06.11.2011,  14:18:32 | 0 comentarii | 1031 vizualizari
Strategii anticorupţie discutate la Deva
de Ziarul Vaii Jiului

Ieri, la Deva, reprezentanţii Cen­trului Naţional pentru Integritate au venit pentru a susţine, în faţa şefilor şi specialiştilor principalelor instituţii ale judeţului Hunedoara, o conferinţă cu tema „Măsuri pentru prevenirea şi combaterea corupţiei”. În cadrul întâlnirii, fiecăruia dintre cei invitaţi i s-a cerut să propună soluţii de eradicare a corupţiei care să fie incluse în noua Strategie Naţională Anticorupţie.

„Încercăm să identificăm acele măsuri concrete care sunt necesare în acest moment pentru a actualiza strategia naţională anticorupţie pentru perioada 2008 – 2010. Vorbim de un document de politică publică. O să avem o strategie activă, ne interesează ce vorbesc oamenii de la nivel local, ce spun şefii din toate instituţiile deconcentrate. Nu de puţine ori aceste strategii au fost făcute prost, exclusiv la nivel central, fără a se ţine seama de punctul de vedere al oamenilor din teritoriu. Rezultatul este unul firesc, aceste strategii au eşuat. Vedem cu toţii că încrederea în instituţiile menite a lupta împotriva corupţiei este una foarte scăzută”, a declarat Alexandru Cumpănaşu, director general al Centrului Naţional pentru Integritate. 

CNI şi-a propus ca în domeniile în care este întâlnit cel mai des fenomenul de corupţie să fie înfiinţate direcţii pentru integritate. „Pe baza întâlnirilor pe care le-am avut la nivel local şi regional şi în urma consultărilor făcute avem deja câteva măsuri pe care le vom lua. O să existe o Direcţie de Integritate la Ministerul Sănătăţii, pentru că vorbim de un mi­nister cu mari probleme de corupţie. Nu ştiu dacă şi corupt, dar cu mari probleme în acest domeniu. Mă refer aici la zona de achiziţii publice, unde sunt sume uriaşe cheltuite pe achiziţii de medicamente, iar o mână de şmecheri ţin în mâna lor preţurile. Asta se întâmplă pentru că la momentul actual nu există o instituţie la nivelul Ministerului Sănătăţii, care să verifice aceste contracte. Am decis înfiinţarea Direcţiei de Integritate împreună cu ministerul şi Comisia Europeană”, a mai adăugat Alexandru Cumpănaşu. 

Acesta a făcut referire şi la sistemul juridic românesc, care favorizează corupţia. „Legea achiziţiilor publice trebuie schimbată, pentru că există o portiţă pentru instalarea corupţiei: renegocierea contractului după ce acesta a fost semnat. Adică un contract semnat pe 10 miliarde de lei, poate fi renegociat pentru încă cinci miliarde de lei, fără licitaţie. 

La această întâlnire a fost prezent şi prefectul judeţului Hunedoara, Ioan Samoilescu, el însuşi medic de profesie şi care a venit din sistemul sanitar, şi care nu s-a arătat foarte optimist cu privire la stoparea fenomenului de corupţie. „Pentru a combate acest fenomen, eu cred că trebuie să mergem la cauzele care îl generează. Din păcate, situaţia României din ultima perioadă generează foarte multe cauze complexe, pe care nu le putem remedia foarte repede”, a spus prefectul judeţului Hunedoara. Astfel de întâlniri sunt organizate de Centrul Naţional pentru Integritate în întreaga ţară.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter