07.11.2011,  19:43:17 | 0 comentarii | 1441 vizualizari
Exclusivitate! / Puiu Dumitru Horea - desemnat ILEGAL preşedinte al CA al CNH SA
de Ziarul Vaii Jiului

În dorinţa de a prelua, cu orice preţ, controlul Companiei Naţionale a Huilei, pedeliştii au încălcat legea. Aşa cum am arătat în ediţia de ieri a cotidianului nostru, în data de 25 martie 2009, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) de la Compania Naţională a Huilei Petroşani, în baza Ordinului nr. 550/20.03.2009 al Ministrului Economiei, a fost desemnată componenţa Consiliului de Administraţie (CA) al CNH-SA. Cu Puiu Dumitru Horea în frunte, preşedinte, şi Drăgoi Nicolae, Bălănescu Ilie, Ivănuş Nicolae, Bărbulescu Mariana, Popescu Corneliu şi Moţa Adriana (ultimii doi din partea Ministerului Economiei) - membri în CA. La nivel teoretic, lucrurile stau cât se poate de limpede: ministrul a dat un Ordin, AGA l-a pus în aplicare şi iată noul Consiliu de Administraţie. În realitate însă, legea a fost călcată în picioare, toate hotărârile luate de CA cu Puiu Dumitru Horea ca preşedinte fiind nule de drept. De ce? Citiţi şi vă lămuriţi în cele ce urmează. Compania Naţională a Huilei SA a luat fiinţă la data de 13 noiembrie 1998 prin Hotărârea de Guvern nr. 806. Pasajele relevante pentru această speţă le regăsim la art. 8 din HG 806/1998, după cum urmează: „(3) Conducerea executivă a Companiei Naţionale a Huilei - S.A. este asigurată de un director general, care este şi preşedintele consiliului de administraţie. (4) Atribuţiile adunării generale a acţionarilor şi ale consiliului de administraţie sunt prevăzute în statut”. Reluăm, pentru pedeliştii care au probleme de percepţie, cea mai importantă prevedere, anume cea privitoare la faptul că directorul general „este şi preşedintele consiliului de administraţie”. În anexa nr. 1 la HG 806/1998 regăsim şi Statutul Companiei Naţionale a Huilei, do­cument în care se specifică foarte clar ce atribuţii au Adunarea Generală a Acţionarilor şi Consiliul de Administraţie. Nici AGA şi nici CA nu au mandat de numire a Preşedintelui CA întrucât, aşa cum am mai arătat, funcţia de preşedinte al CA este reglementată direct de HG 806/1998 prin care s-a înfiinţat Compania Naţională a Huilei SA Petroşani. Uzând însă de Ordinul nr. 550/20.03.2009 al Ministrului Economiei, AGA a numit un alt preşedinte al CA, în persoana lui Puiu Horea Dumitru, în totală contradicţie cu prevederile Hotărârii de Guvern amintite. Îndrăznim să spunem cu toată responsabilitatea că numirea lui Puiu Horea în funcţia de preşedinte CA s-a făcut ilegal întrucât, potrivit ierarhiei legislative, un ordin al unui ministru nu poate să bată prevederile unei hotărâri de guvern. E şi logic întrucât, potrivit Constituţiei României (art. 116),

ministerele sunt organizate în subordinea Guvernului. Drept urmare, aşa cum e şi logic, nu poate avea cuvântul unui ministru o valoarea mai mare decât hotărârea unui Guvern. Știm că numirea lui Puiu Horea în funcţia de preşedinte al CA al CNH SA s-a făcut cu un interes politic direct al PD-L şi am şi argumentat în numeroasele noastre articole anterioare acest aspect. Graba a făcut însă ca legea să fie călcată în picioare. Surse din CNH SA argumentează legalitatea numirii lui Puiu Horea în funcţie pe Legea societăţilor comerciale. Este foarte adevărat că legea amintită permite acest lucru. Juriştii au uitat însă că funcţia de preşedinte al CA la CNH SA are o reglementare specială, dată de HG 806/1998. Și, atâta timp cât HG 806/1998 este în vigoare, prevederile ei nu pot fi sub nicio formă ignorate. Drept urmare, repetăm să fie cât se poate de clar: Puiu Dumitru Horea a fost desemnat ILEGAL ca preşedinte al CA al CNH SA. Ne-a surprins, de asemenea, menţiunea „medic Medicina Muncii” în dreptul numelui unui alt membru al Consiliului de Administraţie, recte Mariana Bărbulescu. În urma unei verificări la Colegiul Medicilor Hunedoara, vă putem spune cu certitudine că, la ora actuală, singurii medici cu drept de liberă practică în Medicina Muncii din judeţul Hunedoara sunt dr. Ciriperu (Petroşani), dr. Mîrfu (angajat al Direcţiei de Sănătate Publică), dr. Armean (Spitalul Deva) şi dr. Gheorghief (în sistemul privat, la Alfamed). De altfel, potrivit informaţiilor publice disponibile pe pagina de internet a Colegiului Medicilor, dr. Bărbulescu este menţionată în rândul medicilor de familie. Este posibil ca dr. Bărbulescu să fi dorit ori chiar să fi încercat să obţină această calitate, însă până la momentul în care discutăm nu figurează ca având această calitate în informaţiile oficiale, reverificate inclusiv telefonic de noi, disponibile la Colegiul Medicilor Hunedoara. Este, de asemenea, posibil ca dr. Bărbulescu să fie rezident în acest domeniu ceea ce, aşa cum am aflat, nu îi oferă nici dreptul de liberă practică în domeniu, nici calitatea oficială de medic medicina muncii. Aşa cum, cu riscul de a ne repeta, e posibil ca alăturarea „medic Medicina Muncii” de numele dr. Bărbulescu în componenţa CA al CNH SA să fi fost doar o chestiune care să dea bine la public. Aşa cum, pentru că nu dă bine la public, CNH nu a amintit că dr. Bărbulescu se află pe lista medicilor care au dat un număr însemnat de foi de boală angajaţilor companiei (dacă vă amintiţi, la un moment dat a fost un mare scandal mediatic legat de faptul că foarte mulţi angajaţi ai CNH SA trăgeau chiulul pe rupte şi se justificau cu foi de boală date, pe bandă rulantă, de diverşi medici). Vom reveni.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter