03.11.2011,  12:05:21 | 0 comentarii | 833 vizualizari
Gheorghe Ile era dispus să dea 315 milioane din bugetul local pentru un hip hop de un minut şi cincisprezece secunde
de Gheorghe OLTEANU

 

Dar nu pentru un hip hop oarecare, ci pentru unul în mijlocul deşertului din Nevada - Statele Unite ale Americii. În Las Vegas, oraşul cazinourilor frecventate mai ales de miliardarii lumii.

Ca să înţelegeţi

cum şi pentru cine a ajuns să fie primarul Gheorghe Ile atât de mărinimos, să începem de unde trebuie. De la Oradea, oraş în care, în seara zilei de sâmbătă, 27 martie, a avut loc “cel mai mare eveniment hip hop din acest an”. Citatul este luat de pe un site care vorbeşte despre fenomenul hip hop şi despre ce s-a petrecut în localitatea bihoreană. A fost un concurs, denumit Campionatul Naţional de Dans Hip Hop Internaţional, la care s-au înscris în jur de 300 de participanţi. Întrecerea s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni: solo, duet şi formaţii. Acestea din urmă, după cum ni se spune pe acest site, au fost în număr de 42.

Formaţia Vivace Crew

din Vulcan, compusă din şapte membri, s-a înscris şi a concurat la secţiunea formaţii 7-12 ani. La care, după ce a evoluat pe scena Casei de Cultură din Oradea, s-a clasat pe locul I. Înaintea formaţiei de hip hop orădene Ritm-mic şi a celei constănţene demunite Diamonts.

Un fapt merituos, aşadar, pentru care copiii de la Vivace Crew, şase băieţei şi o fetiţă, şi cel care se ocupă de ei merită sincere felicitări.

Numai că, de la acest succes

şi până la formularea că, în acest fel, formaţia “şi-a câştigat dreptul de a participa şi de a reprezenta România la campionatul mondial de hip hop în perioada 27.07-01.08 2010 în LAS VEGAS NEVADA - USA, la această categorie de vârstă“ (n-am pus o literă în plus şi am scris întocmai cum apare în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre) este o cale ceva mai lungă.

Și foarte, foarte costisitoare. Mai ales că, în proiectul de hotărâre pe care l-a iniţiat, primarul Gheorghe Ile plusează şi zice, nici mai mult, nici mai puţin, că formaţia vulcăneană este reprezentanta României la campionatul mondial din Las Vegas, programat pentru sfârşitul lunii iulie a.c. Afirmaţie tendenţioasă şi doar în parte adevărată.

Fiindcă toate formaţiile, de la toate categoriile, care au ajuns pe locul I “sunt libere să ne reprezinte la Campionatul Mondial de la Las Vegas”. Asta o spun cei de la Plus-Art, fundaţia care a organizat concursul de la Oradea.

Și care, atenţie mare, va suporta, cu 6.500 de euro, cheltuielile de transport cu avionul la Las Vegas pentru formaţia de hip hop bucureşteană The Kittens. Trupă care a terminat pe locul I la categoria formaţii peste 18 ani.

Bănuiesc că pe cei de la

Fundaţia Plus-Art nu i-a costat nimic că, probabil la rugămintea cuiva, au trimis o invitaţie Primăriei municipiului Vulcan. În care solicită să sponsorizeze, din bani de la bugetul local, deplasarea şi şederea în Las Vegas - Stalele Unite ale Americii a celor şapte copii şi a lui Cristian Ioan Fodor, “Ciarli”, îndrumătorului lor în de-ale hip hop-ului. Vă veţi da seama ceva mai încolo de ce am zis îndrumător şi nu altcumva.

Imediat după primirea acestei invitaţii înregistrate cu nr.15.284/21.04.2010, comisiei economice din consiliul local i-a fost solicitat avizul pentru întocmirea proiectului de hotărâre. Care a fost favorabil, din moment ce trei din cei cinci membri ai săi sunt de la PD-L. De ce a fost necesară zdroaba aceasta, cu avizul comisiei economice? Simplu.

Pentru că ea trebuie consultată mai întâi când e vorba de firfiricii publici. Și, apoi, pentru ca proiectul de hotărâre să poată intra pe ordinea de zi a şedinţei de consiliul local din 29 aprilie.

Primul care a luat

la întors proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Gheorghe Ile a fost consilierul Marian Coltescu. Acesta a dorit o clarificare. În proiect se solicită suma de 10.000 de lei (o sută de milioane), în timp ce, în nota de fundamentare, se vorbeşte de cheltuieli care, în total, ajung la 31.590 de lei.

Adică peste trei sute cincisprezece milioane de lei vechi. De unde se va acoperi restul? a fost curios să afle Marian Coltescu. Fiindcă cele zece mii de lei reprezintă doar 31 la sută din suma totală. Să ni se spună exact cât se suportă de la bugetul local! 

 

Păi tot de la dumneavoastră, l-a scăpat gura pe Cristian “Ciarli” Fodor. Probabil că vor veni din nou cu alte solicitări! a completat Gheorghe Ile, după ce şi-a dat seama că mai sunt consilieri locali care n-au pus botul şi s-au prins de şmecherie.

De aici încolo 

s-a văzut cât se poate de clar că tagma consilierilor locali e împărţită în două. Pe de o parte, pedeliştii lui Ile care, chiar dacă, în sinea lor, simţeau ce simţeau, aveau ordin să susţină proiectul de hotărâre, şi de cealaltă, consilierii pesedişti, liberali şi cel peremist. Cărora nu le surâdea deloc ideea să fie extrase din bugetul local  peste trei sute de milioane de lei pentru un dans hip hop de un minut şi cincisprezece secunde în Las Vegas. Pentru că, tot pe acel site, este dat filmuleţul cu evoluţia trupei vulcănene, Care ţine exact cât am zis: 1 minut şi cincisprezece secunde. Însuşi Petru Hodor, consilierul pesedist pe care m-am obişnuit să-l văd şi să-l aud mestecându-i şi servindu-i cărţi bune lui Ile, şi-a schimbat pe loc opinia când a auzit de asta. El crezuse sincer că e vorba doar de o sută de milioane. Pentru că în proiect treaba fusese pusă curveşte, ca să nu se prindă careva. Se schimbă datele problemei! a tunat Hodor când s-a lămurit.  

În Statele Unite ale Americii

nu se merge aşa ca-n UE. În care, în orice week-end poţi da fuga unde îţi vine pe chelie. Vizele se acordă greu sau nu se acordă deloc. Chestiunea aceasta a încercat să i-o explice, ca să priceapă şi el, lui Cristian “Ciarli” Fodor doamna consilier Malvine Socaci de la PD-L. Care l-a sfătuit să nu se dea coregraf, cum scrie în proiect. Pentru că un coregraf are neapărat studii superioare. Ceea ce nu-i cazul lui “Ciarli”, care şi-a luat adio de la şcoală după terminarea a opt clase elementare. Și care, la o adică, nici atestat de instructor în ale dansului hip hop nu posedă. La interviul de la ambasada americană nu ţine cu abureli din cele cu care a fost umplut proiectul de hotărâre. Ce se întâmplă, Doamne, fereşte! dacă dispare un copil din cei şapte? a întrebat Ioan Dorel Șchiopu. Chiar, ştiţi ce se întâmplă? Copilul este dat în urmărire de către FBI, iar fundaţiei ăsteia de hip hop i se retrage licenţa! Asta a fost explicaţia liniştitoare oferită de domnul consilier Pompiliu Barbu, care a stat de vorbă cu cineva de la fundaţie. Cât cinism! a remarcat Șchiopu. Să-i coste doar licenţa! Care, oricum, se poate obţine din nou sub o altă denumire a fundaţiei. Dar cel care i-a trimis la manual pe doamna secretar Rodica Peter şi pe Luminiţa Leonte, director executiv la primărie, a fost consilierul liberal Tudorel Cărăşel. Care a vrut să i se spună răspicat cum de portarului Cristian Fodor de la Clubul “Șansa”, un angajat simplu de tot al primăriei, i se direcţionează bani de la buget ca autoritate executivă?

Supus la vot,

proiectul de hotărâre a luat nouă voturi pentru, cinci împotrivă, iar patru consilieri locali s-au abţinut. Aşadar, nu a trecut. Fapt care, la ieşirea din sală, l-a enervat pe un bărbat, tatăl unuia dintre copiii din trupa de hip hop, prezenţi şi ei în sala de şedinţă. Când să închidă uşa acesta a zis că “degeaba îi mai zice Șansa”, cu referire la denumirea clubului de pe deal. Problema se pune însă cu totul altfel. Aşa cum am auzit-o după aceea pe liberala Alina Anamaria Cîrstoiu. “Mai bine îi supărăm pe şapte părinţi, pe copiii lor şi pe acest “Ciarli”, decât, aprobând o asemenea sumă de bani pentru un hip hop la Las Vegas, să ni-i punem în cap pe majoritatea vulcănenilor. Dacă o făceam, mai mult ca sigur că, după aceea, veneau şi alţii cu solicitări similare”. Cât se poate de explicit. Și, apoi, pentru Vulcan nu e cine ştie ce pierdere că hip hopul local nu va fi prezent la Las Vegas. Cel care a pierdut este primarul Gheorghe Ile. Care a iniţiat proiectul. Nu pentru că ar fi un fan hip hop, ci pentru alte interese. Ale sale. Legate de voturi. Vezi, eu am vrut, dar nu a trecut de ăştia! se va disculpa el, probabil, în faţa lui “Ciarli”. Ce are de învăţat de aici domnia sa? Ceva cât se poate de simplu: în Consiliul Local al municipiului Vulcan alianţele politice se fac şi se desfac în interesul comunităţii. Cum chiar dumnealui îi tot place să repete. Or, în cazul de faţă, asta s-a şi făcut. Trei sute cincisprezece milioane de lei pot fi cheltuiţi pe manifestări culturale care să aibă-n ele, într-adevăr, ceva specific locurilor noastre. Pentru că nu îmi închipui ce ar fi avut de câştigat Vulcanul dacă o trupă de la noi, din cele câteva sute existente în ţară, s-ar fi dus în America să-i înveţe pe ăia de acolo hip hop-ul....

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter