03.11.2011,  13:10:25 | 0 comentarii | 469 vizualizari
Unii au venit, alţii nu la / Întâlnirea de la Jieţ convocată de preotul Jura
de Corneliu BRAN

Aşa cum preotul Dimitrie Jura a solicitat, prin intermediul ziarului nostru, într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor statului, precum şi firmelor care execută sau au executat lucrări pe albia râului Jieţ, marţi 23 aprilie 2010, la ora 10:00, aceasta a avut loc. În sensul că la întâlnire au venit reprezentanţi ai Apelor Române, ai Primăriei oraşului Petrila, ai firmei AVEG Petrila şi locuitori din satul Jieţ.
Au lipsit însă reprezentanţi ai Poliţiei Petrila, ai Gărzii de Mediu Deva şi ai firmei Druppo. Totuşi, s-a văzut foarte clar că solicitarea n-a fost lipsită de interes, o mare parte dintre cei implicaţi, de ani de zile, în „scandalul de pe Jieţ”, privind distrugerea sau nu a mediului şi a albiei râului, sau a lucrărilor efectuate sau nu în zonă, au fost prezenţi. Pentru că nu are rost să intervenim în disputele verbale şi argumentele fiecărei părţi, pe de-o parte sătenii şi preotul Jura, pe de alta Apele Române, primăria şi firma AVEG, vă vom prezenta mâine o mare parte din declaraţii şi dialoguri, deoarece aşa ni se pare cel mai corect. Cu atât mai mult cu cât despre acest subiect ziarul nostru a tot scris. Vă lăsăm să vedeţi cum decurge o discuţie dintre autorităţi şi cetăţeni, în Valea Jiului, în anul 2010, într-o situaţie de tensiune. Mai trebuie să facem două referiri. Una ar fi că adevărul este undeva pe la mijloc, deşi puţin mai mult adevăr ar avea sătenii, pentru că ei trăiesc acolo. Iar ce se întâmplă de vreo câţiva ani pe Jieţ nu prea este în regulă. În tot acest timp,  pentru lucrările de sistematizare a râului nu s-au găsit fonduri ca să se ducă lucrările de amenajare începute până la capăt, cât mai repede cu putinţă. De aici a început şi necazul, iar albia şi terenurile din zonă au avut de suferit. Bine­înţeles şi în urma anumitor furturi sau lucrări neau­torizate. Iar poliţia din Petrila nu ştie nimic şi ridică din umeri. N-a catadicsit nici măcar să-şi trimită un reprezentant la „şedinţa” din aer liber. Cu cât se va lălăi în continuare lucrarea, cu atât suspiciunile vor fi mai multe şi mai mari, iar mediul ecologic va avea numai de suferit, cum a fost şi vara trecută, când sătenii s-au trezit fără apă în râu.  A doua constatare ar fi că oricât de mare şef eşti, chiar şi de la Apele Române, cum este cazul domnului Muller, nu poţi merge în Valea Jiului cu lecţia neînvăţată. Întrebat de noi de valoarea investiţiei, de fonduri alocate şi de câţi bani mai trebuie pentru finalizarea lucrărilor de către firma AVEG, dumnealui ne-a răspuns că nu ştie şi că investiţiile

de-aici nu sunt în arealul dumnealui. Păi, atunci de ce a mai venit la o discuţie de acest gen, printre nişte oameni revoltaţi? Doar ca să-i întrebe ce înseamnă ecologia şi dezastrul ecologic? Tocmai asta aşteptau toţi de la dumnealui, un răspuns ferm, elegant, sigur, bine documentat, care să amorseze eventual chiar şi scandalul existent. Noroc cu directorul AVEG-ului, Gheorghe Marchiş, care ştia aceste date din cap şi care ni le-a spus în faţa celor prezenţi. Și noroc, de asemenea, cu subal­ternul domnului Muller, inginerul Sorin Corici, sau cu oamenii din Jieţ, care cunoşteau mai bine amă­nuntele proiec­tului şi toate datele. Aşadar, întâlnirea a avut loc. Mâine ste­nograma discu­ţiilor de pe Jieţ.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter