29.10.2011,  19:20:14 | 0 comentarii | 542 vizualizari
Ieri dimineaţă, / Incendiu de proporţii la Depozitul Central de Exploziv de la E.M. Vulcan
de Gheorghe OLTEANU

Un incendiu de proporţii s-a declanşat ieri dimineaţă, în jurul orei 11:00, la Depozitul Central de Exploziv de la mina Vulcan. La scurt timp, din incinta depozitului aflat pe versantul estic al pârâului Crividia, au început să se audă explozii.
Prima a avut loc în autovehiculul de transport care, înainte cu câteva minute, fusese încărcat cu echivalentul a 16.000 kg de exploziv TNT. Suflul acestei  prime explozii a pătruns, prin uşa de acces, în interiorul depozitului şi a provocat aprinderea şi, apoi, detonarea celor peste 25 de mii de kilograme echivalent TNT de exploziv aflat în camera 1 a depozitului...

 

Au murit pe loc

şapte persoane. Cei doi şoferi, patru artificieri şi delegatul care venise să ridice explozibilul. Agentul de pază de la poartă şi cei doi jandarmi care însoţeau transportul au fost răniţi foarte grav. Unda de şoc a exploziei l-a pus la pământ pe un bărbat care, în acele momente, urca în pădure. Resturi combustibile ale exploziei au fost aruncate la zeci de metri depărtare şi au ajuns până la şcoala, colonia de case şi locuinţele particulare din această parte a cartierului Crividia. Din primele cercetări, se pare că explozia s-a produs din cauza unei defecţiuni de la instalaţia electrică a maşinii care intrase în curtea depozitului de exploziv.

 

Din fericire, 

ceea ce v-am relatat până aici nu a avut loc. Și, Doamne, fereşte!, să se petreacă. Scenele descrise fac parte dintr-un scenariu, pregătit şi desfăşurat sub comanda Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Scopul său fiind acela al coordonării forţelor de intervenţie prevăzute în Planul de Urgenţă Externă al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani - Sucursala E.M. Vulcan, pentru limitarea urmărilor unui accident major produs la Depozitul Central de Exploziv.

 

Niciodată, până acum,

nu am auzit să se fi organizat o asemenea simulare de incendiu, urmată de explozii, la depozitul de explozivi aflat mai sus pe Puţul Procop al minei Vulcan. Da, într-adevăr, nu mă înşelasem. Mi-a confirmat acest lucru ofiţerul de la IJSU care a coordonat exerciţiul. Este primul de acest gen din cele care urmează să aibă loc din trei în trei ani, ca urmare a unor directive europene. A fost, într-adevăr, o aplicaţie care a antrenat utilaje şi forţe umane de proporţii. Au participat două sau trei plutoane de pompieri cu tehnica de luptă aferentă, ambulanţe, salvatorii de la mina Vulcan, voluntarii de la subfiliala de Cruce Roşie Vulcan, salvamontiştii de la Lupeni, echipajul SMURD din Vulcan, personal specializat în acordarea primelor îngrijiri medicale. Acestora li s-au alăturat lucrători de la Enel, de la gaze, de la Apa Serv şi de la alte societăţi şi instituţii din municipiul Vulcan. Nu au lipsit, desigur, oficialităţile locale - primarul Gheorghe Ile a fost, după ofiţerul de la IJSU, civilul number one care a coordonat acţiunea -, reprezentanţi ai Prefecturii judeţului Hunedoara, cadre din conducerea CNH, din cea a Direcţiei Judeţene de Sănătate şi de la unitatea spitalicească vulcăneană. În prim-planul acţiunii a fost, desigur, şi ing. Aurelian Enache, directorul E.M. Vulcan. Care, conform prevederilor din Planul de Urgenţă, a aflat primul despre nenorocire şi, până la sosirea forţelor de intervenţie, le-a ordonat subordonaţilor săi să intervină cu mijloacele din dotare.

 

Cu foarte mici excepţii,

trecute, fireşte, cu vederea, fiindcă a fost primul de acest fel, exerciţiul a decurs ca la carte. Sau, mai bine spus, aşa cu este prevăzut să se deruleze conform planului de intervenţie în cazul producerii, cu adevărat, a unui  incendiu la depozitul de exploziv, urmat de un şir de explozii năprasnice. Ca şi la şedinţa care s-a ţinut la ora zece la Primăria municipiului Vulcan, înainte de aplicaţie, toţi cei implicaţi în rezolvarea operativă a situaţiei au arătat că ştiu ce au de făcut. Mai întâi teoretic şi, apoi, practic. Fapt dovedit de calificativul de “foarte bine” pe care ofiţerul coordonator de la IJSU l-a acordat modului în care s-a desfăşurat exerciţiul de ieri.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter