03.11.2011,  19:41:56 | 0 comentarii | 632 vizualizari
Ideea cu viitorul deponeu ecologic de la Petrila se pare că a căzut… / Să fie Vulcanul următorul pe listă?
de Ziarul Vaii Jiului

Una dintre multele probleme rămase nerezolvate în Valea Jiului, impuse de Uniunea Europeană, odată cu intrarea ţării noastre în această structură, rămâne mult discutatul deponeu ecologic. Acesta ar trebui să servească toate localităţile din Valea Jiului, actualele gropi de gunoi fiind la limita legii, din punct de vedere tehnic şi al mediului, chiar dacă unele localităţi mai au avize pentru acestea pentru încă câţiva ani.
Cum proiectul judeţean cu deponeul ecologic de la Petrila a cam căzut, odată cu ridicarea preţului de către firma care urma să execute lucrările (la vremea respectivă, primarul Ilie Păducel arătându-se, pe bună dreptate, total nemulţumit de această idee în mare parte nejustificată), în momentul de faţă, Consiliul Judeţean şi administraţiile publice locale din Vale caută se pare o altă locaţie. Din punctul de vedere al viceprimarului Aninoasei, Mihăiţă Nistor, locaţia care ar urma să fie destinată viitorului deponeu ecologic ar trebui să fie amplasată undeva spre mijlocul Văii Jiului. După păre­rea viceprimarului, Aninoasa sau municipiul Vulcan ar fi cele mai potrivite: „Din punctul meu de vedere, aşa cum am mai spus-o, vii­torul deponeu ecologic ar trebui făcut fie la noi în Aninoasa, fie la Vulcan, deci cam la mijlocul Văii Jiului. Astfel costurile de transport şi timpul de transport ar fi aproximativ egale pentru localităţile aflate în cele două extreme, Petrila şi Uricani, precum şi pentru Lupeni şi Petroşani”.
Marţi, pe această temă, la Consiliul Judeţean a avut loc o şedinţă, la care au participat şi trei primari şi un viceprimar din Valea Jiului. Este vorba de primarii Tiberiu Iacob-Ridzi, Gheorghe Ile şi Cornel Resmeriţă, precum şi de viceprimarul Mihăiţă Nistor. „Încă nu s-a stabilit amplasament al viitorului deponeu ecologic. Nici nu avea cum. Dar s-au discutat chestiuni importante. S-a vorbit de crearea a două-trei deponee ecologice pe raza judeţului Hunedoara, unul în zona Bârcea Mare-Călan, celălalt în Valea Jiului, care să asigure capacitatea de colectare a deşeurilor menajere de pe raza întregului judeţ. Cei de la Brad au cerut ca şi acolo să fie creat un deponeu ecologic. Încă nu se ştie exact câte vor fi, două sau trei, dar se ştie că la nivel zonal vor intra până la un miliard de euro prin fonduri pe programe structurale. Este o sumă impresionantă, de care trebuie să profităm, mai ales că Uniunea Europeană ne obligă să avem aceste deponee ecologice în toate zonele ţării”, ne-a mai declarat viceprimarul Nistor. Revenind la amplasamentul viitorului deponeu ecologic, oficialul Primăriei Aninoasa ne-a mai semnalat câteva aspecte interesante: „Primarul Gheorghe Ile a spus o dată că ar fi de acord să se facă deponeul ecologic pe raza municipiului Vulcan, domnia sa susţinând că ar găsi 5-6 hectare de teren, libere de sarcini, în acest sens. Dar nu a spus exact unde s-a gândit. Mie unul mi-ar plăcea ca acest deponeu să se construiască în Aninoasa. Numai că, din păcate, nu avem teren disponibil pentru aşa ceva, iar actuala groapă de gunoi a oraşului va fi ecologizată, ca toate celelalte din Vale, pe acelaşi program. Deci, acolo nu mai avem voie. În plus, acolo nici nu ar mai exista spaţiu pentru extindere, care să respecte toate normele impuse de lege.
Crearea deponeelor ecologice de care vorbim şi ecologizarea actualelor gropi de gunoi fac parte dintr-un program amplu, gândit pe 30 de ani. Până în 31 decembrie anul acesta, noi, primăriile, trebuie să avem toate dosarele făcute şi toate studiile de
fezabilitate gata. La anul vor urma a fi făcute licitaţiile. După care, din 2012, se va trece la construirea deponeului ecologic. Discuţiile au fost mai aprinse la capitolul viitori operatori… Se punea problema ca pe întreaga Vale să existe un singur operator care să colecteze şi să transporte deşeurile la deponeu. Primarii nu au fost de acord, motivând că în acest fel se diminuează numărul locurilor de muncă de pe raza localităţilor lor, care şi aşa sunt puţine. Astfel că a rămas tot aşa, fiecare localitate va beneficia de operator propriu”.
 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter