03.11.2011,  20:44:29 | 1 comentariu | 1713 vizualizari
Din Craiova / Tovarăşul Otovescu la aniversarea... Revoluţiei
de Ziarul Vaii Jiului

Într-o zi văd la fiica unui vecin un volum pe care apărea un nume care parcă îmi spunea ceva. „Cine e autorul?” o întreb eu. „Un fost profesor de sociologie...” Mi-am amintit. La câteva săptămâni de la Revoluţie, ajungând din Ardeal prin Bănie, căutam o carte de literatură la Scrisul Românesc şi am dat, din întâmplare, peste o una mizerabilă, de educaţie ceauşistă... „Cum era?”  „Nu ştiu, răspunde ea încurcată, la curs trimitea, din când în când, un asistent sau o asistentă care ne-au pus să-i cumpărăm cartea. La examen tot ei au venit.” „Profesor, zici?” Caut pe Google şi-l văd azi postat acolo cu tot felul de „realizări” şi false poziţii „anticomuniste”, dar şi cu mizeria de carte cu pricina la... Biblio Phil Cititor. Deh! În blânda noastră ţărişoară ce trage să moară, învăţământul nu se simte nici el prea bine... Mai ales cel zis superior. Åži cum s-ar simţi? Căci, după douăzeci de ani (titlu de roman!), cunoaşte o degradare fără precedent. Într-o ţară în care fesenismul este păcatul originar al politicii (?) postdecembriste, nici nu-i de mirare. Ne amintim că, după evenimentele din Decembrie 1989, în Universităţi foştii marxişti (de fapt coprofagi ceauşişti) s-au declarat brusc filosofi, sociologi sau (?!), după modelul struţo-cămilei. Ba chiar au început să predea metafizica înlocuitoare a cenuşiului numit materialism dialectic şi istoric. Da...

Apoi au pus mâna pe putere în Universităţile Statului. Åži nu numai... Iată. Unul din exemplele cele mai triste de prelungire a fesenismului (declarat de stânga ori dreapta, socialist sau popular) este tov. prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, mare Decan la o facultate de filosofie (?) – sociologie (?) Mă întreb ce cursuri şi ce examene o ţine tovul Otovescu, ins veşnic iubitor de putere? Iată ce scria acest personaj care educă filosofic (?!) tineretul patriei pe care cu durere o locuim: Educaţia materialist – ştiinţifică – dimensiune a conştiinţei socialiste. E titlul cărţii tovarăşului actual decan, o maculatură de partid de peste 200 de pagini, apărută la Editura Scrisul Românesc, chiar în istoricul an 1989! La vremuri noi, tot Noi, că aşa e în democraţia chiorilor! Orbitor, nu, vorba unui scriitor? Sau, mai degrabă, aiuritor, aş zice. Citez din tovarăşul Mitică (Otovescu). „Dezvoltarea creatoare a teoriei revoluţionare în noile condiţii beneficiază de aportul considerabil al tovarăşei Elena Ceauşescu, eminent om politic şi savant de largă recunoaştere internaţională, care îşi aduce o contribuţie remarcabilă la propăşirea învăţământului, ştiinţei şi culturii naţionale -  factori hotărâtori ai formării şi educării omului nou, înaintat al societăţii noastre socialiste -, la continua îmbogăţire a vieţi spirituale a poporului” (Tov. Dumitru Otovescu, op. cit., p.5). mai rezistaţi? îneţi-vă cu mâinile de nas! Hârtia, se spune, suportă orice. Iată: „lucrarea (cu pricina!) a fost elaborată cu gândul la imperativele actuale ale formării tineretului, ale nevoii sale de cunoaştere şi autocunoaştere, ale dezvoltării conştiinţei socialiste a oamenilor zilelor noastre” (op. cit., p. 7). Bravos tovarăşe profesor! Citez din nou din marea dvs operă: „societatea socialistă a devenit un cadru practic şi generos de afirmare a umanismului autentic, de apărare şi promovare a principiilor umanismului revoluţionar, a tuturor drepturilor şi libertăţilor fireşti ale omului” (op. cit., p. 30). Parol! „În viziunea P.C.R., omul este obiect şi, totodată, subiect al istoriei, mijloc şi, concomitent, scop al construcţiei socialismului” (p.183). Hotărât lucru, tovarăşul Otovescu combătea bine. Mai ceva ca un Rică Venturiano trecut la bolşevism dâmboviţeano – ceauşist. Dar, desigur, minţea. Care drepturi şi libertăţi? Omul era doar obiect şi mijloc. Subiect şi scop niciodată. Åži totul mergea otova. Chiar şi tov. Otovescu scria otova. Aplecat. Spre stânga extremă, propagând un ateism feroce cu inflexiuni scorniceştene, din care mi-e lehamite să mai citez. Mă întreb cum convieţuiesc în aceeaşi instituţie, teologia ortodoxă cu ateismul lui ceauşist fardat azi cu trandafiri roşii sau portocalii, după cum sunt vremurile?

Dar tovarăşul decan Mitică Otovescu, mare caracter, trăieşte şi-nfloreşte. Åži patria-şi iubeşte... Până ce – vorba poetului – din toată Å¢ara (şi Universitatea!) o ruină a rămas. Sunt curios să văd ce cărţi a mai scris sau cum le mai scrie tov. Otovescu pentru tineretul patriei!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter