07.11.2011,  21:27:02 | 0 comentarii | 1115 vizualizari
De parcă el ar fi complet străin de frauda în bani publici dată în gât de presă acum o lună, / Gheorghe Ile ar vrea să călărească mai departe C.S. Vulcan
de Gheorghe OLTEANU

Marţi, 11 martie, la orele după amiezii, era programată adunarea acţionarilor de la C.S. Vulcan. E a doua convocare. Dacă la prima se prezentaseră puţini dintre cei chemaţi să vină, la a doua nu mai conta că vin cinci, zece sau o sută. Legea zice clar că şedinţa se ţine indiferent de numărul participanţilor. Și, într-adevăr, şedinţa s-a ţinut, dar nu fără un început plin cu suspans. Datorat cui? Nu cred că o să vă mai surprindă dacă vă spun că lui Gheorghe Ile.

Avea cineva vreun interes să nu vină toţi la şedinţă?
La cinci fără un pic, în faţa intrării Primăriei din Vulcan se strânseseră vreo zece-cinsprezece persoane: consilieri locali şi membri mai vechi ai Asociaţiei Clubul Sportiv Vulcan.

 

Vreo câţiva dintre ei ar fi venit şi la prima întâlnire, numai că nu fuseseră invitaţi. Curios. Data trecută, când am stat în sală, uitându-ne unii la alţii preţ de o jumătate de ceas, Ioan Dorel Nica, preşedintele interimar al clubului, spunea că el le-a trimis invitaţii la toţi. Să fi minţit cei care spuseseră că ei habar n-au avut? Nu cred, fiindcă eu însumi i-am întrebat pe câţiva dintre ei: aţi primit ceva scris acasă, v-a chemat cineva? Răspunsul a fost invariabil “nu”. Dorele, Dorele!

Se amână din ordinul primarului!
Să ne întoarcem în faţa primăriei. Când mă apropii, bag seama că era agitaţie mare acolo. Cineva îmi spune că şedinţa nu se mai ţine. Cum nu se mai ţine? Păi, primarul a zis că se amână, că nu ştiu ce. Hopa! Consilierul PSD Simion Spiridon vorbea la telefon gesti­culând cu mâna liberă. Îmi dau seama că discuta cu Ioan Dorel Nica. Hai, dom’le, că suntem toţi aici, e şi presa, zice el şi ne arăta pe noi ăştia din jurul lui, de parcă avea videotelefon. Deodată, îmi pasează mobilul să schimb şi eu câteva vorbe cu preşedintele interimar. “Ce-i, mă, Dorele, de ce nu se ţine?”. “Mi-a telefonat secretara primarului, că se amână, că vineri e o extraordinară  consiliului local...”. “Stai aşa! Păi de când dă Ile ordine la Clubul Sportiv Vulcan? Parcă chiar el spunea că pe el nu-l interesează, că e al consiliului. Aşa că vino aici, să lămurim treaba!”. Un pic mai încolo - chestia asta chiar că m-a uns pe suflet - Jeni Bărbiţă se agita, şi ea, la telefon, chemându-i pe nu ştiu care să apară şi ei urgent la şedinţă.

M-am convins: Ile e un laş
După nici cinci minute, în parcare opreşte o Dacie şi din ea iese burta lui Ioan Dorel Nica, împreună cu posesorul ei. Ne recită din nou poezia aia cu telefonul de la secretara primarului, oamenii îi zic nu dom’le, suntem aici, o ţinem, şi intrăm în clădirea primăriei. Cineva îi cere gardianului cheia de la sala de şe­dinţe. “Cheia nu-i aici, i se răspunde, dar domnul primar e sus.” I-auzi, frate, ce chestie. Noi ne enervam jos, ca proştii, iar Ile, de la fereastra biroului, “se” râdea de fraierii care respirau aerul din faţa primăriei. Frumos, n-am ce zice. Simion Spiridon şi Ioan Dorel Nica se duc la el în birou. Trec mai bine de cinci minute, iese primarul, se duce la uşa sălii cu cheia, dă să descuie, dar n-o luase pe aia bună. Se întoarce cu o alta, deschide şi intrăm în sală. Mă uit atent la el. Era întunecat la faţă. Nu-i convenise deloc schimbarea de situaţie.
Ne aşezăm şi dăm să începem. Până să mi-o ia altul înainte, mi-am permis, însă, o “obrăznicie”. L-am întrebat direct pe Gheorghe Ile că în ce calitate a dispus dumnealui suspendarea adunării generale din acea zi şi amânarea ei pentru vineri? Primarul s-a uitat la mine şi, cu cel mai nevinovat aer din lume, ne-a minţit în faţă pe toţi cei prezenţi în sală: a zis că el nu a dat nicio dispoziţie de acest fel. Vă spun cinstit că mi-a fost mie milă de el, văzându-l cât e de laş. Cum a putut, Doamne, să mintă în halul ăsta, când toată lumea  - unii chiar înainte, telefonic - fusese înştiinţată că primarul a amânat şedinţa?

Aici îi aflaţi pe preşedinţii secţiilor sportive ale clubului. Cu excepţia unuia
Ia cuvântul Ioan Dorel Nica. Mai întâi încearcă s-o scalde şi să îndulcească minciuna primarului. Ședinţa s-ar fi putut ţine şi vineri, odată cu extraordinara consiliului local, dar, dacă suntem aici cei care suntem, s-o facem acum. Normal c-o facem, pentru că destul a fost clubul sportiv - prin secţia de fotbal  - vaca bună de muls şi puşculiţa cu bani a ălora de-şi spuneau “persoane auto­rizate”. Încep discuţiile. Că statutul zice asta, că ailaltă. Că ar trebui să fi fost mai mulţi, să nu luăm decizii pripite. Că una, că alta. Până şi pe Ile pare să-l fi plictisit tărăgăneala asta. Hai să-i numim pe preşedinţii de secţii sportive, a propus careva. Hai! Începem: la box - Linţa Eugen. Ulterior, nea Linţa a renunţat în favoarea lui Ion Saidac, care a preluat şi secţia de volei. La arte marţiale, Dumitru Cărăşel, care a avut câteva intervenţii beton şi foarte pertinente pe marginea statutului clubului. La atletism, Nicu Diaconu. Ioan Dorel Șchiopu la şah. Ion Dumitru la popice. Viluţ Oltean la schi. Prof. Elvis Stan la handbal. Prof. Ștefan Cornel la baschet. Ion Botar la tenis de câmp; Viluţ Oltean şi la orientare turistică.

Nica, vizibil teleghidat de primar, ar fi vrut ca şeful peste fotbal să rămână cel botezat în bisericuţa lor
La secţia de fotbal pe cine punem? Ei, şi când s-a pomenit de fotbal, Nica a sărit ca pişcat de trei optzeci. Asta rămâne pe altădată, cu altă ocazie, a încercat el o eschivă. Nu, dom’le, a insis­tat Nicolae Petroi, să-l numim acum. Sau sunt alte interese? Mergem iarăşi ca înainte? Pe Ocsi, a cedat Nica. Care Ocsi? s-a făcut Petroi că nu ştie. Orban. Unde-i? Îl chem şi vine. Dar se mai pot face şi alte propuneri? a insistat liberalul Petroi. Și l-a propus pe Justin Stoenescu, aflat lângă el.
Până să apară Sandor Orban, adică Ocsi, cum a apucat să scrie Nica pe buletinele de vot, hai să tragem un birou executiv. Ioan Dorel Nica zice că din trei persoane. Nu, tăticu. Trei, Doamne, şi toţi trei au fost, iar acum umblă poliţia pe ei. Cinci sau şapte. Rămânem la cinci. Suntem de acord cu toţii ca Ioan Dorel Nica să rămână mai departe înhămat ca preşedinte. Ok. Ceilalţi membri ai biroului. Propuneri pentru cei doi vicepreşedinţi. Gheorghe Ile îi şopteşte ceva lui Nica. Ciocănelul şi scăriţa din urechea stângă a acestuia îşi fac datoria, recepţionează mesajul, iar gura i se face portavocea primarului: Enache şi Olteanu. Îi mulţumesc frumos prin viu grai domnului primar pentru onoarea făcută (în gând i-am sugerat eu altceva) şi declin oferta în favoarea prietenului Justin Stoenescu. Ä‚sta se ştie cu sportul, a fost fotbalist, consilier pe când se năştea clubul etc. Se acceptă. Se supune la vot şi Aurelian Enache şi Justin Stoenescu devin, oficial, vicepreşedinţi ai C.S. Vulcan. Secretar pe cine? Dodenciu, sare imediat Nica, nu care cumva să i-o ia altul înainte. Care va fi şi organizatorul de jocuri, se grăbeşte el să adauge. Chestia asta rămâne de văzut, fiindcă domnul (de acum încolo) vicepreşedinte Justin Stoenescu nu este de aceeaşi părere. Secretarul să-şi facă treaba lui, să scrie ce-i pe la adunări, iar de jocuri se va ocupa altcineva. La fel de competent ca şi Daniel Dodenciu. Cine să fie trezorier? Păi n-avem? a întrebat cineva. Fosta doamnă contabilă e bolnavă, a compătimit-o Ile, şi nu mai poate. Ce-a uitat Ile să spună este cum s-o fi numind boala asta pe care o iei când le faci jocul ălora care au dat iama în banii publici. Domnul Voicu senior, sar eu repede, dar Sandor Orban, apărut cu un minut-două înainte, îmi taie elanul: e bolnav. De unde a scos “Maghiaru’” chestia asta, nu ştiu. Eu îl întâlnisem, cu câteva zile înainte, pe nea Florică şi era aşa cum îl ştiam eu. Pe loc am înţeles, însă,  că, propunându-l pe domnul Florică Voicu, era cât pe ce să le stric jocurile. Al lui, al lui Nica şi, normal, al primarului. În cărţi era deja băgată doamna economist Livia Tocaci. 
Cu Sandor Orban la dreapta lui Nica, revenim la preşedinţia secţiei de fotbal. Nemaiavând contracandidat - Justin Stoenescu, celălalt nominalizat, fusese deja numit vicepreşedinte -, “Unguru’” este votat de toţi ca preşedinte al secţiei de fotbal.

Să nu uiţi, Nica!
Ne apropiem de sfârşit. Trecuseră peste nouăzeci de minute de când intraserăm în sală. Ioan Dorel Nica era bucuros. Și Ile se schimbase la faţă. Îi radia mustaţa. Ce şi-o fi zis? Că, gata, am făcut şedinţa asta şi servus, Vulcan, la clubul sportiv va fi din nou cum a fost din 2002 încoace? Era cât pe ce să fie un asemenea început. Ioan Dorel Nica - am văzut noi, cei veniţi la şedinţă, şi aţi aflat şi dumneavoastră citind până aici - era cât pe ce să se lase încălecat de Ile. Dorele, dacă ai zis că nu vrei să fii paravan pentru unii şi pentru alţii, atunci fii aşa cum trebuie! Corect. Și tratează la fel toate secţiile sportive. Nu  doar - cum s-a văzut - pe cea de fotbal de pe care s-au muls sute şi sute de milioane, al căror traseu caută să-l detecteze poliţiştii de la fraude. Domnul preşedinte Ioan Dorel Nica trebuie să ştie că toţi cei care au fost în sală vor sta cu ochii pe el ca pe butelie! Sunt sigur că Justin Stoenescu e un ghimpe pentru Ile. Nici Ion Saidac nu îi este mai drag primarului. Despre cum îi sunt eu, ce să mai zic? Aşa că preşedintele recent ales n-are decât o opţiune: să nu facă nimic fără consultarea celorlalţi membri ai biroului executiv şi, desigur, a adunării generale. Altfel, dacă îl lasă pe Ile să-i pună căpăstrul, riscă să devină Dragoş 2. Penalul, cum îi tot zic eu. Păi de ce s-a făcut şedinţa asta? Dacă Aurelian Enache nu ieşea la iveală, în ziare, cu facturile penale de la C.S. Vulcan, morişca fraudei în bani publici se rotea veselă şi acum! Iar treaba asta, cu frauda de bani publici - pe care tot o repet, să nu se uite - nu e deloc un vis urât. E un dosar penal cât se poate de adevărat, pe care poliţia şi parchetul îl iau la puricat în fiecare zi. Au făcut-o şi în ziua în care noi ne-am întâlnit pentru şedinţa asta.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter