03.11.2011,  20:42:25 | 0 comentarii | 459 vizualizari
La Crăciunul din ‘89, / Brazii tovarăşilor de la partid au ajuns la cine s-a nimerit
de Gheorghe OLTEANU

Pe noi, cei de la “Steagul Roşu“, fuga lui Nicolae Ceauşescu ne-a prins în redacţie. Asta după ce, în zilele de dinainte, fiecare fusese trimis pe teren, la câte o exploatare minieră sau la altă întreprindere, ca să consemneze modul în care oamenii muncii “condamnau actele huliganice” care avuseseră loc la Timişoara.

 

Redacţia ziarului “Steagul Roşu“,

singurul cotidian al acelor ani, se afla la etajul al doilea al clădirii Tipografiei din Petroşani. Unde acum sunt redacţia “Gazetei Văii Jiului” şi mai nu ştiu ce s-a deschis în ultima vreme. La etajul I, care găzduieşte redacţia cotidianului “Ziarul Văii Jiului”, erau zincografia lui Goanţă, vestiarele tipografilor şi biroul domnului Traian Boţa, şeful tipografiei. Parterul clădirii era ocupat, în totalitate, de utilajele pentru tipărit.

 

În ziua aceea, 

şefii noştri nu prea erau în apele lor. Dacă-mi aduc bine aminte, era aproape gata ziarul pentru a doua zi. Unul obişnuit, în care, pe lângă ştirile pozitive - cum li se spunea - cu rezultate obţinute de oamenii muncii, urma să cuprindă şi ce se transmitea seara, pe telex, de la Bucureşti. Însă nimic despre fierberea ce cuprinsese ţara şi din ce se simţea că plutea în aer şi la Petroşani.

 

Eram în biroul secţiei economice,

care avea cel mai mare număr de redactori, când au început să curgă comunicatele. Cu sinuciderea suspectă a generalului Milea, cu starea de necesitate şi, apoi, cu fuga lui Ceauşescu. Când cu asta, am dat fuga cu toţii în biroul redactorului şef. Dotat cu televizor. Un “Grigorescu”. Sculă de sculă pe vremea aia. La faza aia cu “Dictatorul a fugit!” a lui Mircea Dinescu nimeni dintre noi n-a reacţionat în niciun fel. Nu s-a exteriorizat, vreau să spun, pentru că nu pot şti ce-a fost în sufletul fiecăruia. M-am uitat cu coada ochiului la redactorul şef. Se făcuse alb, fie iertat! Am avut impresia că nu-i venea să creadă că ceea ce era la televizor se petrecea cu adevărat. Că  “Toar’şu’” a fost nevoit să fugă din clădirea C.C. Dumnealui, nu cred că greşesc spunând asta, era sigur că tovarăşul secretar general va reveni. 

 

M-am convins de asta la

câteva zile după ce comandantul suprem a fost capturat şi tratat cu plumbi de calibrul 7,62 mm. Eram la obişnuita şedinţă de machetă care se ţinea în fiecare dimineaţă. În articolele care apăreau în ziarul schimbat la faţă şi la nume îşi făcuseră, deja, apariţia substantivul “domnul” şi apelativul derivat din el. Din capul mesei, de lângă fereastra dinspre stradă, unde-şi avea locul la şedinţele astea, dumnealui ne-a spus că nu are nimic împotriva utilizării acestui apelativ. Numai că dumnealui îl preferă, în continuare, pe cel de “tovarăşe”.

 

Revin la ziua şi la ora în care

dictatorul şi-a luat zborul în elicopterul încărcat până peste. După faza asta, cu toţii am ieşit în oraş, ca să vedem ce se mai petrece. Eu ţin minte că, ajuns jos, bag de seamă că-i ceva mişcare la una dintre magaziile din spatele clădirii tipografiei. Pe unde era atelierul unui meseriaş care avea un Trabant. Mă duc, să văd care-i treaba. Magazia era plină de brazi, pregătiţi pentru tovarăşii de la municipala de partid. Era acolo un ins, parcă de la partid era, care se pregătea să-i evacueze. Cum apucase să scoată brazii afară, se adunase ceva lume. Oamenii s-or fi gândit că sunt de vânzare. Nu ştiu ce m-a apucat şi am zis lasă-i, dom’le, să ia fiecare câte unul. Åži am început să-i dau la unul şi la altul. Cât face, cât face? Vezi-ţi de treabă, nu costă nimic! le ziceam, iar ei plecau bucuroşi. Poate că, citind acum şi aici, vor fi din aceia care îşi amintesc cum, în preajma Crăciunului ‘89, au primit un brad din mâna mea. Asta se petrecea acum două decenii când şi subsemnatul era mai tânăr cu douăzeci de ani.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter