29.10.2011,  12:08:28 | 0 comentarii | 471 vizualizari
Cei „101 dalmaţieni” s-au transformat în „46 de pechinezi”, care mai mult latră dar nu muşcă (sau n-au putere)…
de Corneliu BRAN

 

Poliţia Locală Petroşani nu mai face faţă problemelor. Cauza? Numărul mic de angajaţi. Atunci când s-au făcut restructurările de personal la nivelul Poliţiei Locale din Petroşani, executivul se plângea că va avea necazuri, deoarece nici măcar cei 101 „dalmaţieni”, la vremea respectivă, nu ajungeau, darămite 46.

Cu toate acestea, supunându-se „ordinelor” de la centru, care motivau „criza financiară”, Petroşaniul a rămas cu un număr „impresionant”. Respectiv un poliţist local la aproximativ 1000 de locuitori. Dacă trăiam în Elveţia, probabil că acest număr de poliţişti locali ar fi fost chiar prea mare. Dar trăim în România, într-un municipiu cu o multitudine de cazuri sociale, cu sărăcie, fapt care conduce, nu de puţine ori, la alte aspecte antisociale, cum ar fi hoţia . Unii fură tot ce prind ca să aibă de mâncare, de la ramele de fier ale băncilor până la capace de canal din acelaşi metal, sau sârme de cupru şi ce-o mai fi, care mai apoi sunt valorificate la centrele de colectare. Alţii fură până şi scândurile băncilor, ca să aibă să se încălzească sau să-şi facă mâncare pe sobă.

Mai există, pe lângă „magneţi”, cum au fost denumiţi aceşti hoţi, o a treia categorie: cea a vandalilor. Cu ăştia nu-i de joacă pentru că tot ce prind rup şi sparg, de ani de zile poliţia nereuşind să stopeze acest fenomen, care vine tot pe fondul sărăciei, în cauză fiind vorba de tineri sau copii din familii dezorganizate, sărace, ajunşi pe străzi, mulţi dintre ei neşcolarizaţi.

înând cont de toate acestea, dar şi de alte probleme curente, Poliţia Locală din Petroşani (dar şi din celelalte localităţi ale Văii Jiului, unde situaţia e asemănătoare) e clar că nu mai face faţă întotdeauna evenimentelor ce se petrec în urbe, mai ales după lăsarea serii. De curând, colegii noştri de la Kapital TV au prezentat un material în care se arăta cum a fost devalizat noul loc de joacă din Parcul „Carol Schreter”, dat în folosinţă abia luna trecută. Toată lumea s-a întrebat însă de ce la locul respectiv nu era un poliţist local care să protejeze de huligani acest părculeţ de joacă. La fel ne-am întrebat şi noi luni, 5 septembrie, când prin tot parcul mare, nu numai al copiilor, nu era urmă de poliţist local, deşi era amiază iar parcul fremăta de copii. 

Explicaţia este simplă: Poliţia Locală nu poate să asigure la schimbul I protecţia copiilor şi a obiectelor din parc pe fondul numărului foarte mic al personalului. De la poliţiştii locali am aflat că doar schimburile II şi III pot fi acoperite. Și asta într-o perioadă în care nici n-au reînceput activitatea şcolile şi grădiniţele! Ne punem întrebarea ce va fi mai încolo, când o parte din poliţişti vor trebui să asigure posturi fixe la unităţile de învăţământ, iar o altă parte să acopere, pe schimburi, tot municipiul, în patrulare sau la alte obiective? Atâta vreme cât încă mai există vandali de genul acesta, dar şi atâtea şi atâtea probleme, inclusiv aspecte de violenţă sau scandaluri, trebuie să întrebăm cine mai apără cetăţenii în locurile publice, sau municipiul? Poate, pe viitor, odată cu montarea camerelor de supraveghere în parcuri şi în zonele centrale sau cu probleme, vom scăpa de aceşti oameni, care o dată filmaţi vor plăti pagubele şi amenzile, apoi poate se vor linişti. Dar, până atunci, ce facem? Guvernul ar trebui să se gândească şi la aceste aspecte şi să repare ce a stricat, în fond cetăţenii oneşti, plătitori de taxe şi impozite, deci şi de poliţişti locali, ce vină au? De ce trebuie să suporte aceste măgării? 

Pe de altă parte, pe această cale atragem atenţia şi părinţilor sau bunicilor care merg cu copiii în parc să nu-i mai lase să rupă flori sau crengi de copaci, să nu-i mai lase să arunce cu pietre pe suprafaţa de material cauciucat – montată special ca ei să nu se rănească când se joacă, să nu-i mai lase să se suie încălţaţi pe bănci şi nici să distrugă căsuţele de lemn sau cişmeaua de apă. 

Educaţia trebuie să înceapă din familie. Fără să le spună nimeni, unii uită să o facă, lăsându-şi odraslele să facă tot ce vor, ca, vezi Doamne, să nu-le supere… E drept, unii ce educaţie să dea copiilor când ei aruncă punga cu gunoi pe geam, sau când lasă cocină în urma lor atunci când merg pe munte? 

Până ce lumea nu va înţelege că un parc, o pădure, o apă, un munte, o scară sau un beci de bloc, un pom sau o zonă verde din faţa blocului, o alee sau un container sunt ale tuturor, nu doar ale unuia sau altuia, iar oraşele noastre sunt aidoma căminelor noastre, unde fiecare respiră, munceşte şi se bucură, nici 1000 de poliţişti şi de camere video nu vor ajunge.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter