcărie, sau dacă ai uitat de cinci ori mai mulţi pe dinafară?

 

Apropo, ştiţi cu cât plăteşte statul

un om care trimite oameni (nu neapărat pe toţi cei ce merită) la puşcărie? 93.928 lei. Atât reprezintă veniturile încasate de procurorul Nico­dim Ioan în anul 2008. Dacă ar fi fost prim-pro­curor adjunct, ar fi încasat (spunem asta prin comparaţie cu veniturile ocupanţilor unor funcţii similare) cu vreo 40.000 de lei mai mult într-un an. Dar, ce-i drept, nu-i timpul pierdut...

 

A nu se înţelege  că ne-ar deranja

ca procurorul Nicodim să avanseze. Nu avem căderea să punem în discuţie oportunitatea unei asemenea chestiuni. Fiind însă direct implicaţi în actul media la nivelul Văii Jiului, ca să nu spunem lideri ai presei scrise regionale (celor ce nu cred le punem la dispo­ziţie facturile de tiraj), avem dreptul legitim să semnalăm hărnicia domnului procuror şi posibilul dumnealui interes. Oricum, de ajunge prim-pro­curor adjunct, dracu-i de presarii de-or mai avea curajul să mai scrie un rând negativ despre dumnealui sau Bră­garu. Credem că vor fi arestaţi instant (ziariştii, de ei vorbeam).

 

Ne-a ajuns la urechi

şi faptul că văduvele mine­rilor morţi la Petrila sunt constrânse să nu se constituie parte civilă în procesul ce stă să înceapă. Pe surse, se pare că le sunt ameninţate posturile dacă vor îndrăzni să ceară bani pentru ele şi copiii lor. Le instigăm însă, cu toate riscu­rile, să nu cedeze. Viitorul orfanilor nu trebuie să fie negociabil. Chiar dacă banii nu mai învie oameni, ei trebuie să compenseze – măcar parţial – viaţa tristă a unor femei ori lipsa unui tată în viaţa unor copii. Vom reveni.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter