06.11.2011,  12:26:24 | 0 comentarii | 430 vizualizari
Consiliul Local Petroşani şi ASOS îl pun la treabă pe H. Vochiţoiu / O asociaţie va construi un cămin-club pentru vârstnici, dar şi casa arsă a unei familii din Colonie
de Ziarul Vaii Jiului

Asociaţia „Speranţa omului singur” Petroşani a reuşit, prin vicepreşedinta acesteia, Doina Popescu, consilier local PSD, să convingă Consiliul Local Petroşani cât de necesare sunt acele proiecte. De construire a casei arse, în luna martie a.c., a unei familii, dar şi construirea unui cămin-club pentru oamenii în vârstă. Receptivi, consilierii au aprobat terenurile necesare, urmând ca asociaţia să se ocupe de restul. Bazându-se şi pe sprijinul noului coordonator regional al fondurilor europene, Haralambie Vochiţoiu.

 

Există fonduri şi edilii vor…
În Valea Jiului se impunea înfiinţarea unui centru special pentru cei care au venituri, dar sunt neajutoraţi din cauza vârstei, sau familii care, prinse de vârtejul vieţii, nu au cu cine lăsa părinţii împovăraţi de ani. Asociaţia „Speranţa omului singur” activează de mult în Petroşani. A ajutat oameni bolnavi şi sărmani, a mobilizat şi a făcut parteneriate cu asociaţii din ţară şi străinătate. De peste un an de zile asociaţia a gândit un proiect asemănător celor din Baia Mare sau Timişoara, unde fiinţează cămine-club pentru oamenii în vârstă. După mai multe tentative nereuşite ale grupului PSD din Consiliul Local Petroşani de a obţine un teren pentru a construi pe fonduri europene un asemenea centru, în ultima şedinţă a edililor s-a aprobat încredinţarea unui teren în suprafaţă de 7000 mp, situat pe fostul amplasament al minei Dâlja.
„Va dura ceva timp obţinerea tuturor avizelor necesare, iar pentru proiectare avem o relaţie cu o altă asociaţie care are ca obiect tocmai acest gen de proiecte, pentru construcţii destinate oamenilor în vârstă. Aceştia oferă şi cheltuielile pentru proiectare. Acest centru pentru oamenii în vârstă va fi folositor şi celor care sunt singuri, adică dimineaţa îşi închid uşa casei şi stau, se recreează, mănâncă, activează în ateliere de lucru – artizanat, croitorie, pictură, muzică etc. – şi seara merg acasă. Pentru alţii, acest centru poate deveni casă. A scris chiar presa, în iarna trecută, cum bătrâni care au o pensie, dar nu au unde sta, se internează în spital. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple pentru că există fonduri europene pentru asemenea centre civilizate, la standarde ridicate. În plus, am cunoscut câteva familii care au fost nevoite să-şi ducă părinţii în alte centre din ţară pentru a le oferi condiţii bune, pe perioade determinate” – a declarat consilierul PSD, Doina Popescu, vicepreşe­dinte al asociaţiei.
“Ne propunem să realizăm căminul la o capacitate de 50 de locuri pentru persoanele rezidente şi 50 de locuri pentru persoane nerezidente. Prin realizarea acestui obiectiv social se vor crea cel puţin 30 de locuri de muncă, se va dezvolta voluntariatul în rândul persoanelor vârstnice, dar şi al celor care doresc să sprijine această activitate socială în Petroşani”, declară preşedintele Asociaţiei “Speranţa omului singur”, Rodica Glonţ. Acesta a precizat că, pentru construirea căminului-club, asociaţia va atrage fonduri europene, iar la final va fi unul dintre cele mai moderne centre pentru persoanele vârstnice.

 

Agresivi şi căpoşi, dar cu rost
În aceeaşi şedinţă a Consiliului Local Petroşani s-a mai atribuit un teren de 457 mp, pentru construcţia unei case pentru familia care a rămas fără adăpost în urma incediului ce a avut loc în luna martie a acestui an. Aceeaşi asociaţie,  „Speranţa omului singur”, în urma nenorocirii care s-a abătut asupra oamenilor, a luat legătura cu altă asociaţie, care s-a oferit să construiască un adăpost familiei din Petroşani. Este vorba de Habitat for Humanity, o mişcare creştin-ecumenică non-profit care construieşte locuinţe pentru cei defavorizaţi. HFHI caută să elimine adăpostirea sărăcăcioasă şi lipsa de adăpost din întreaga lume şi să facă din adăpostirea în condiţii decente o problemă de conştiinţă şi de acţiune.
 „Există multe posibilităţi, fonduri, care trebuie accesate pentru a face cât mai mult în Petroşani şi în toată Valea. Trebuie să fim mai „agresivi” în a iniţia proiecte şi mai căpoşi în a le implementa. Altfel nu vom face niciodată nimic şi vom continua să ne plângem. Această mentalitate trebuie schimbată şi ne bucurăm că am găsit deschidere în rândul consilierilor de la Petroşani” - au declarat reprezentanţii ASOS.
Grupul PSD din consiliul local şi administraţia locală se bazează şi pe sprijinul lui Haralambie Vochiţoiu. Care, din noua sa funcţie de coordonator zonal al fondurilor europene, poate sprijini proiectele din Valea Jiului.
 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter