03.11.2011,  20:42:12 | 0 comentarii | 1093 vizualizari
Grigore Marius: / „La un moment dat Stoica Marius a căzut şi urla de durere, spunînd că-l doare clavicula, că îi este ruptă. Apoi ne-au înfãşurat într-un covor şi bătuţi cu o ciomagă de cioban. A fost groaznic!”
de Ziarul Vaii Jiului

Declaraţie de participare

 

Subsemnatul Grigore Marius fiul lui Ioan şi a Elena născut la data de 23.01.1968 în oraşul Lupeni de profesie mecanic maşini şi utilaje am lucrat la EM Valea de Brazi pînă în anul 1993 după care am rămas fără ocupaţie, cu domiciliul actual în localitatea Uricani, str.  , bl.  , etaj   , ap.  , jud. Hunedoara.

Declar pe propria-mi răspundere că în decembrie 1989 nu deţineam funcţii de conducere în structurile de partid ale instituţiei (întreprinderi) sau ale statului, iar în timpul Revoluţiei, pe perioada 18-25.12.89 am desfăşurat următoarele activităţi.

În data de 18.12.1989 trebuia să mă întîlnesc cu Stoica Marius la el acasă şi cu Prioteasa Gheorghe, fiind şi prieteni de familie am mers mai repede la el acasă unde, după aproape  30 minute, au venit şi Stoica Marius, Prioteasa Ghe., Păunescu V-le, Dărăban Mihai, Olăeru C-tin şi Inel Sorin cu un prieten mai micuţ de vîrstă, Hoca Åžtefan, unde am aşteptat să intre în emisie postul de radio Europa Liberă. După ce am ascultat despre ce este vorba la Timişoara, ştiind că se trage în cei care s-au ridicat împotriva lui Ceauşescu, că s-au ridicat împotriva lor armata şi poliţia şi că sînt victime, am plecat la fostul meu domiciliu din str. 23 August bl. 9, et. I, ap. 5, unde ne-am hotărît să dăm foc fostului comitet P.C.R. şi miliţiei oraşului Uricani.

Datorită faptului că nu aveam benzină totul s-a amînat pînă în clipa cînd vom avea benzina. Urma ca doi dintre noi să meargă să facă rost de benzină.

Pe data de 19.12.1989 ne-am adunat din nou la Stoica Marius acasă unde am ascultat din nou Europa Liberă; am fost cu totul îngroziţi şi nu ştiam de ce oamenii din Valea Jiului nu fac şi ei ceva pentru că minerii erau consideraţi o forţă. 

Deci trebuia să facem ceva pentru ai ridica pe cei din Valea Jiului. Bineînţeles neavînd încă ceea ce ne trebuia ptr. a începe acţiunea totul s-a amînat.

După ce ne-am despărţit, împreună cu Prioteasa Ghe. am mers la fostul meu domiciliu unde am hotărît întîlnirea ptr. a doua zi.

Pe data de 20.12.’89, ne-am întîlnit din nou la Stoica Marius acasă, unde am ascultat din nou postul de radio Europa Liberă, după care am urmărit cuvîntarea lui Ceauşescu.

După ce am plecat de la Stoica Marius, am mers acasă la Inel Sorin unde ne aştepta tatăl acestuia, Inel Liviu, fost deţinut politic pe timpul comunismului, care ne-a îndrumat şi ne-a sprijinit, ne-a ajutat foarte mult spiritual. La acesta acasă am aşteptat benzina care nu a întîrziat să vină.

Stoica Marius mi-a spus că merg să aştept acasă sticla care urma să-mi parvină, deoarece era stare de necesitate şi nu puteam umbla cîte doi sau trei pe stradă, ptr. că riscam să fim ridicaţi fără să fi făcut nimic.

Eu urma ca la ora 23:30 să arunc sticla incendiară în ambalajul de la magazinul general pentru a atrage patrulele acolo, lăsînd cale liberă colegilor mei.

La ora 23:30 Hoca Åžtefan a venit la mine acasă şi mi-a adus sticla incendiară. La ora 23:30 am plecat şi am aruncat sticla incendiară după care am revenit la mine acasă unde m-am culcat.

În jurul orei 4:30, miliţia era la mine acasă (în data de 21.12.1989), fără nici un mandat de percheziţie, au dat buzna şi mi-au răscolit apartamentul după bunul lor plac. Bineînţeles încă de acolo au început cu bătaia. După ce au terminat cu percheziţia m-au legat şi am fost dus la sediul fostei miliţii Uricani, unde au început anchetarea. Bătaia nu mai contenea foloseau tot felul de „scule”. La un moment dat un căpitan pe nume Bocoş a scos arma şi m-a ameninţat că mă împuşcă pe loc dacă nu vorbesc.

După ce au terminat la Uricani cu ancheta, eu am fost transferat împreună cu Stoica Marius, Daraban Mihai şi Prioteasa Ghe. un aro al miliţiei din Petroşani. Ceilalţi trei au fost transferaţi cu o altă maşină. La Petroşani în fostul sediu municipal al miliţiei, a urmat o cu totul altfel de anchetă, una mult mai dură, mult mai grea.

De cum am intrat am fost luaţi la bătaie cu ciomege, bastoane şi tot felul de alte unelte de bătaie. Am ajuns la un moment dat să nu mai gândim, îşi băteau joc de noi sub toate formele. Ne acuzau de terorism asupra şi împotriva ţării şi a Partidului Comunist Român.

La un moment dat Stoica Marius a căzut şi urla de durere, spunînd că-l doare clavicula, că îi este ruptă. Apoi ne-au înfăşurat într-un covor şi bătuţi cu o ciomagă de cioban. A fost groaznic!

După nenumărate declaraţii, chiar 100 de fiecare, au catadicsit să ne ducă în arest. Bineînţeles legaţi cu cătuşe şi sub o veşnică „ploaie” de bastoane, palme, pumni şi picioare. În arest ne-au bătut dezbrăcat la pielea goală şi aşa cum eram goi au început să ne bată.

Stoica Marius, zdrobit de durere din cauza claviculei se mişca puţin mai încet, motiv ptr. care l-au bătut din nou şi de data asta au reuşit să îi spargă şi arcada. Apoi eu am fost închis într-o celulă cu încă un deţinut de drept comun. Noi nu am primit nimic de mîncare, dar cînd se deschidea vizeta celulei ştiam că mă aşteaptă o nouă serie de bastoane.

În data de 22.12.1989 dimineaţa a venit frizeriţa care ne-a tuns pe şase dintre noi, al şaptelea Stoica Marius nu a fost tuns ptr. că el trebuia executat primul, ca fiind dat exemplu iar noi în drum spre Deva trebuia să fim scăpaţi de sub escortă şi executaţi.

Avînd celula spre curtea interioară am auzit un radio prin care se anunţa căderea lui Ceauşescu. Nu după mult timp am fost eliberat.

Comportamentul miliţienilor era cu totul altul, se purtau frumos şi ne respectau. Ce diferenţă!!!

În curtea interioară ne aştepta un şofer, fost miliţian care a fost trecut în rezervă cu cîţiva ani în urmă, care ne-a dus la Uricani.

După ce am ajuns acasă am mâncat, neam schimbat şi împreună cu Negoiţă Vasile neam întors la Petroşani unde am manifestat împreună cu cei din Petroşani.

În data de 23.12.1989 dimineaţa am luat pe semnătură de la lt.maj. Popa Gabriel, cadru militar, un pistolet „Carpaţi” şi un pistol mitralieră.

Împreună cu lt.maj. Popa Gabriel  şi cu ceilalţi şase colegi ai mei am făcut cîteva acţiuni de apărare şi căutare pe lacul de acumulare Valea de Peşti, Balomir, Retezat.

În data de 25.12.’89 am predat armamentul din dotare, dar pînă la primele alegeri din mai 1990, am rămas sub ordinele MAN-ului.

Pe perioada 22.12.89-25.12.89 am fost cazaţi într-o cameră a fostului consiliu popular.

Din aceste acţiuni mă cunosc:

- Stoica Marius

- Dărăban Mihai

- Păunescu Vasile

- Sorin Inel

- Olăeru C-tin

- Niculescu C-tin

- Popa Gabriel

- Pîrghie Petru

- Piekny Richard

- Piekny Daniel

 

25.03.1994

 

(Din volumul Memorialul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Judeţul Hunedoara – Vol I)

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter