29.10.2011,  17:15:10 | 0 comentarii | 437 vizualizari
Nu o spunem noi, o spune proiectul de 40 de milioane de euro: / Până în 2015 Petroşaniul, Vulcanul, Petrila şi Aninoasa nu vor mai avea probleme cu canalizarea, iar toată Valea Jiului va beneficia de o calitate ireproşabilă a apei potabile
de Corneliu BRAN

În numărul de ieri vă anunţam că vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Costel Avram, ne-a dat vestea, sigură, că de la Bruxelles s-a primit avizul pentru proiectul de 40 de milioane de euro, bani nerambursabili care vizează lucrări de reabilitare a reţelelor de apă potabilă şi canalizare din Valea Jiului.

Revenim cu amănunte, credem noi importante, legate de acest proiect şi de implementarea lui. De data aceasta, sursa datelor pe care le vom trece mai jos este directorul de dezvoltare, doamna Monica Tarcea, din cadrul SC Apa Serv Valea Jiului, persoana care s-a ocupat de la început şi până acum de acest megaproiect important pentru toată comunitatea Văii Jiului.

 

Cum a început totul?

Pentru început, să vedem de la ce şi de unde s-a pornit, ţinând cont de situaţia precară în care se află localităţile Văii Jiului în ceea ce priveşte canalizarea, care este cam la pământ mai peste tot, lucru recunoscut de toată lumea, inclusiv de şefii administraţiilor locale, dar şi de către conducerea societăţii de apă şi canalizare din Petroşani. „S-a făcut un necesar al investiţiei pentru canalizare şi apă în Valea Jiului, care a fost estimat la o valoare de aproximativ 252 milioane de euro. În urma priorităţii la aceste investiţii identificate ca fiind necesare, s-a selectat un proiect prioritar, cu o valoare de 40 de milioane de euro. Asta într-o primă etapă, urmând ca după finalizarea acestui proiect, în anul 2015, să se facă din nou o prioritizare şi selectare a unui nou proiect. Finanţarea proiectului avizat acum de Bruxelles este făcută din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (P.O.S. Mediu). Lucrările propuse în cadrul proiectului au fost selectate, în primul rând, în funcţie de încadrarea în Directiva Europeană de Mediu şi în funcţie de respectarea angajamentului asumat de România în procesul de aderare la Uniunea Europeană (este vorba aici de acoperirea cu un procent de 100% a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare a localităţilor şi de construcţia treptei terţiare în cadrul staţiei de la Dănuţoni, care va ridica şi mai mult calitatea apei)”, ne-a declarat doamna Monica Tarcea.

 

Care vor fi lucrările?

Din câte rezultă din proiect, lucrările vor fi ample şi se vor desfăşura în patru dintre localităţile Văii Jiului, plus la staţiile de tratare a apei de la Valea de Peşti şi Jieţ. Doamna director Tarcea ne-a spus, în mare, cam care vor fi aceste lucrări şi mai exact unde vor fi ele aplicate, urmând ca toate detaliile să ni le ofere în momentul semnării contractului dintre operator şi Ministerul Mediului, undeva într-un interval de maxim trei săptămâni, ocazie cu care va fi organizată şi o conferinţă de presă: „Pot să vă spun că lucrările constau în extinderi de reţele de apă şi canalizare în localităţile Petroşani, Vulcan, Petrila şi Aninoasa. Un al doilea set de lucrări vizează construcţia treptei de epurare la staţia de la Dănuţoni. Cel de-al treilea set de lucrări cuprinde reabilitarea staţiilor de tratare de la Valea de Peşti şi Jieţ”.

Am sesizat că localităţile Lupeni şi Uricani nu intră prea mult în calculul ecuaţiei de faţă. Asta, probabil, şi pentru faptul că cele două localităţi nu sunt membre A.D.I., dar şi din alte cauze. Tot doamna director Tarcea ne dezleagă iţele: „Da, localităţile Lupeni şi Uricani nu intră în prima fază a proiectului care urmează să fie finalizată, cum spuneam, până în 2015. Dar cele două localităţi vor beneficia direct de crearea unor inele de presiune, ceea ce va însemna reducerea pierderilor de apă, iar indirect prin reabilitarea staţiei de epurare de la Valea de Peşti, care să nu uităm este principala sursă de apă pentru cele două localităţi şi pentru toată Valea Jiului în general, cu unele mici excepţii”.

De implementarea proiectului va răspunde Serviciul Unitate Implementare Proiecte (U.I.P.), distinct creat în cadrul SC Apa Serv Valea Jiului SA, la solicitarea Comisiei Europene, iar de coordonarea implementării proiectului va fi responsabilă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Valea Jiului”. Dar toate acestea după semnarea contractului dintre cele două părţi şi organizarea licitaţiilor pentru lucrări, aspect de care se va ocupa tot Apa Serv-ul.

 

Se va încerca să se lucreze nemţeşte…

Explicându-i doamnei director ce se va întâmpla cu zonele şi porţiunile de drum care deja au fost reabilitate (cum sunt de exemplu drumurile principale de la Petroşani – parţial şi Petrila), dacă acum se va veni cu spartul pentru canalizare sau extindere de reţea, dumneaei ne-a spus că s-a luat în calcul şi acest aspect, existând o coordonare bine definită între aceste lucrări majore din unele localităţi: „Lucrările vor fi efectuate pe rând, în funcţie de priorităţile pe care le vor desemna primarii, bineînţeles pentru lucrările propuse în proiect. Deci dumnealor ştiu cum îşi fac planul, astfel ca toate lucrările din localităţile dumnealor să se coordoneze cu ale noastre. Mai trebuie să zicem că într-un oraş lucrările la apă şi canalizare vor merge în paralel, deci nu se va lucra pe rând, acum la apă şi apoi la canalizare, cum ar putea crede cineva. Înainte de a încheia, aş vrea să mulţumim prin intermediul ziarului dumneavoastră, încă o dată, celor care ne-au ajutat ca acest proiect să devină realitate. Nu vreau să nominalizez persoane, dar aş vrea să le mulţumim în primul rând celor din Consiliul Judeţean Hunedoara şi din Primăria municipiului Petroşani şi apoi tuturor celorlalţi care s-au implicat mai mult sau mai puţin în iniţierea şi implementarea acestui proiect”.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter