29.10.2011,  13:10:56 | 0 comentarii | 513 vizualizari
La Vulcan / Consilierul PSD Marin Coltescu a prins cum se fac şmecherii la repartizarea locuinţelor din fondul locativ de stat
de Gheorghe OLTEANU

Întâlnirea de luni, 27 iunie, a membrilor comisiei de locuinţe din cadrul Consiliului Local al municipiului Vulcan s-a lăsat cu scandal. Care - dovada e în cele ce urmează - a răzbătut dincolo de zidurile încăperii din primărie în care a avut loc şi, astfel, a ajuns să fie prezentat şi în paginile ziarului de astăzi.

 

Luni, la ora patru după amiază,

la Vulcan, în sala de şedinţe a primăriei era programată o şedinţă extraordinară a consiliul local. Cu o oră înainte, într-o încăpere alăturată, una mai mică, s-au întâlnit membrii comisiei de repartizare a locuinţelor din fondul locativ al municipiului Vulcan. Ale căror nume, înainte să purced mai departe, ar fi bine să le ştiţi şi dumneavoastră. Vi-i enumăr aşa cum apar dumnealor pe Hotărârea nr. 30/2009. Preşedinte: Stoica Angela, viceprimar; Membri: Merişanu Cristian, consilier local, Coltescu Marin, consilier local, Enache Aurelian, consilier local, Barbu Pompiliu, consilier local, Bărbiţă Eugenia, consilier local, Duna Gheorghe Daniel, consilier local, Săvoiu Teodora, reprezentant SC Almaserv, Stegaru Adriana, reprezentant SC Almaserv, şi Dan Costoviciu Mihaela.

 

Se vor fi încruntat

ochii unora dintre dumneavoastră parcurând lista asta în care aţi dat şi peste numele domnului Aurelian Enache. Da, dumnealui a fost membru al acestei comisii pe când era consilier PNL. Numai că, odată plecat director la mina Vulcan şi schimbându-şi culoarea politică în portocaliu, nu s-a pus problema înlocuirii lui cu un alt penelist. Fiindcă PNL-ului i-ar fi revenit locul rămas vacant după plecarea lui Aurelian Enache. De ce nu s-a procedat ca atare? Fiindcă, pare-se, pentru doamna Angela Stoica, preşedinte de comisie, şi colegii ei PD-L, era mai bine ca portocaliii să fie în majoritate. În privinţa existenţei vechii denumiri a societăţii prestatoare de servicii de pe lângă consiliul local, nicio problemă. Șmecheriile în materie de repartizare a locuinţelor se pot face şi dacă aceasta a murit şi o alta, deja îmbătrânită şi cocoşată de datorii după doi ani şi ceva, i-a luat locul.

 

Luni, 27 iunie, aşadar,

a fost convocată o adunare a acestei comisii. Adunarea s-a dat pentru a se vedea cum e cu comunicarea SC Pregoterm SA Vulcan, în care se spune că “prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că la data de 22.06.2011 există locuinţe de repartizat, după cum urmează“ (vezi facsimil). Și urmează enumerarea unui număr de 22 de locuinţe din fondul locativ de stat situate pe străzile Caraiman, Independenţei, Libertăţii, M. Eminescu, Șt.O. Iosif, Traian şi Aleea Muncii. Nimic deosebit până aici.

 

Partea palpitantă 

şi spectaculoasă începe odată cu apariţia în sală a consilierului local PSD Marin Coltescu, membru al comisiei. Întâmplător, exact când el a intrat, a surprins o frântură de dialog tare de tot: “Trebuie să-i băgăm în legalitate şi pe ăştia!”. Vorbele fuseseră rostite de către doamna Eugenia Bărbiţă (PD-L) către Cristian Merişanu (PSD). Cum, cum? s-a arătat interesat Marin Coltescu. Și atunci a văzut că, pe comunicarea venită de la Pregoterm, în dreptul fiecărei locuinţe disponibile, fusese deja scris numele celui căruia urma să se facă repartiţia. Asta, fără să se fi discutat de criterii sau să se fi luat la învârtit cele peste o mie de dosare cu solicitări de locuinţe adresate Consiliului Local al municipiului Vulcan!

 

Marin Coltescu a pus mâna 

pe hârtie şi a zis că merge să facă o copie. Nu o iei, că e a mea! a sărit în sus, speriată, Angela Stoica. Cum e a ta? Ai adus-o din Dealu Babii? i-a dat peste nas Marin Coltescu. În zarva aceea, ca-n scrisoarea lui Caragiale, frate, apare şi primarul Gheorghe Ile. Care, şi el, se avântă vitejeşte să ajungă la documentul pe care Marin Coltescu îl ţinea ridicat deasupra capului. Primarul se enervează, zbiară în stilu-i caracteristic şi, după cum a observat Marin Coltescu, nu s-ar fi dat înapoi chiar să-l lovească. Atât i-ar fi trebuit, mă gândesc, fiindcă, prin vreun buzunar al lui, Marin Coltescu mai păstrează încă reflexe ale luptătorului care a fost în tinereţe.

 

Normal, Marin Coltescu

şi-a făcut o copie după documentul pe care, ulterior, cineva din afara comisiei era de părere că mai bine l-ar fi rupt şi ar fi propus haideţi, acum să vedem cum facem repartiţiile! I-a înapoiat originalul Angelei Stoica, după care, luându-l cu el pe pesedistul Cristian Merişanu, a părăsit încăperea. Dar nu înainte de a le zice de la obraz colegilor PD-L din comisia de locuinţe: Dacă tot le daţi dinainte, ce rost mai are să fim convocaţi? 

 

Întâmplarea aceasta

pune sub o lumină cât se poate de proastă modul în care îşi face treaba comisia de repartizare a locuinţelor din fondul locativ de stat din Vulcan. Criterii clare şi stricte de acordare a unei locuinţe nu există nici acum. Într-o şedinţă de consiliu de mai demult s-a dezbătut mult pe tema asta, dar chestiunea a rămas în aer. S-a zis că o să fie analizată şi, din câte se vede, analiza asta va dura până la Paştele Cailor. Asta, deşi, atunci, la discutarea ei, doi domni consilieri au venit cu criterii precise pe care trebuie să le întrunească persoana care solicită o locuinţă. În atare condiţii, repartizarea locuinţelor se face, şi în prezent, mai mult subiectiv, pe cunoştinţe, pile şi - zice gura târgului, deşi mie nu-mi vine să cred - pe bani. Între 3000 şi 4000 de lei sau 1000 de euro cică s-ar cere pentru o locuinţă. Interesant, dar, fiindcă nu există probe că s-ar da şpagă pentru obţinerea unei locuinţe, şi subsemnatul o dă doar ca zvon.

 

Ceea ce este, însă, 

clar, iar doamna Angela Stoica, preşedinte de comisie, ar trebui să lămurească este: Cum de au apărut, pe documentul remis de Pregoterm, scrise cu pixul, numele persoanelor care, fără să mai intre în discuţia comisiei, se făcuseră din start cu locuinţe? Dacă acestea, să spunem, ocupau deja acele locuinţe, cum au beneficiat de apă, curent şi gaze în condiţiile în care nu aveau încheiat contract de închiriere cu SC Pregoterm SA? Sau, nu cumva, nici nu au locuit în aceste locuinţe, iar procedeul acesta de a veni cu lista gata făcută e un mod de a-i supune la presiuni pe membrii comisiei? Sunt răspunsuri la care doamna Angela Stoica trebuie să răspundă. Pentru binele comunităţii, zic eu, sau, măcar, al celor o mie de vulcăneni din această comunitate care au depus cerere pentru obţinerea unei locuinţe şi aşteaptă după ea, de li se lungesc urechile...

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter