03.11.2011,  12:42:25 | 0 comentarii | 485 vizualizari
Pământul - din nou motiv de dispută / Terenurile intravilane din Lonea - o şansă pentru unii, o nedreptate pentru alţii
de Alina PIPAN

În spatele Școlii Generale „Ana Colda” din Lonea există o porţiune mare cu teren intravilan pe care înainte existau case şi grădini. Grădinile erau luate în folosinţă de locatari. Acum 30 de ani, aceştia le-au luat în primire, le-au debarasat de materiale de construcţii, vegetaţie uscată, le-au făcut arabile şi le-au folosit pentru a planta legume şi pomi fructiferi, pentru a creşte găini, câte un porc, iepuri sau ce mai creşte omul prin curte.
Având în vedere că aceste terenuri sunt în proprietatea statului, odată cu noile modificări legislative din ultimii ani, acestor terenuri li s-a dat o altă utilizare. Cei care-şi făcuseră grădini şi coteţe pe-acolo au fost somaţi să plece şi terenurile au fost concesionate unor alte persoane. Majoritatea în baza Legii 15, care le permite tinerilor cu vârste sub 35 de ani să primească teren pentru construirea unei case. Altele s-au concesionat în baza altor legi. Prin urmare, oamenii care au muncit aceste terenuri timp de zeci de ani au rămas acum cu ochii în soare şi se simt nedreptăţiţi. Ei spun că, în primul rând, ar fi trebuit să li se permită lor să concesioneze acele terenuri, din moment ce le-au folosit atâţia amar de ani.

Acesta este şi cazul d-lui George Gurlui, un pensionar petrilean, care a fost dat afară de pe terenul pe care-l folosea. În acel loc au primit teren două doamne, tot pensionare, Elisabeta Boglea şi Viorica Vladu. Domnul Gurlui pretinde că aceste concesionări s-au făcut abuziv, fără niciun temei legal. În acest sens s-a adresat mai multor autorităţi, de la cele locale din primărie până la cele judeţene şi naţionale. Niciunul favorabil lui. El a sesizat autorităţile despre faptul că femeile acelea nu au niciun drept să folosească acel teren, că nu sunt de pe aceste meleaguri ca să li se fi retrocedat nişte moşteniri şi nici pentru legea 15 nu se încadrează. Spune, de asemenea, că măsurătorile din teren nu corespund cu cele din acte şi că, în fapt, femeile au ocupat mai mult teren decât li se cuvenea.

Aşa cum se vede în fotografiile alăturate, unul dintre terenuri este folosit şi îngrijit, dar celălalt nu. Am fost informaţi de funcţionarii din Primăria Petrila că celor două femei li s-a acordat acel teren în baza legii deportaţilor politici, pe care statul îi protejează şi le oferă diferite facilităţi, printre care şi teren pentru casă. Aşadar, după ce au dovedit cu acte că sunt deportaţi politici, administraţia locală le-a concesionat acel teren. Dacă doamna Vladu şi-a amenajat terenul, doamna Boglea l-a ignorat total. Ceea ce nu este tocmai normal, din moment ce a pretins că are nevoie de acest teren. Iar acum nu-l foloseşte. Aceste aspecte pot fi însă doar comentate de noi, nu reglementate. În aceeaşi zonă, anul trecut au existat, de asemenea, probleme de acest fel, când unele terenuri au fost reatribuite altor persoane decât celor care le aveau în folosinţă. Acest lucru a ridicat multe semne de întrebare, a dat curs suspiciunilor de mituire şi influenţă. Și se pare că aceste suspiciuni continuă.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter