07.11.2011,  23:20:42 | 0 comentarii | 846 vizualizari
Scrieţi, băieţi, numai scrieţi! (IV)
de Ziarul Vaii Jiului

Potrivit cărţii lui Ștefan Nemecsek, / Tot MIRCEA MUNTEANU (d. 28.10.2005) e director la “Mihai Eminescu”

 

Despre Mircea Munteanu, Ștefan Nemecsek crede, în 2008, anul apariţiei cărţii sale intitulate (kilometric) “Literatura hunedoreană (de la începuturi până în prezent) scriitori din Valea Jiului/ vol.II”, că este director la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Petroşani.  Aşa am scris noi în “Dicţionarul scriitorilor din Vale”, în anul 1999, aşa a rămas şi în cartea d-lui Ștefan Nemecsek, în anul 2008.
Din nefericire pentru toată lumea, profesorul Mircea Munteanu a plecat dintre noi în ziua de 28 octombrie 2005. E ciudat că un ziarist preocupat şi de literatură nu a aflat faptul că, după ieşirea la pensie a profesorului Munteanu, în fruntea acestui prestigios liceu din Petroşani s-a aflat remarcabilul profesor de matematică Ion (Gioni) Lepădat iar din 4 noiembrie 2008, profesorul Gilbert Danciu împreună cu prof. Anamaria Palade duc mai departe faima Liceului “Mihai Eminescu”.
Îi semnalăm, cu întârziere, d-lui Nemecsek alte trei cărţi pe care regretatul profesor Mircea Munteanu le-a publicat în anii 2001, 2003 şi 2004 şi pe care noi, din păcate, nu
le-am putut cuprinde în “Dicţionarul...” nostru din 1999. Ele au fost, în mod logic, ignorate şi de autorul “Literaturii hunedorene...”.
În anul 2001, Mircea Munteanu a tipărit, la Editura Carminis din Piteşti, volumul „De la faroni şi haiku la scri­soarea de intenţie”.
În 2003, Mircea Munteanu a scris şi tipărit, la Editura “Carminis Educaţional” din Piteşti, volumul (de 176 de pagini, format A5) “Maniere, modă şi... manele”.
În prezentarea (“Gând în brazda unei note”) pe care o face volumului său, Mircea Munteanu scrie că e “o carte pentru cei care vor să se educe (copii, tineri, adulţi), pentru cei care trebuie să educe (părinţi, copii, cadre didactice) şi pentru cei cărora le place lectura. Cartea îmbină teme cunoscute cu noutăţi care-i motivează originalitatea şi calitatea: structură, bogăţie de esenţe ale gândirii umane (proverbe, maxime, cugetări), citate din celebre opere literare şi muzicale, titluri de capodopere (din literatură, pictură, sculptură, operă, operetă, concerte, balete, filme), definiţii, diversitate stilistică (umor, ironie, sarcasm, exprimare metaforică), armonie între naraţiune şi descriere, bună vecinătate între rigu­ro­zitatea - reprezentată prin definiţii, imperative, reguli - şi blândeţea limbajului nins, pe alocuri, de un lirism au­ten­tic”.
Ce bine i-ar fi prins autorului “Literaturii  hunedorene...” să o fi răsfoit înainte de a purcede la scrierea  cărţii sale. N-a fost să fie...
În anul 2004, la Editura “Focus” din Petroşani, profesorul Munteanu ne-a oferit un documentar istoric, lingvistic şi cultural despre “Românii din afara graniţelor de azi ale României”.
Este o carte extrem de documentată “despre milioanele de români care se află în afara graniţelor actuale ale României, grupaţi în trei categorii: cei din Peninsula Balcanică - aromâni, meglenoromâni, istroromâni, din ţările vecine (Bulgaria, Moldova, Ucraina, Ungaria) şi din diasporă (Germania, Franţa, Italia, SUA, Canda etc).
Dedicaţia cărţii se adresează “tuturor celor care au scris şi scriu despre români cu obiectivitate şi respect; românilor adevăraţi de aici din Țară, celor de pe toate meridianele lumii”.
 Eminescu crede că nu există stat în Europa orientală, nu există o ţară de la Adriatică până la Marea Neagră care să nu cuprindă bucăţi din naţionalitatea noastră. În “Românii Peninsulei Balcanice”, poetul nostru naţional scrie că „începând de la ciobanii din Istria, de la morlacii din Bosnia şi Erţegovina găsim, pas cu pas, fragmentele acestei mari unităţi etnice în munţii Albaniei, în Macedonia, în Tesalia, în Pind ca şi în Balcani, în Serbia, în Bulgaria, în Grecia până dincolo de Nistru, până aproape de Odesa şi de Kiev”.
Ca să folosim o comparaţie la îndemână, aşa cum sunt risipiţi românii în Peninsula Balcanică tot aşa sunt şi textele noastre „risipite” în „Literatura hunedoreană…”. A le identifica, în totalitate, e doar o chestiune de timp. Norocul d-lui Nemecsek e că, pentru moment, suntem prinşi cu lucruri mult mai importante decât aducerea, la zi, a „Dicţionarului scriitorilor din Vale”, o ediţie revăzută şi adăugită.
 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter