03.11.2011,  11:09:24 | 0 comentarii | 865 vizualizari
George Teseleanu, consulul onorific al României la Ancona: / „Sper să fim un model de comunitate pentru toţi românii din Italia”
de Ziarul Vaii Jiului

Prof. ing. George Teseleanu, consulul onorific al României la Ancona, a acordat un interviu doamnei Alexandra Văduva. Interviul a văzut lumina tiparului în nr. 1 (aprilie 2010) din „Marche - Romania”, revista comunităţii româneşti din regiunea Marche-Italia.

Numai în zona Anconei sunt peste 400 de concetăţeni de-ai noştri din Valea Jiului/ judeţul Hunedoara. Mulţumim profesorului şi consilierului local Sile Pop care ne-a favorizat discuţia cu domnul Teseleanu şi acestuia din urmă pentru permisiunea de a prelua interviul. (Corneliu BRAN)

 

- Domnule consul onorific, sunteţi în Italia de foarte mult timp. Cum aţi caracteriza comunitatea românească în acest moment?

- Consider că una dintre calităţile naţiei române este tocmai aceea de a se integra cu uşurinţă într-un ţesut socio-economic şi cultural diferit de cel nativ. Din acest motiv, cred că, mai ales în aceste momente, problema majoră o reprezintă nu atât integrarea efectivă, cât păstrarea şi întărirea conceptului de demnitate, a consolidării ideii de român bun, serios, cinstit, harnic.

- Este Italia a doua dumneavoastră patrie? Cum vedeţi România după mai bine de 20 de ani trăiţi în peninsulă?

- Italia reprezintă ţara în care m-am afirmat profesional şi în care îmi desfăşor activitatea, este locul unde îmi adun şi îmi construiesc gândurile şi proiectele. Este locul unde mi s-a deschis o poartă în jurul căreia am construit şi mobilat o casă. România reprezintă partea intimă, cea a copilăriei şi studenţiei, a prieteniilor care nu se uită, este legată de cultură şi tradiţie, de familie şi de frumuseţea sărbătorilor.

- Imaginea românilor din Italia a avut de suferit în ultimii ani. Pe dumneavoastră personal, ca român, v-a influenţat negativ?

- Din fericire, nu a influenţat în vreun mod, iar în general efectul negativ este invers proporţional cu vechimea în Italia, deci pentru cei care s-au stabilit recent, aceştia au fost nevoiţi să plece cu un coeficient de neîncredere major şi implicit cu şanse reduse de confirmare a aşteptărilor. În acest moment putem spune că românii NU mai reprezintă o problemă de imagine aici în Italia. Sigur, mai este cale lungă şi multe de realizat pentru a şterge complet acele pete izolate de nefericire.

- Născut în România, aveţi dublă cetăţenie şi sunteţi singurul consul onorific român din Italia şi din Europa chiar. Aveţi planuri concrete pentru comunitatea românească din Marche?

- Comunitatea din zonă are nevoie de susţinere şi de soluţii concrete la problemele cu care se confruntă. De exemplu, în oraşul Jesi din provincia Ancona, dintre cei circa 60.000 de locuitori, aproximativ 2.000 sunt români, iar în regiunea Marche sunt mai bine de 30.000 de români. Procentul faţă de populaţia italiană este semnificativ iar aceasta înseamnă că se justifică autorizarea unor cursuri de limba română, a unei biblioteci regionale, a întăririi asociaţiilor, a prezenţei şi implicării active în viaţa asociativă, politică şi socială a regiunii şi multe altele.

- Cum răspund românii din regiune în faţa unor asemenea realităţi?

- De aproape un an, de când funcţionează consulatul onorific am putut intra mai bine în contact cu românii din regiune. Au fost organizate alegeri prezidenţiale, unde au participat mai mult de 1.000 de români rezidenţi în zonă. De câteva luni, în jurul consulatului s-a format un grup de români care participă la acţiuni menite să promoveze imaginea României şi în general a comunităţii. Mi-am arătat mereu disponibilitatea, iar entuziasmul conaţionalilor pe care i-am cunoscut mă face să fiu optimist. Odată cu apariţia acestei publicaţii cred şi sper că vom deveni o comunitate puternică, model pentru românii din Italia.

- Criza economică este prezentă şi în regiunea Marche ca mai peste tot în lume. Cum percepeţi efectele asupra românilor din zonă?

- Efectele sunt destul de semnificative. Locurile de muncă s-au înjumătăţit sau chiar au dispărut, iar cei care beneficiază de un loc de muncă stabil sunt dispuşi la sacrificii majore pentru a-l menţine. De multe ori merg înainte cu gândul că orice criză are un început, dar şi un sfârşit, iar speranţele şi încrederea încă sunt mari.

- Pe fondul crizei economice, aţi sesizat o oarecare dorinţă a românilor de a se întoarce acasă?

- Este o reacţie normală şi de înţeles, problema este socială întrucât mulţi au plecat din România de la aproape nimic spre un necunoscut şi acum există posibilitatea unei întoarceri de la nimic la nimic. De aceea, cred că instituţiile statului român ar trebui să ia în considerare această posibilă întoarcere şi să conştientizeze că acei nemulţumiţi care nu aveau nimic înainte se vor întoarce şi că perioada de time-out se va încheia. Pentru aceasta vor trebui să responsabilizeze instituţiile din teritoriu să utilizeze programele europene şi pârghiile economice de care dispun. În caz contrar, acest argument va reprezenta o problemă amânată. Dar niciodată rezolvată.

- Ce credeţi că ar trebui să facă în plus faţă de ceea ce face în prezent statul român pentru românii din Italia?

- Din punct de vedere asociativ, cred că ar trebui să impună dialogul cu maximum 4-5 formaţiuni reprezentative, consider drept inflaţionist dialogul cu reprezentanţii a sute de asociaţii alese pe criterii de moment şi care de cele mai multe ori reprezintă fiecare alţi zece membri efectivi. Pe de altă parte, consider necesară sprijinirea acelora care se implică cu fonduri proprii, creându-se un punctaj transparent şi apolitic. Aceste asociaţii ar putea beneficia sau decide anumite strategii şi programe ce sunt susţinute de România.

- Să revenim la românii din Marche. Aveţi un mesaj pentru ei?

- Dorinţa mea ar fi să se unească şi să dea naştere la cât mai multe acţiuni care să îmbunătăţească imaginea ca şi comunitate. Sunt în regiune persoane cu foarte multe calităţi, buni profesionişti şi oameni afirmaţi. Un exemplu l-am avut în ultima perioadă, prin grupul „Marche-Romania”, constituit din români bine integraţi, promotori de astfel de iniţiative. Îi invit pe toţi românii să se implice în astfel de iniţiative şi să încercăm împreună să devenim o comunitate de care să fim cu toţii mândri. Doresc pe această cale mult succes echipei redacţionale, considerând acest ziar un mijloc important de comunicare.  

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter