03.11.2011,  19:48:41 | 0 comentarii | 579 vizualizari
Consiliul Judeţean Hunedoara se implică... / Pentru viitorii 30 de ani am putea depozita modern deşeurile din judeţ
de Ziarul Vaii Jiului

AM POS Mediu (Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu) este departamentul din cadrul Ministerului Mediului responsabil de gestionarea fondurilor structurale alocate sectorului de mediu. POS Mediu are un buget alocat de aproximativ 5,6 miliarde de euro, din care aproximativ 4,5 miliarde euro reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune (FC), iar diferenţa reprezintă cofinanţarea naţională (aproximativ 1 miliard euro).

 

De mai mulţi ani, în judeţul nostru au existat mai multe tentative de a crea un sistem modern, european, de gestionare a deşeurilor. Din diverse motive, cele mai multe proiecte au fost abandonate sau declarate neeligibile deoarece nu îndeplineau condiţiile necesare. Dar, iată că, ieri, la Deva, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, a avut loc un eveniment extrem de important şi care vizează pregătirea unui proiect integrat de gestionare a deşeurilor în judeţul Hunedoara, proiect care va beneficia de bani europeni şi planul se va derula pe parcursul a 30 de ani.

 

Lansarea proiectului

Lansarea proiectului „Sprijin pentru AM POS Mediu în vederea pregătirii portofoliului de proiecte finanţate prin Axa 2 din POS Mediu” s-a făcut în prezenţa lui Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, a vicepreşedinţilor Costel Avram şi Ioan Rus, a prefectului Attila Dezsi, a reprezentanţilor consultantului care urmează să întocmească master planul, precum şi ai primăriilor, operatorilor de salubritate şi reprezentanţi ai direcţiilor deconcentrate implicate în acest domeniu.

Acest proiect de sprijin este extrem de important, dar el nu va avea succes dacă părţile implicate din judeţ vor tărăgăna, aşa cum se mai obişnuieşte, lucrurile. Ca pornire, judeţele vizate, în afară de Hunedoara, sunt Bihor, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Braşov şi Ilfov.

 

Primarii trebuie să fie prompţi

Proiectul a cărui componentă hunedoreană a fost lansată ieri la Deva a fost câştigat, prin licitaţie, de către consorţiul elen EPEM şi se derulează în colaborare cu ISPE SA Bucureşti, prin Ministerul Mediului.

„Este un proiect care pe 25 ianuarie 2011 va trebui să fie finalizat. Acest lucru nu poate fi posibil decât în condiţiile în care vom colabora cu toţii, factorii implicaţi. Este foarte important ca toţi primarii să reacţioneze prompt de fiecare dată când li se solicită date şi informaţii, pentru ca derularea proiectului să fie optimă”, a spus Victor Ionescu, responsabil proiect AM POS Mediu. Responsabilul de proiect mai spune că este imposibil ca ministerul să poată comunica direct cu toate unităţile administrative din judeţ, de aceea fiind creată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Hunedoara”.

 

CJ poate grăbi lucrurile

Prezentarea generală a fost făcută de către Alexei Atudorei, director de proiect. „Trebuie spus că acest proiect este extrem de complex, de la preluare, transport şi depozitare a deşeurilor. Vor fi multe componente moderne, maşini de transport, autogunoiere, containere, staţii de compactare şi altele”, a spus Alexei Atudorei. Directorul de proiect mai spune că un detaliu important al proiectului este acela că, la nivel local, CJ Hunedoara poate susţine efectuarea în avans a unor lucrări, urmând să recupereze apoi banii investiţi.

 

Călanul se propune pentru depozit zonal

Potrivit prevederilor proiectului, va fi construit un depozit zonal, iar propunerile de locaţie sunt Bârcea Mare sau Călan. Prezent la întâlnire, primarul din Călan, Adrian Iovănesc, a declarat că susţine ideea ca depozitul zonal să fie pe un teren de pe fosta platformă industrială a Călanului, dacă specialiştii consideră că acest lucru ar fi posibil. Urmare a acestei propuneri, în cursul săptămânii viitoare, o echipă de lucru se va deplasa la Călan pentru a vedea zona respectivă.

 

Moloţ vrea să fim între primele două judeţe cu proiect

Valoarea de investiţie a proiectului va fi de peste 25 de milioane de euro. Preşedintele CJ Hunedoara susţine că importanţa acestui proiect este de rang maxim şi necesită implicarea tuturor.

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru judeţul Hunedoara. Cu toţii ne dorim o transformare, iar axa mediului este extrem de importantă pentru a face judeţul nostru atractiv din punct de vedere turistic. Acum lansăm un proiect de asistenţă tehnică privind managementul deşeurilor, un proiect care trebuie pus în operă. Vreau ca în ianuarie anul viitor să fim printre primele două judeţe care depun documentaţia completă pentru finanţare în cadrul acestui proiect la Uniunea Europeană”, a declarat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara.

Șeful CJH mai spune că, până acum, au fost închise în judeţul Hunedoara gropile de gunoi de la Geoagiu, Călan, Uricani şi Lupeni. De asemenea, anul acesta se va închide groapa de deşeuri de la Rapolt.

În acelaşi timp, însă, la nivelul judeţului, prin proiecte PHARE s-au realizat mai multe staţii de colectare selectivă a deşeurilor la Petroşani, Petrila, Vulcan, Brad şi Haţeg, precum şi un proiect de ecologizare a zonei Parâng.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter