07.11.2011,  22:01:00 | 0 comentarii | 507 vizualizari
Mitologia minerului. Serie 9. Episodul XII
de Mihai BARBU

72. SCRIITORUL CARE SE DOCUMENTA, ALÄ‚TURI DE SOȚIE, DESPRE MINERI

Zaharia Stancu a promis conducerii Partidului Muncitoresc Român, în vara anului 1955, să se stabilească la Petroşani împreună cu soţia. Acest lucru trebuia să se petreacă în primăvara următoare. Până atunci urma să dea romanul său despre colectivizare şi să pună la punct un manual care „zăcea” în el. La Petroşani, Zaharia Stancu voia să scrie primul său roman din lumea muncitorească. „Cred că numai trăind între oamenii care muncesc acolo pot să învăţ. Poate că tovarăşii au un alt fel de a se documenta. Cred că documentarea făcută din două vizite nu duce la nimic bun”, a declarat Stancu în faţa lui Gheorghe Apostol, primul secretar al CC al PMR. Stancu va încerca, pentru prima oară în cariera sa de scriitor, să trăiască în mijlocul oamenilor care coboară în mină. Scriitorul promitea partidului să facă toate eforturile de care era în stare să dea o carte bună.

Zaharia Stancu a luat cuvântul în a patra zi (luni, iulie 1955) a Conferinţei (secrete) a Uniunii Scriitorilor din iulie 1955. El era bucuros că liderul partidului comunist  a spus o expresie, la conferinţă, care îi era dragă şi lui: ”Scriitorii sunt cot la cot cu oamenii muncii care construiesc socialismul.” Zaharia Stancu era, în acea vreme, şeful „Gazetei literare” cea mai influentă publicaţie a scriitorimii române. Era o publicaţie cu 25- 30 de oameni care, la un an şi jumătate de la apariţie, nu avea încă un sediu. Acesta să fie unul din motivele pentru care Stancu ar fi vrut să vină la Petroşani?

73. SCRIITORUL (CLASEI MUNCITOARE) CARE UNA SPUNEA ȘI ALTA FUMA

Am fost curios să văd dacă Zaharia Stancu s-a ţinut de cuvânt. Am consultat  „Dicţionarul Scriitorilor Români (R-Z)”, Editura Albatros, Bucureşti, 2002. Dicţionarul…, coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi şi Aurel Sasu, ne lămureşte imediat. În anul 1956, Zaharia Stancu nu publică nici o carte. În 1957, el a tipărit două cărţi: „Iarbă” şi „Poeme simple”. Apoi, în anii 1958-59, Stancu iese pe piaţa literară cu cele patru volume din „Rădăcinile sunt amare.” Aici avem de-a face cu ceea ce a sintetizat, odată Tudor Arghezi, la sfârşitul unei astfel de consfătuiri ca cea descrisă mai sus: „una spunem, alta fumăm”. Adică, scriitorii vorbeau la tribună despre clasa muncitoare iar, în pauze, fumau nişte ţigări capitaliste numite, semnificativ, Kent. 

74. UN FALS APOSTOL AL CÄ‚RBUNELUI

Gheorghe Apostol, un fost lider al P.M.R.-ului, a recunoscut, în vara anului 1955, că aveam probleme cu  producţia de cărbune. „Avem foarte serioase deficienţe aici şi e foarte bine dacă vrea să plece şi să scrie Zaharia Stancu”. Stancu s-a dovedit a fi un fals apostol al cărbunelui pentru că nici n-a plecat pe teren, nici n-a scris despre Petroşani şi oamenii săi. Gheorghe Apostol s-a bucurat degeaba.

75. COXUL 

„Ce înseamnă coxul pentru siderurgie o poate spune oricine” a zis, în 1955, Gheorghe Apostol. El se gândea, în primul rând, la scriitorul Petru Dumitriu care ar fi avut lucruri minunate de spus, de la faţa locului, despre o baterie de coxerie de la Hunedoara. Numai că, în realitate, lui Petru Dumitriu  îi stătea capul cum s-o şteargă, cât mai repede, din raiul comunist. El a fost primul scriitor important din România care a „defectat” în Vest. În 1960 el pleacă cu automobilul în Republica Democrată Germană şi cere azil politic în Berlinul de Vest. Rămaşi acasă, părinţii, sora, fosta soţie, Henriette Yvonne Stahl, sunt arestaţi. Fiica sa minoră rămâne, multă vreme, reţinută în ţară. 

În 1955, Dumitriu publică marele său roman, „Cronică de familie”. Această operă e încadrată, din păcate, de lucrări care, azi, nu-i fac deloc cinste. E vorba de „Pentru demnitatea şi fericirea oamenilor (Note de călătorie în Uniunea Sovietică)” şi „Focul nestins”. Cea din urmă dovedeşte, totuşi, faptul că  Dumitriu era un om de cuvânt. A scris, aşa cum a promis, despre Hunedoara.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter