29.10.2011,  13:49:12 | 0 comentarii | 476 vizualizari
Prefectul spune că e bine aşa: / Valea Jiului are un spital de categoria a III-a şi două de categoria a IV-a!
de Corneliu BRAN

Prezent la emisiunea „Verde-n faţă”, de la postul de radio Kapital FM Petroşani, prefectul Attila Dezsi a explicat care este actuala situaţie a spitalelor din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara, menţionând câteva amănunte despre fiecare din cele trei spitale din Valea Jiului. Prefectul a prezentat situaţia spitalelor ca pe o mare victorie, menţionând că este un fapt inedit în ţară ca o zonă fără universitate cu specific medical să aibă trei spitale de categoria a III-a şi 8 spitale de categoria a IV-a, judeţul Hunedoara fiind cel mai tare la acest aspect, fapt unic în ţară!

 

SUP - spital de categoria a III-a!

Primul spital despre care a vorbit prefectul a fost Spitalul de Urgenţă din Petroşani: „Spitalul din Petroşani va avea finanţare mai mare, deoarece este un spital de rangul trei, ceea ce nu e puţin lucru! Pe data de 2 iunie a apărut în Monitorul Oficial ordinul ministrului Sănătăţii privind criteriile de contractare a furnizării serviciilor spitaliceşti, ceea ce conferă spitalului din Petroşani siguranţa funcţionării, siguranţa locurilor de muncă, siguranţa ridicării calităţii actului medical. Pentru prima oară de când există această Casă de Asigurări de Sănătate, s-a introdus un pachet minimal de sume contractabile, pe care spitalul din Petroşani are certitudinea că-l poate avea. Orice fel de serviciu medical contractat în plus înseamnă un mare plus pentru orice spital, deci şi pentru cel mai mare spital din Valea Jiului. În perspectivă, Spitalul de Urgenţă are posibilitatea de a ridica actul medical, prin servicii prestate la o calitate superioară, prin aparatură medicală superioară, prin medici specializaţi şi plătiţi foarte bine. Dacă vă aduceţi aminte, în ianuarie am spus că pentru interesul Văii Jiului toţi ar trebui să ne dăm mâna. 

Trebuie să recunosc că pentru spitalul din Petroşani primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi d-na deputat Monica Iacob-Ridzi au reuşit, împreună cu mine şi cu alţi factori de decizie judeţeni, să facă totul”.

 

Acuzele prefectului 

Apoi, prefectul Attila Dezsi a vorbit şi de fostul Spital de Boli Cronice din Petrila. Prefectul a susţinut că Petrila nu mai are spital doar din cauza încăpăţânării consilierilor locali, care n-au avut nicio strategie clară şi nicio viziune de perspectivă atunci când au votat necomasarea spitalului la Spitalul de Urgenţă din Petroşani (ceva asemănător s-a întâmplat şi cu deponeul ecologic dar şi în alte dăţi, semn că la Petrila este o problemă în acest sens!): „În legătură cu spitalul din Petrila, dacă vă aduceţi aminte, în ianuarie am spus că factorii de decizie din acest oraş trebuie să fie inteligenţi şi să accepte comasarea cu spitalul din Petroşani, pentru că vor avea în acest fel numai de câştigat şi mai nimic de pierdut. Eu doream o gândire strategică, ca să putem salva acest spital, ştiind ce se poate întâmpla, conform semnalelor trase de minister la începutul anului. În cazul în care se comasa Spitalul de Boli Cronice cu Spitalul de Urgenţă Petroşani, la ora actuală vorbeam de un spital la Petroşani cu secţii la Petrila, un spital petrilean intrat în gradul trei de finanţare, ceea ce însemna la fel ca şi pentru spitalul din Petroşani: salarii corespunzătoare, tehnică şi aparatură bună, posibilitatea de atragere a unor medici competenţi la diferite specialităţi, de care Petrila avea nevoie şi servicii diversificate şi de calitate bună pentru cetăţeni. Din păcate, trebuie s-o spunem verde-n faţă, politicul a întunecat minţile unora din Consiliul Local Petrila. Atunci când era momentul nu au luat hotărârea necesară de comasare şi, printr-un patriotism local, prost înţeles, au respins în bloc cererea de comasare. Nu se pierdea nimic cu această comasare, nici măcar managementul. Și, haideţi să o spunem pe şleau: adevărul este că acel spital din Petrila, chiar dacă devenea secţie a spitalului din Petroşani, rămânea cu un director medical, cu personalul TESA şi putea să-şi continue activitatea mai departe, cu o singură excepţie, aceea că spitalul nu putea să facă achiziţii publice, ele fiind făcute la nivel centralizat, doar la Petroşani. Acum, cetăţenii au de suferit pentru prostia unor consilieri sau pentru prostia unor oameni care n-au înţeles realitatea şi care n-au niciun fel de gândire strategică sau programatică. Pentru aceşti oameni, politicul primează, negândindu-se la consecinţe, iar cei care i-au ales, oamenii oraşului, suferă din cauza asta”.

 

Centru medical la Petrila

Totuşi, prefectul le dă şi o veste bună petrilenilor. Aceea că, în perioada imediat următoare, se va deschide un centru medi­cal, în locul fostului spital de la Petrila. Iar pentru administraţie, vestea bună e că nu va pierde proiectul de 2 milioane de euro câştigat, dacă acest centru medical va fi deschis: „Vreau să-i asigur însă pe cetăţenii din Petrila că în perioada imediat următoare va apărea un act normativ care va da posibilitatea creării la aceste spitale, cum este şi cel din Petrila, a unor centre medicale. Aceste centre sunt, de fapt, nişte cabinete de diferite specialităţi, care vor avea posibilitatea internării de zi. Aceste centre vor avea laborator şi urgenţe. Iar în cazul în care va fi necesară intervenţia directă pe chirurgie sau pe alte specialităţi, pacienţii vor fi transferaţi imediat la cel mai apropiat spital, în cazul Petrilei la spitalul din Petroşani. Deci, se va asigura asistenţa medicală fără nicio problemă. În condiţiile în care va exista un centru medical, bineînţeles că proiectul de două milioane de euro, aprobat deja, va fi finanţat, asta fiind de fapt grija cea mai mare a unora când s-a motivat necomasarea spitalului. Deşi cred că grija cea mai mare ar fi trebuit să fie asigurarea asistenţei medicale a cetăţenilor şi salvarea spitalului, chiar şi ca o secţie a spitalului din Petroşani, unde nu s-ar fi pierdut nimic. Îmi pare rău, trebuie să spun pe şleau încă o dată, dar consilierii locali au greşit în mod catastrofal”.

 

Spitalele de rangul IV - cele din Lupeni şi Vulcan 

În finalul discuţiei despre spitale, prefectul Dezsi a făcut referire şi la spitalele din Lupeni şi Vulcan, care au scăpat şi de comasare şi de închidere. Mai mult, ele au primit categoria a IV-a, ceea ce le dă dreptul să funcţioneze în continuare ca şi până acum, deci fără niciun fel de probleme: „Spitalele din Lupeni şi din Vulcan rămân spitale de categoria a IV-a şi vor funcţiona în continuare. Trebuie să ştie toată lumea că suntem singurul judeţ din România care, deşi n-are centru de cercetare sau universitate cu profilul de medicină, are trei spitale de rang trei, ceea ce eu cred că ne onorează. Chiar dacă mulţi l-au criticat pe dl. ministru, se pare că în reformă se fac şi paşi foarte buni, iar eu, prefectul judeţului Hunedoara, aş dori să-i mulţumesc încă o dată şi pe această cale ministrului Attila Cseke, care a înţeles că pentru Valea Jiului şi pentru judeţul Hunedoara trebuie asigurate condiţiile necesare menţinerii asistenţei medicale de specialitate tuturor cetăţenilor. Avem 11 spitale, dintre care trei de categoria a III-a! Dacă ţinem cont că de categoria întâia sunt în ţară doar patru spitale, iar de categoria a doua sunt spitalele din centrele universitare, e cu atât mai meritoriu că noi avem trei spitale de categoria a treia. Este o victorie pentru judeţul Hunedoara şi Valea Jiului!”.

 

 

 

 

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter