04.11.2011,  21:19:36 | 0 comentarii | 888 vizualizari
Deschiderea reală din punct de vedere turistic şi economic a Văii se tot amână / Drumul Petroşani - Voineasa a fost înlăturat din planurile edililor
de Ziarul Vaii Jiului

Transalpina, DN 67 C, sau cum mai este numit “Drumul Regelui”, face legătura dintre localitatea gorjeană Novaci şi Alba. Trece prin zone cu un peisaj mirific, precum Sebeş, Voineasa, Vidra, Obârşiile Lotrului. Va fi cel mai înalt drum din ţară. Când a fost proiectat acest drum, s-a avut în vedere şi realizarea, până la hotarul cu judeţul Hunedoara, a celui ce leagă municipiul Petroşani de Voineasa. Din nefericire, şi astăzi drumul a rămas „în aer” pe o porţiune de aproximativ 5 km, cu toate că această rută este intens circulată şi are o importanţă turistică ce nu poate fi ignorată. De fapt, tot drumul este într-o stare de degradare avansată, deşi potenţialul acestui traseu este extraordinar din punct de vedere turistic şi econo­mic. Din Vale, este cea mai apropiată rută până în judeţul Vâlcea. Drumul reuneşte un lanţ de puncte turistice, şi ele ignorate la rândul lor din cauza accesului dificil.  Din Petroşani până la Groapa Seacă sunt aproximativ 14 km. Drum îngust, plin de gropi. Drumul până la hotarul cu judeţul Vâlcea a fost dat în folosinţă în anul 1965. Din acel an, doar o singură dată a mai fost recondiţionat, în 1997. Au trecut 12 ani de atunci şi drumul a fost complet ignorat atât de autorităţile locale, cât şi de cele judeţene. Nu mai putem vorbi de cele naţionale, pentru că acest drum este un drum naţional. Până la Voineasa mai sunt alţi 65 de km. Traseul este prăpăstios, pe alocuri format doar din pietriş, nu este protejat de alunecările de pietre de pe versanţi. Nu se mai pune vorba de iluminat. Cu toate că debitul de apă de pe Jieţ, spre exemplu, ar putea permite funcţionarea micro-hidrocentralelor.

 

Vrem turism, dar ignorăm oportunităţile care ne plesnesc peste nas
Vorbind de potenţial, ne putem justifica printr-o serie de argumente declaraţia că drumul Petroşani- Voineasa are un potenţial turistic şi economic fantastic. Să luăm mai întâi în calcul potenţialul turistic. Nu i-am auzit, niciodată, pe niciunul dintre primarii Văii discutând despre acest drum sau susţinându-i cauza, deşi beneficiile pentru localităţile din Vale ar fi enorme. Nu putem dezvolta zonele turistice din Vale dacă nu oferim posibilitatea turiştilor de a accesa Valea din toate zonele. Acest drum de acces este definitoriu pentru facilitatea turismului, mai ales în Petroşani şi Petrila. Dru­mul traversează şi teritoriul Petrilei. Nu l-am auzit niciodată pe primarul Păducel implicându-se pentru recondiţionarea acestuia, sau făcând o interpelare la judeţ, la Ministerul Transporturilor sau cel al Turismului. Acest drum ar trebui să faciliteze accesul la cele două cabane din zonă, Mija şi Groapa Seacă, zone pline de trasee turistice pe care cunoscătorii nu le ratează. De aici se face accesul mai departe spre Obârşia Lotrului, Lacul Vidra şi staţiunea Voineasa. Zone turistice puţin exploatate şi mediatizate, care ar putea scoate bani frumoşi şi pentru administraţiile locale din Vale, dar şi pentru cele din Vâlcea.

 

Câţiva kilometri de asfalt ar putea aduce beneficii economice impresionante
În atâţia amar de ani, Consiliul Judeţean Hunedoara a uitat de existenţa acestui drum. Fiind absolut neinformate, de această oportunitate, autorităţile nici măcar nu ştiu de existenţa acestui drum. Până în aprilie 2008, drumul era în administrarea Direcţiei de Drumuri Timiş. Din acea lună, în urma unei întâlniri dintre reprezentanţii direcţiilor de la Timiş şi Craiova, drumul a trecut în administrarea Direcţiei de Drumuri Craiova. Nici înainte, nici acum nu este mai bine. Drumul face legătura dintre două zone geografice diferite ale ţării şi reprezintă un punct de acces formidabil, care ar fi preferat de şi mai mulţi şoferi. Astăzi, de exemplu, drumul este parcurs de aproximativ 1000 de autoturisme zilnic. Traficul turistic, dar şi cel economic, ar umple buzunarele administraţiilor locale. Comparativ cu accesul prin Defileul Jiului spre Vâlcea, traseul este scurtat cu aproximativ o oră. Asta în condiţiile actuale de trafic. În cazul în care drumul ar fi practicabil, măcar la cote medii, timpul de parcurgere ar scădea. Trebuie subliniat faptul că, pe această rută, până în localitatea Brezoi, drumul nu traversează sate sau alte localităţi, aşa cum se întâmplă pe ruta ce include Defileul Jiului.

 

Pledoarie pentru drumul Petroşani – Voineasa
Fidel rolului său de a veni în sprijinul comunităţii, cotidianul „Ziarul Văii Jiului” va transmite factorilor de decizie o serie de memorii pentru continuarea lucrărilor la drumul Petroşani – Voineasa. Vom solicita, de asemenea, ajutorul parlamenta­rilor aleşi în circumscripţiile străbătute de drumul ce ar putea deveni o oportunitate nebănuită atât pentru Valea Jiului şi judeţul Hunedoara, cât şi pentru mai multe localităţi din judeţul Vâlcea. Suntem convinşi că, la rândul lor, prin mijloacele ce le stau la dispoziţie, şi domnii Cristian Buican (PNL), deputat ales în circumscripţia electorală nr. 40  - colegiul uninominal nr. 5, Emilian-Valentin Frâncu (PNL), senator ales in colegiul uninominal 2 din Circumscripţia electorală nr. 40 Vâlcea, Cosmin Nicula (PSD), senator de Valea Jiului, şi doamna Monica Iacob-Ridzi (PD-L),  deputat de Petrila – Petroşani – Aninoasa, vor sprijini demersul nostru. Având în vedere faptul că respectivii parlamentari, patru la număr, reprezintă cele trei partide politice importante, nimic nu poate fi mai uşor de făcut decât un demers cât se poate de justificat. Vom reveni.
 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter