29.10.2011,  12:41:12 | 0 comentarii | 1241 vizualizari
Chiriile pe scule, lule & bascule şi serviciile seacă bugetele locale. Dar îmbogăţesc apropiaţii PD-L.
de Ziarul Vaii Jiului

Administraţiile locale din Valea Jiului drenează miliar­de şi miliarde de lei pentru servicii şi închirieri de la diverse societăţi private apropiate PD-L. De la an la an, deşi primării precum cele din Petroşani şi Vulcan ar fi putut avea deja propriile buldoexcavatoare, autobasculante sau compactoare, preţul plătit e din ce în ce mai mare. 

Contrar vremurilor actuale, când cererile de ofertă se adjudecă la preţuri de 60-70% din cele estimate, firmele agreate de PD-L câştigă doar la valori maxime ori apropiate celor maxime.

Societăţii comerciale Elcompet SRL Petroşani, sponsor oficial PD-L, i s-a atribuit la data de 28 aprilie 2011 contractul nr. 8415 pentru întreţinerea, montarea şi verificarea unor echipamente electrice din reţeaua de iluminat public şi ornamental festiv din municipiul Petroşani. Contractul a fost atribuit la valoarea maxim estimată, după criteriul „preţul cel mai scăzut”, numărul de oferte primite fiind 3 (trei). Firma lui Florin Pasăre va încasa 265.200 de lei plus TVA, adică peste 3,27 miliarde de lei vechi. De loveaua asta, Pasăre şi ai lui se uită după becuri prin oraş. Cum prind unul ars, cum îl schimbă! Sponsoraşul oficial al PD-L pe nume Pasăre Florin nu-i, aşa cum am mai relatat, la primul concubinaj cu Primăria municipiului Petroşani. În schimb, nu-i nici la prima bagabonţeală, cel puţin două societăţi solicitând instanţei de judecată recuperarea unor sume datorate de Elcompet. Anul trecut, CNSC a trimis Elcompet la plimbare după ce instituţia a considerat că Teatrul Dramatic “I.D. Sîrbu” declarase în mod injust oferta depusă de firma lui Pasăre ca fiind admisibilă pentru îndeplinirea contractului de reabilitare a instalaţiei electrice.

De un “noroc” aproape orb a beneficiat însă asocierea Montan Cons SRL Vulcan – Vio Pex Tranzit SRL Petroşani. Din 24 martie 2011, societăţile amintite prestează în cadrul contractului nr. 6147 pentru suma de, ţineţi-vă bine, 490.017,6 lei plus TVA, adică peste 6,07 miliarde de lei vechi. Cele două firme, care au depus singura ofertă a procedurii organizate la Petroşani, cască portofelul la drenajul de fonduri publice întrucât închiriază administraţiei locale două buldoexcavatoare şi două autobasculante. Important de remarcat că oferta depusă a fost foarte apropiată valorii estimate, de 494.700 de lei plus TVA. Montan Cons este preferată de administraţia locală cu toate că, aşa cum cotidianul nostru a subliniat în repetate rânduri, a executat lucrări de slabă calitate în cartierul Bosnia (aspect confirmat de Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare şi Secretariatul General al Guvernului), şi chiar a încercat să fenteze administraţia locală folosind polistiren mai ieftin la o lucrare de pe strada Aleea Poporului. În ciuda sesizărilor repetate, lucrările din Bosnia nu au fost refăcute la calitatea optimă (aspect în dovedirea căruia vom reveni cu probe absolut cutremurătoare asupra jafului din bani europeni orchestrat de această firmă). Între timp, aflaţi că Matercon, Ambient şi Alexis Oil au obţinut în instanţă diverse investiri cu formulă executorie în contradictoriu cu Montan Cons SRL.

Prin contractul nr. 22418 din 18.11.2010, municipiul Petroşani a mai beneficiat de utilaje închiriate pentru suma de 337.600 de lei plus TVA de la SC Eolian Energy SRL Haţeg, contractul de peste 4,18 miliarde de lei vechi fiind atribuit în urma unei proceduri în cadrul căreia s-au primit două oferte. De altfel, în data de 6 iulie 2010, cotidianul nostru a mai atras atenţia cu privire la contractele încheiate absolut păgubos (pentru cetăţeni, desigur) cu această societate. Celor ce s-au făcut că uită, le retransmitem link-ul articolului menţionat - www.zvj.ro/node/5783.

Și anul trecut, contractul pentru închirierea a două autobasculante s-a atribuit la valoarea estimată, adică la maxim, cele două loturi fiind câştigate de Vio Pex Tranzit SRL (127.500 de lei plus TVA) şi Gerom Internaţional SRL (112.200 de lei plus TVA). Anul acesta, pentru că în combinaţia de încasat bani publici portocalii s-a introdus Montan Cons SRL, s-a căutat şi prilej pentru închirierea a două buldoexcavatoare, dar şi valoarea contractului a crescut mai ceva ca pixelul albastru, ajungând – aşa cum arătam mai sus – la peste 6,07 miliarde de lei vechi cu tot cu TVA.

Nici la Vulcan, treaba nu se abate de la dulcele stil pedelist. Primarul Ile a scos la mezat 1 miliard de lei vechi plus TVA pentru închirierea unei autobasculante de 15 tone, iar SC Bulbucan Duna SNC Vulcan (asociaţi Duna Simona şi Duna Viorel Daniel), SINGURA societate ofertantă, a şi pus laba pe contract. Pe ce sumă credeţi? 1 miliard plus TVA, normal! A nu se confunda Duna Viorel Daniel, cu Duna Gheorghe Daniel, consilier local PD-L la Vulcan şi membru AGA la Pregoterm. În 2010, treaba cu închirierile a fost ceva mai lesne pentru bugetul local. A plătit 70.697,45 lei plus TVA către Bulbucan Duna SNC şi 53.482,27 de lei plus TVA către Trans Diana Import Export SRL, societate a familiei Dalea. În schimb, s-a ales cu două autobasculante la poartă (de 16 şi de 8 tone). Să vă mai zicem şi de 2009? Fie! Atunci au fost tot ambele firme în combinaţie, dar suma integral plătită a fost de – ţineţi-vă bine! – fix 247.028,16 lei plus TVA. Dacă v-a enervat deja suita asta de cifre drenate din bugetele publice pentru închirieri, daţi o privire la mica publicitate. Veţi descoperi că, de banii ăştia, primăriile din Petroşani şi Vulcan şi-ar fi putut trage o frumuseţe de parc auto. Dar, astfel, ce drac’ ar mai fi încasat firmele agreate de PD-L?

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter