02.11.2011,  22:09:38 | 0 comentarii | 1267 vizualizari
Familia Udrea şi mesajul străbunilor: / Uricani - arc peste timp
de Ziarul Vaii Jiului

Sunt puţini locuitori ai Văii Jiului care ştiu că există un muzeu despre oamenii şi obiceiurile din zonă, înfiinţat într-o sală de clasă a fostei Școli Generale Nr. 2 din Uricani de către o familie, soţ şi soţie, ambii profesori. Pasiunea Violetei şi lui Petre Udrea pentru istorie şi pentru obiceiurile străbune i-a determinat ca de-a lungul vremii să strângă date şi obiecte ce reflectă trecutul oamenilor din Valea Jiului. Chiar dacă despre acest muzeu s-a mai scris, credem că, din când în când, e bine să-l readucem în atenţia cititorilor.

Petre Udrea povesteşte că în anul 1978 era învăţător la şcoala de la Casa de copii din Uricani, unde a primit ca sarcină să realizeze un proiect despre istoria şi obiceiurile tradiţionale din zona Văii Jiului.
„Cum nu exista o bază de date despre populaţia din zonă şi nu aveam date reale despre populaţie, obiceiuri şi istoria zonei, pentru a putea realiza proiectul, am început să strâng obiecte, documente, fotografii, îmbrăcăminte, picturi şi icoane. Aceste obiecte le-am depozitat iniţial în locuinţa noastră, până am realizat proiectul. După aceea, am hotărât împreună cu soţia că acele obiecte şi date ar trebui cunoscute şi de către elevi, iar cu ajutorul conducerii de la şcoala de la Casa de copii am reuşit să amenajăm un colţ, unde am expus ceea ce am strâns până atunci şi ce am mai achiziţionat ulterior”, povesteşte Petre Udrea.
Au reuşit să expună pentru prima oară în anul 1980.
Soţii Udrea au fost felicitaţi încă din acea vreme pentru iniţiativa lor, succesul primei expoziţii îndemnându-i să persevereze în proiectul de a realiza un muzeu şcolar despre locuitorii Văii Jiului şi obiceiurile lor.
Întrucât există şi un muzeu despre minerit, cei doi soţi s-au axat pe obiceiurile populare, pe obiecte din gospodării, îmbrăcăminte, unelte, icoane etc. După desfiinţarea şcolii de la Casa de copii din Uricani, au fost mutaţi la Școala Generală Nr. 2 din Uricani, unde au primit şi un spaţiu numai prin anul 2000 sau 2001, când au pus bazele actualului muzeu.
În toată această perioadă au avut vizitatori de toate vârstele, de la copii de grădiniţă până la adulţi, individuali sau în grupuri, din toată ţara şi din alte ţări precum Germania, Austria, Suedia, Italia, Turcia, prin intermediul unor asociaţii.
Profesorul Petre Udrea este ghidul muzeului şi de câte ori are vizitatori vorbeşte cu patimă despre exponate, povestind chiar şi modul în care le-a găsit şi le-a achiziţionat, fără să uite vreun amănunt, deşi au trecut 30 de ani de la prima expunere.
Toate exponatele sunt etichetate şi fiecare are povestea lui. În prezent, Petre şi Violeta Udrea lucrează la o carte pe care ar vrea să o intituleze „Mesajul străbunilor: Uricani - arc peste timp”, sperând să primească ajutor pentru a o tipări.
De asemenea, cei doi dascăli îşi doresc să găsească un spaţiu mai mare pentru muzeu, având în vedere că exponatele sunt foarte înghesuite în acea sală de clasă în care funcţionează în prezent muzeul. De altfel, la intrarea în muzeu există o plachetă de lemn, realizată de Nicolae Stoi, în care este sculptat, foarte sugestiv: „Nimic nu-i mai presus pentru o localitate decât recunoaşterea şi păstrarea rădăcinilor care i-au dat identitatea”.
Totuşi, dorinţa cea mai mare a familiei Udrea este ca muzeul să rămână sub egida şcolii generale, chiar şi în cazul în care ar primi un spaţiu mai mare pentru acesta.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter