29.10.2011,  16:45:04 | 0 comentarii | 621 vizualizari
Într-o zonă cu mine active şi nenumărate accidente de muncă, / Ministerul Sănătăţii găseşte logică, necesară şi profitabilă... comasarea spitalelor
de Alina PIPAN

Anul acesta, sănătatea se discută în număr de paturi. 300 de paturi trebuie să fie reduse din numărul de paturi din judeţ. Casa de Sănătate va contracta serviciile spitalului cu cea mai bună ofertă medicală. În Vale acesta este, fără doar şi poate, Spitalul de Urgenţă Petroşani. Dr. Dumitra Ștefan, directorul DSP Hunedoara, explică aceste decizii, mizând pe eficientizare: „spitalele sunt la 10 kilometri unul de altul, lucru care consumă bani şi nu aduce beneficii”. Dar cam la aceeaşi distanţă sunt situate şi minele Văii Jiului.

 

Minele dau cărbune. Și aduc boala

Industria minieră, aşa cum a observat şi ministrul Botiş, înseamnă şi accidente. Poate cele mai multe şi cele mai senzaţionale, pentru că aici sunt condiţii de muncă grele, deseori inumane. Accidentele sunt la ordinea zilei. Dacă CNH ar face public fiecare accident care are loc în fiecare exploatare minieră, purtătorul de cuvânt al companiei ar avea de lucru în fiecare zi. Cu toate că multe accidente nu sunt declarate, deoarece minerii refuză. În majoritatea cazurilor, un accident înseamnă pierdere de bani pentru ortac, pentru că, pentru recuperare, este ţinut la suprafaţă. De aceea mulţi mineri reintră în mine cu contuzii, leziuni, pansaţi, dar buni de muncă. Atunci când vorbesc despre condiţii de muncă în subteran, minerii invocă mereu nesiguranţa, lipsa tehnologiei şi a siguranţei. Utilaje ioc, că nu sunt bani. Bine că sunt bani pentru servicii de curăţenie. Servicii care mai sunt şi inexistente... Pe lângă accidentele de muncă mai sunt şi bolile profesionale, afecţiunile respiratorii, pulmonare, incidenţa cancerelor e în creştere. Într-o zonă unde populaţia este predispusă la îmbolnăvire, ministrul Sănătaţii rezolvă situaţia pe... hârtie.

 

Mutări precaute, eligibilitate garantată

Acum câteva luni, secţia de Pneumoftiziologie de la Vulcan se muta la Petroşani. Apoi, s-au făcut şi demersurile creării unei gărzi. Această mutare a fost făcută precaut, tocmai pentru că se ştia despre viitoarele comasări, contractări cu Casa de Asigurări şi ideea de eligibilitate. Dacă această secţie, unică în Vale şi necesară în vederea tratărilor bolilor profesionale, rămânea la Vulcan, probabil că spitalul ar fi contractat separat servicii cu Casa de Asigurări, pentru că oferea servicii diferite faţă de restul. Dar acum nu se mai justifică aceste cheltuieli cu Spitalul Municipal Vulcan. Acum, conform politicii paturilor aplicată de Ministerul Sănătăţii, finanţarea serviciilor spitalului nu se justifică. Este drept că mai bine dotezi un spital şi-l faci profitabil, şi nu cheltuieşti bani doar pentru supravieţuirea mai multor unităţi. Dar, într-o zonă ca a noastră, minieră,  se impune existenţa a cel puţin două unităţi complexe, utilate, tehnologizate, care să poată asigura asistenţa medicală pentru cazurile medicale ale Văii.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter