08.11.2011,  08:40:09 | 1 comentariu | 1953 vizualizari
Liderul Adrian Jurca a vrut să-l copieze pe Condescu, apoi să fie director general şi s-a ales cu… dosar penal
de Ziarul Vaii Jiului

Liderul de sindicat al minei Livezeni a fost, de câţiva ani buni, implicat în diverse scandaluri privind împrumuturi de bani, credite luate în numele mine­rilor, unele neachitate, deschideri de societăţi comerciale şi  falimentarea lor, crize acute de bani, urmată de disperare, salariaţi angajaţi la negru neplătiţi… A urmat apoi, datorită acestor „realizări”, nominalizarea sa pentru funcţia de director general al CNH din partea PD-L. În prezent, Jurca este cercetat în stare de libertate, pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.


Poliţia a intrat pe fir

La sfârşitul săptămânii, poliţiştii au anunţat că s-a început urmărirea penală împotriva lui Adrian Jurca, li­derul Sindicatului Liber al Exploatării Miniere Livezeni, după ce a împrumutat o sumă de 26.000 de lei de la o bancă din localitate, făcând uz de do­cumente false.              
Potrivit anchetatorilor, Adrian Jurca a întocmit documentaţia necesară creditării, folosindu-se de datele personale ale unui coleg de serviciu. Minerul s-a trezit somat de băncă  pentru returnarea unui împrumut pe care l-ar fi făcut în 2007. Dacă minerul nu achita suma respectivă, urma să ajungă în faţa instanţei de judecată. Știind că nu a făcut niciun împrumut, omul a anunţat poliţia. În urma investigaţiilor, poliţiştii l-au descoperit pe cel care făcuse împrumutul în numele altuia. Este vorba de liderul de sindicat Ștefan Adrian Jurca, în vârstă de 43 de ani. Poliţiştii şi procurorii fac cercetări cu privire la modul în care a ajuns li­derul Jurca în posesia actelor colegului său. Jurca este cercetat în stare de li­bertate, pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar paguba de 26.000 de lei nu a fost recuperată.

„E făcătură..”
Adrian Jurca a declarat că este o greşeală pentru că pe aceeaşi temă, în urma unei plângeri, prin 2007, au fost chemaţi de poliţişti vreo 15-20 mineri, care au fost întrebaţi dacă sindicatul a împrumutat bani în numele lor.
„Atunci s-a constatat că nu este nimic adevărat şi povestea s-a încheiat. Vă spun că nu este vorba despre mine” - a declarat liderul de la mina Livezeni. Surse apropiate liderului de sindicat au susţinut că ar fi o făcătură a lui Ioan Temneanu, preşe­dintele de sindicat de la E.M. Petrila, care s-a delimitat de multă vreme de Adrian Jurca. Acesta a declarat încă de anul trecut că USME, afiliată la sindicatul lui Marin Condescu, unde este şi el colider, nu mai funcţionează în Valea Jiului, cauza principală fiind chiar colegul său de la Livezeni, Adrian Jurca.

Vroia să fie director general
Lideri de sindicat şi chiar membri din PD-L au declarat cu circa o lună în urmă că liderul de la mina Livezeni dă dovadă de neruşinare, pentru că a fost propus, cu acordul său, pentru funcţia de director general al Companiei Naţionale a Huilei de PD-L. Până când problema nu a fost tranşată de PSD, că acest post li se cuvine, s-au purtat mai multe discuţii, ce semănau a presiune politică, pentru ca Adrian Jurca să fie numit în fruntea CNH. Tiberiu Iacob-Ridzi, preşedintele interimar al filialei judeţene PD-L, a confirmat că Adrian Jurca a fost, la un moment dat, una dintre opţiunile PD-L pentru funcţia de director general al CNH. Deşi nu este membru de partid cu acte, Jurca este un mare iubitor al PD-L. Pe biroul său tronează o fotografie cu Emil Boc care dă mâna cu el, chiar în faţa Primăriei Petroşani. Preşedintele PD-L, Tiberiu Iacob-Ridzi, a dezaprobat faptele lui Jurca. „Fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale”, a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi.

A mai vrut să fie precum Condescu
Tevatura afacerilor falimentare ale lui Adrian Jurca a început prin 2005 când coliderii Uniunii Sindicatelor Mine Energie Valea Jiului au vrut să-i copieze pe colegii din Gorj, conduşi de Marin Condescu.  “Ne-am dori să ajungem la nivelul sindicatelor din Gorj, dar e dificil. Ei au înfiinţat societăţi comerciale când anumite activităţi s-au desprins din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Dacă Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului ar fi procedat la fel, aveam şi noi acum 1.000 - 2.000 de angajaţi. Cred că asta trebuia să facem de acum 10 ani. Mereu le-am făcut propuneri liderilor Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului de la vremea respectivă, dar nu i-a interesat. Banii oamenilor nu trebuie cheltuiţi pe delegaţii şi investiţii care îşi pierd din valoare în timp. Banii lor ar trebui investiţi în ceva care să aibă va­loare şi peste ani”, au explicat liderii într-o conferinţă de presă, în aprilie 2007.

Afaceri falimentare pe banii oamenilor
Dacă liderii de la Petrila şi Lonea au fost mai temperaţi, Adrian Jurca, liderul „celui mai puternic financiar sindicat din Vale”, cum era catalogat, s-a aruncat la afaceri de afaceri. Prima “afacere de succes” înfiinţată de liderul Sindicatului Liber de la EM Livezeni a fost Tipo Media SRL, la care sindicatul deţinea 75%. La înfiinţare, societatea a deschis un club, două magazine alimentare şi un ziar. În clubul situat în centrul Petroşaniului, liderul sin­dical a investit circa un miliard de lei vechi din cotizaţiile lunare ale minerilor. S-a ajuns ca societatea să fie înglodată în datorii.

Jurca s-a înşelat şi în afaceri, dar pe bani mulţi
Adrian Jurca nu s-a lăsat şi a înfiinţat alte două firme, Entropia 01 Impex SRL şi SC Marisanca SRL, care aveau ca obiect principal de activitate “comerţ cu amănuntul”. Ambele s-au înglodat în datorii. “Am înfiinţat societatea (SC Marisanca SRL - n.r.), dar nu am deschis niciodată activitatea. Pierderile care apar în bilanţ reprezintă taxele pe care le-am achitat. Nu am mai pornit activitatea, pentru că ne-am dat seama că în Valea Jiului nu are rost ca sindicatele să înfiinţeze societăţi” - declara, în primăvara lui 2008, Adrian Jurca. Astfel, Adrian Jurca, cel optimist şi acuzator la adresa LSMVJ pentru că nu investeşte cotizaţiile minerilor, a ajuns la concluzia, după doar doi ani, că, de fapt, sindicatele nu ar trebui să intre în afaceri.

Chefuri neachitate
Un alt scandal care a stat în centrul atenţiei a fost cel cu chefurile liderilor neachitate. Administratorul Motelului Crisaldo a acuzat că sindicatele sunt datornicii principali ai firmei, iar pentru a recupera datoria s-a adresat instanţei. „Adrian Jurca (preşedintele Sindicatului de la Livezeni - n.n.), Adrian Filip (vicepreşedinte - n.n.) şi alţi membri ai lor de sindicat se numără printre cei care au participat la chefuri. Noi i-am dat în judecată şi avem proces cu ei pentru a ne recupera sumele datorate“, a declarat atunci administratorul. Prin înţe­legeri cu administratorii localurilor, mesele prelungite au ajuns să fie decontate prin com­pensare cu ener­gie electrică. Ingineria financiară folosită de sindicalişti a ieşit la iveală după ce Exploa­tarea Minieră Livezeni a transmis firmei care deţine un motel în apropierea Masivului Parâng că nu şi-a plătit factura pentru energie în sumă de 161,66 lei.
În replică, administratorul societăţii Crisaldo Impex a transmis o notificare conducerii EM Livezeni, prin care atrage atenţia că unitatea minieră are, de fapt, o restanţă de 5.039,23 lei, în urma meselor festive organizate la Motelul Popasul Haiducilor, care aparţine societăţii. Văzând că nu-şi recuperează banii pe chefuri, administratorii au sugerat să se facă o compensare cu energie. Că nu prea suna bine „să vă mai dau bani, când banii mei sunt la voi”.

Rupţi de realitate
Reclamaţiile unor foşti colaboratori de-ai liderului de sindicat au fost multe: salariaţi care au reclamat că nu sunt plătiţi sau sunt angajaţi la negru, alt împrumut neachitat unui asociat de vreo 300 milioane vechi, pe lângă multitudinea datoriilor rezultate din proasta gestionare a societăţilor etc.
Un profesor de istorie a afirmat anul trecut că unii lideri de sindicat sunt nişte idealişti rupţi de realitate. Era vorba de Miron Cozma şi Adrian Jurca, deşi aceştia nu seamănă deloc.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 ortacu05.12.2011,  08:48:21
multe hotii a facut acest om dar are acoperire ca a stiut cum sa prosteasca =ortaci=este bine ca politia a inceput ancheta, va descopri multe infractiuni facute de asa zis lider ,pe multa lume a inselat dar oamenilor le este frica sa vorbeasca din cauza locului de munca


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter