06.11.2011,  18:41:51 | 0 comentarii | 606 vizualizari
Legal sau nu? / “Pentru o deplasare confortabilă apelează ABY TAXI…“
de Corneliu BRAN

“Oriunde, oricând… cu plăcere!”

Titlul şi subtitlul, după cum vedeţi, nu ne aparţin. Sunt luate din aşa-zisa “carte de vizită”, de fapt o simplă foaie colorată, multiplicată la unul din chioşcurile din colţul străzii. “Firma” care există, dar de fapt… nu există, are, după declaraţiile unor şoferi, 11 maşini cu numere de Arad şi Hunedoara, care lucrează în regim de taxi. Dar care, oficial, “NU lucrează în regim de taxi…”. Ce înţelegeţi de-aici? Nimic… Nici noi şi nici autorităţile locale petroşenene. Sau, mă rog, cum susţin acestea că în spatele oricărei astfel de firme “pirat” se pot ascunde tocmai unii dintre cei care acum acuză sau se fac că plouă…

Angajat al minei Petrila, Victor Barbu, care este “întemeietorul” acestei firme, cu domiciliul în Petroşani, susţine peste tot că maşinile, luate în leasing de domnia sa, sunt închiriate unor persoane fi­zice neautorizate, dar care transportă doar membrii familiilor lor şi cunoştinţele. Deci, cum ar veni, cele 11 maşini cică nu ar avea regim de taxi. Noua modă a “piraţilor” din taximetrie este să arunce vina şofe­rilor, care, dacă sunt prinşi cu cioara vopsită, o păţesc pe pielea lor… Amenzi, chestii-trestii.

 

În proces cu Garda Financiară

Și totuşi, Victor Barbu este neconvingător în ceea ce susţine. Nu i-a convins nici pe comisarii de la Garda Financiară din Petroşani, care i-au dat, numai în această lună, două amenzi record, de 250 de mi­lioane de lei vechi fiecare, bineînţeles contestate de patronul firmei, care acum se judecă la tribunal (culmea, apărarea o face un avocat fost… comisar al Gărzii Financiare! – încurcate sunt căile Domnului!).

Cei de la ABY TAXI nu i-au convins nici pe colegii lor de la celelalte firme de taxi, autorizate, care susţin că „toată ziua fac transport de persoane, pe cine cred ei că păcă­lesc…”

Și nu ne-au convins nici pe noi… Iar în cele ce urmează mai jos, veţi vedea şi de ce…

 

Călătorie sprâncenată… fără casă de marcat

Într-o singură zi am călătorit de două ori cu firma de taxi “Aby”. Fără să fim rude cu şoferii respectivi sau măcar prieteni. De găsit i-am găsit uşor la staţia de taxiuri de la Poştă – prima dată, iar a doua oară la staţia de taxiuri de la Piaţa “Centrală”. Pentru a nu le face rău şoferilor respectivi, care au familii de întreţi­nut, n-o să le dăm numele sau numărul maşinilor, pentru că nu este un gest creştinesc, mai ales acum, în Săptămâna Patimilor. Dar vă putem spune alte amănunte interesante: nicio maşină, din cele două, nu avea casă de marcat; ambii şoferi dădeau cărţi de vizită, în nume propriu sau în numele firmei, inclusiv numerele de la dispecerat, semn că se fac comenzi în regim de taxi, nu de închiriere, cum se susţine; ambii şoferi au recunoscut că fac chestia asta ca să nu moară de foame, pe un risc maxim asumat; ambii ar intra în legalitate dar nu pot „din cauza mafiei, care a dat autorizaţii unora, iar altora, care n-au avut pile şi relaţii la primărie, Consiliu Judeţean sau Poliţie, nu…” De asemenea,  cei doi şoferi ne-au spus că acele case de marcat vor sosi în luna mai, când speră ca firma să intre în legalitate, iar până atunci “lucrăm şi noi cât şi cum putem…”. Oamenii respectivi ştiu că nu este normal ce se întâmplă, dar susţin că nu prea au ce face, unii dintre ei având rate imense la bănci sau greutăţi familiale. Chestiuni de altfel de înţeles, dar care într-un stat de drept nu mai scuză pe nimeni, deoarece prioritară este doar legea. Or, dacă patronul firmei ştia că nu are încă toate auto­rizaţiile, de ce s-a grăbit cu leasingul? Sau, mai nou, carul se pune înaintea boilor, „să vedem cum o merge şi ce o fi…”. Ei, uite că mai mult n-o mai fi decât o fi, deoarece în momentul de faţă procesele şi amenzile bat la uşă, iar şoferii sunt deja speriaţi de eventualele consecinţe.

 

Concluzia nu-i greu de ghicit…

După finalul călătoriei cu ta­xiul neautorizat, singura concluzie pe care am tras-o  a fost că NU şoferii respectivi sunt vinovaţi, ei luptă doar pentru o bucată de pâine, asta e evident. Vinovatul sau vinovaţii sunt alţii, care tratează legea cu inconştienţă şi care ne iau pe toţi de fraieri, spunându-ne tot felul de poveşti nemuritoare, cu închirieri de maşini la rude şi prieteni, cu telenovele „number one”  bune de filmat şi de arătat bunicilor. Vinovaţi care vor trebui, într-un final, ori să intre în legalitate, ori să părăsească “afa­cerea” păguboasă. Aşa este când, din start, vrei să porneşti o afacere la limita legalităţii, fapt obişnuit în România de azi, idee preconcepută care va trebui să iasă destul de repede din mintea unora. Asta, bineînţeles, dacă autorităţile statului îşi vor face treaba, din ce în ce mai conştiincios. Pentru că vă spunem sincer, nu suntem de acord ca aceleaşi “autorităţi” ale statului să fie pentru unii mumă, iar pentru alţii ciumă… Doar pentru faptul că respectivii n-au “spate”. Legea este una, pentru fiecare, chiar şi pentru “spate”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter