29.10.2011,  19:49:29 | 0 comentarii | 1329 vizualizari
Mare sărbătoare populară la Uric: / Episcopul nostru, P.S. Gurie, a târnosit, cu fastul cuvenit, biserica satului
de Mihai BARBU

Sâmbătă, la Uric (sat care aparţine de comuna Pui) a fost o sărbătoare mare. Uricul, cu mic cu mare, a fost la biserica cea nouă. Târnosirea ei a fost onorată de prezenţa Prea Sfinţitului  Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.

Slujba
Alături de Prea Sfinţia sa au slujit părintele consilier Marius Ghidarcea, protopopul dr. Dorel Pogan, preoţii Alin Opârlesc, Ciprian Bacter, Sebastian Vândalac, Ionuţ Roncea, Petru Groza, Nicolae Tănase, Adrian Boantă,  părinţii Alin şi Eliodor Fâciu din Gorj şi doi arhidiaconi, Cristian şi Irinel, de la Episcopie.
Corul format din cântăreţi bisericeşti din Deva a fost condus, înălţător, de protopsaltul Emanuel Cojocaru de la Catedrala din Piteşti. Vocea puternică a protopsaltului, venit special pentru a fi alături de fostul său coleg şi concitadin, a impresionat puternic asistenţa. La finalul slujbei, s-au citit gramate de mulţumire pentru primarul Victor Stoica şi alţi enoriaşi de frunte ai parohiei.
Cetăţean de onoare al comunei Pui. Oficialităţile
Nici primarul Stoica şi nici consilierii locali nu s-au lăsat mai prejos şi l-au declarat pe PS Gurie Cetăţean de onoare al comunei lor. La slujbă au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mircea Moloţ, şi d-na Mariana Câmpianu, candidata  PNL la alegerile parlamentare parţiale din colegiul Haţeg.
Părintele Bulf - iconom stavrofor
Părintele paroh Gabriel Bulf a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, cea mai înaltă treaptă la care poate accede un preot paroh. Iconom stavrofor este un rang onorific bisericesc care se conferă de către episcopul eparhiot preoţilor cu activitate excepţională. Preoţii care au un asemenea rang poartă, ca semn distinctiv, un brâu roşu, o cruce pectorală şi, la serviciile religioase, o bederniţă. Diferenţa între straiele stavroforului faţă de cele ale preoţilor iconomi este purtarea crucii pectorale. Bederniţa este piesa din veşmintele arhiere­ului în formă de romb. Se leagă cu un şnur după gât şi atârnă la nivelul genunchiului drept, simbolizând sabia spiritualizată cu care trebuie înarmat arhiererul. Preotul Gabriel merita, cu prisosinţă, această onoare. El păstoreşte, cu vocaţie, bisericile din Râu Bărbat, Hobiţa şi Uric. Fiecare din aceste biserici este oglinda omului. Din vechi biserici de ţară, ele au devenit, într-un timp scurt, embleme ale spiritualităţii creştine din episcopia noastră.
Amintiri cu părintele Bulf
L-am cunoscut pe părintele Gabriel pe când amândoi eram profesori la Liceul de Informatică din Petroşani; părintele preda religia iar eu - literatura română. De-a lungul anilor s-au perindat mulţi nechemaţi să spună, în faţa elevilor, cuvântul lui Dumnezeu iar rezultatele au fost pe măsură. Părintele avea har şi a fost omul potrivit în locul potrivit. Orice acţiune caritabilă avea sorţi de izbândă dacă se implica părintele Gabriel. A fost omul cel mai apropiat de elevi şi era păstorul hărăzit care putea conduce turma Domnului pe căile potrivite. Dar scurta lui trecere prin şcoală ne-a arătat că oameni ca ei nu erau doriţi în sistem. Fiind preot, mai lipsea motivat (slujbele şi înmormântările nu se pot face după orarul de la şcoală), dar nu a găsit, pentru aceasta, înţelegerea necesară.
Prieteni în slujba comunităţii
A găsit înţelegere, în schimb, în primarul Victor Stoica. Prietenia lor, veche şi sinceră, arată ce pot face doi oameni cu credinţă în Dumnezeu pentru comunitatea lor. Faptul că bisericile sunt asemenea unor bijuterii dau măsura dragostei lor pentru frumos. Enoriaşii îi răsplătesc, duminică de duminică, pentru că acolo, în comuna Pui, în zile de sărbătoare, nu poţi să arunci un ac în biserică.
Mobilizare creştinească exemplară
Aşa a fost, sâmbătă, şi la Uric. Acolo o întreagă comunitate s-a mobilizat exemplar pentru a arata episcopului nostru ce înseamnă dragostea lor faţă de biserică. După slujbă, tot satul a fost invitat la o agapă în care generozitatea culinară a gazdelor a fost de neîntrecut. Gurile rele, pe care episcopul le-a condamnat (pe bună dreptate) în predica sa, ne-au spus că fiecare enoriaş  din Uric a cinstit masa, de bună voie şi nesilit de nimeni, cu un milion, o găină (sau un cocoş) şi un kil de ţuică.
Pilda episcopului
Foarte frumoasă a fost pilda spusă de părintele episcop cu femeia care clevetea mereu, inclusiv la adresa preotului din sat. Acesta a îndemnat-o să meargă acasă şi să aducă la biserică o pernă. Femeia se conformează. Apoi i-a zis să taie, cu o foarfecă, un colţ al pernei. Vântul a luat puful şi penele din interior şi le-a împrăştiat, peste tot, în sat. Acum, preotul a îndemnat-o să recupereze ceea ce a fost dus de vânt şi să-l pună de unde a zburat. A fost imposibil... Aşa e şi cu vorba rea, a concluzionat părintele: zboară imediat şi e greu s-o mai aduci înapoi. Spre deosebire de vorba rea, vorba bună nu zboară ci rămâne pe loc. Din păcate...
Neîntrecutele gospodine
Ca să revenim la ideea  anterioară, prăjiturile - apreciate la superlativ de toată lumea - au fost făcute chiar de gospodinele din sat. Drept pentru care Uricul a fost, sâmbătă, la înălţime. Atât din punct de vedere spiritual cât şi... gastronomic. (Mihai BARBU)

Post scriptum
Acest articol e o încercare prin care vrem să constatăm, concret şi prin internet, dacă vorba  (şi fapta bună) zboară sau nu. Această minune depinde doar de dumneavoastră...


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter