03.11.2011,  19:12:20 | 0 comentarii | 485 vizualizari
Din ciclul restructurări şi reorganizări ale învăţământului, astăzi vă prezentăm exemplul de la Clubul Copiilor şi Elevilor Petroşani / Inspectoratul Școlar Judeţean decât să dea, mai bine taie… din pix
de Corneliu BRAN

Despre Clubul Copiilor şi Elevilor din Petroşani s-a tot scris. Activitatea acestui club este impresionantă, iar o mare parte din acţiunile copiilor şi elevilor şi, implicit, ale cadrelor didactice care-i coordonează şi îi instruiesc pe aceştia a fost cuprinsă în paginile ziarului nostru. De asemenea, am tot atras atenţia şi despre problemele acestei instituţii şcolare, unele fiind în timp rezolvate de Inspectoratul Școlar Judeţean sau de Consiliul Judeţean Hunedoara, fapt lăudabil. Altele nu, iar de la un timp parcă mai mult nu decât da, unele chestiuni ţinând nu doar de inspectorat ci şi de sprijinul autorităţilor locale, de bunăvoinţa lor – fiind vorba de copiii petroşenenilor, nu de altcineva sau altceva – sau de comunitatea locală, de oameni potenţi financiar, care, pe această sărăcie a instituţiilor publice, ar putea ajuta financiar şi acest club al copiilor noştri.


Teatrul de vară pentru copii a rămas doar un vis frumos…
Și ne gândim aici la teatrul de vară pentru copii, o idee genială a directorului Imre Kovacs, care a rămas doar la stadiul de iniţiativă şi nimic mai mult. De ce? Pentru că, deşi directorul Clubului Copiilor a venit cu ideea şi a construit şi scena, cu serioase eforturi financiare, nimeni nu i-a mai dat o mână de ajutor, chiar dacă dumnealui a tot făcut apeluri de sprijin, inclusiv prin intermediul presei locale. Cum puteţi vedea şi în una dintre imaginile noastre, scena teatrului de vară este gata. Dar zace acolo aiurea, după ce, timp de un an, nu s-au găsit nişte bani pentru 100 de scaune pliante pentru micii spectatori şi nişte bani pentru mici decoruri, pentru o cortină, sau pentru o instalaţie de sonorizare şi una de lumină. Cu maxim 300 de milioane Teatrul de Vară pentru Copii – Petroşani ar exista! Dacă ne gândim cam câţi bani publici se aruncă uneori aiurea pe alte prostii sau nimicuri, suma respectivă, cu toată criza, n-ar fi un capăt de judeţ sau de primărie, asta fără supărare… Problema este doar de voinţă şi de respect pentru copiii acestui municipiu. O a doua problemă, rămasă tot nerezolvată de ani de zile, este asigurarea pazei clădirii, măcar după-amiaza, practic atunci când copiii merg la cursurile clubului. Unii dintre aceşti copii stau şi până la ora 19 la cursuri, iar afară, la ora 18, e întuneric iarna. Iar strada Timişoara, aşa cum am mai prezentat, este destul de pustie. Și, exact peste drum, există şi o clădire „fantomă”, iar lângă club mai se află şi un local unde se consumă din plin băuturi alcoolice. Destule motive pentru paza integrităţii copiilor şi profesorilor, care n-au nicio vină. Chiar nu se pot găsi soluţii pentru plata unui gardian, măcar în intervalul 14-20, domnilor de la inspectoratul şcolar?
 

Directorul şi femeia de serviciu buni la toate…
În loc să le suplimenteze bani pentru un paznic, cei de la inspectoratul şcolar au „reorganizat” instituţia prin disponibilizări, fiind puşi pe liber secretara şi SINGURUL om care se ocupa cu reparaţiile şi cu micile lucrări administrative. Din câte se aude, vor mai urma şi profesorii, că vorba aceea, „se descurcă şi cu jumătate din ei”… Ca atare, într-o clădire cu două etaje, directorul şi femeia de serviciu au ajuns să fie de ceva vreme şi administratori, şi oameni de întreţinere, şi secretari, şi electricieni sau ce-o mai fi. Halal „reorganizare” a învăţământului românesc. Culmea este că avem şef la Inspectoratul Școlar chiar un om din Petroşani. Care, în loc să sprijine învăţământul din Vale, care a fost destul de nedreptăţit, în comparaţie, să zicem, cu cel din Deva, „reorganizează” şi unde nu ar fi cazul, prin schimbări dubioase de directori de şcoli (pe bază de criterii politice), prin punerea pe liber a unor angajaţi şi acolo unde sunt puţini şi prin alte „artificii”, acoperite de nişte legi date de oameni slabi, care habar nu au ce haos se provoacă în sistemul de învăţământ românesc. Punerea pe butuci a învăţământului românesc continuă, iar unii, ca să ţină de scaun şi să nu cadă din funcţiile în care au fost numiţi, le cântă-n strune guvernanţilor, în loc să ia atitudine! Și ca să vă daţi seama, domnule inspector şef, cam ce rău aţi făcut acestui club şcolar, uitaţi-vă cum arăta curtea, joia trecută, dimineaţa: era plină de zăpadă. Iar prin toată clădirea fluiera vântul. Putea intra oricine şi cu orice scop… Singuri pe metereze, femeia de serviciu şi directorul, nu aveau cum să facă faţă, la curăţenie, la măturat zăpada, la secretariat, la munca de organizare a unui simpozion cu profesori din toată ţara, la rezolvarea unor chestiuni tehnice şi la completat de hârţogărie pe care mereu le-o cereţi (din mult spirit birocratic şi exces de zel înţepenit parcă în ţara asta) directorilor de instituţii şcolare.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter