29.10.2011,  17:15:53 | 0 comentarii | 493 vizualizari
Consilierii locali vulcăneni au respins proiectul cu / Poliţia Locală Ile
de Gheorghe OLTEANU

Numai că nu a turbat Gheorghe Ile, acolo, în sala de şedinţe a Consilului Local al municipiului Vulcan, după ce aleşii locali i-au respins proiectul de hotărâre prin care el voia să-şi organizeze o structură de Poliţie Locală după chipul şi asemănarea lui. 

 

Se vedea pe el

cât e de nervos după felul în care, marţi după-amiaza, nu-şi mai găsea locul. Degeaba încerca primarul să-şi ascundă mânia care pusese stăpânire pe el, că tot nu a reuşit întru totul. Și-a descărcat sufletul a doua zi dimineaţă, pe undele unui post local de radio care-i acordat pe frecvenţa bugetului local vulcănean. Când a zis că, dacă i se respinge proiectul şi a doua oară, el desfiinţează Poliţia Locală. Măi, măi, chiar aşa să fie?

 

S-o luăm încetişor,

ca să înţelegeţi şi dumneavoastră ce şi cine l-a lovit pe Gheorghe Ile în orgoliul propriu şi personal de primar absolut şi de neînlocuit al Vulcanului. Pentru asta, trebuie să vă aduc aminte de şedinţa extraordinară din data de 5 ianuarie a.c. la care s-a venit cu acel proiect de constituire a Comisiei de Ordine Publică la nivelul municipiului Vulcan. În care au intrat - în afară de primarul Gheorghe Ile, primar, Toma Mihu, şeful Poliţiei Vulcan, Mihai Mezambrovschi, reprezentantul Poliţiei Locale, şi Rodica Peter, secretar - viceprimăriţa Angela Stoica, de la PD-L, şi doi consilieri locali PSD, Marin Coltescu şi Cristian Merişanu. Deşi a fost propus şi el, consilierul local liberal Tudorel Cărăşel nu a obţinut numărul de voturi necesar.  Nu voi înţelege nicicând care a fost mersul acestei manevre politice. În fine. 

 

Cu ocazia aceea,

Tudorel Cărăşel le-a propus colegilor săi de consiliu să se gândească bine ce fel de organizare a poliţiei locale vor accepta. Din punctul lui de vedere, iar treaba acesta s-ar fi putut vota atunci, pe loc, o poliţie locală cu personalitate juridică ar fi forma cea mai potrivită. Nu, nu, a sărit ca ars primarul Gheorghe Ile, asta nu o stabileşte consiliul, asta o stabileşte comisia de ordine publică în fruntea căreia tronează numele lui. Nimeni n-a mai zis nimic şi s-a votat componenţa comisiei aceleia.

 

Lovitura de teatru

s-a văzut după câteva zile. Marţi, 18 ianuarie, când consilierii locali vulcăneni au fost convocaţi la o altă şedinţă extraordinară, al cărei prim punct a constat în proiectul de reorganizare a Poliţiei Comunitare ca structură de Poliţie Locală şi aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului de Poliţie Locală. Care-i lovitura de teatru? Nu ştiu câţi dintre consilierii locali au observat-o, dar mie, citind alineatul al doilea din preambului proiectului, mi-a căzut imediat fisa. Iată ce zice alineatul acesta: “înând seama de faptul că în data de 30.12.2010 a fost emisă Dispoziţia nr.2319 a Primarului Municipiului Vulcan privind înfiinţarea Poliţiei locale, dispoziţie ce a fost revocată ca urmare a observaţiiior Instituţiei Prefectului”. V-aţi prins care-a fost manevra?

 

Prelevându-se că el

e mare şi tare, Gheorghe Ile a trimis la Deva dispoziţia aceasta în care Poliţia Locală a municipiului Vulcan urma să funcţioneze ca şi compartiment funcţional, fără personalitate juridică, la nivel de serviciu în cadrul aparatului de specialitate al primarului. Adică, să se înţeleagă, o Poliţie Locală care urma să fie jucăria lui, subordonată numai şi numai lui, căreia să-i comande orice, iar poliţiştii locali să execute la timp şi necondiţionat orice ordin. Cum ar fi, de exemplu, ia mergeţi şi faceţi control la firma lu’ ăla, luaţi-i carnetu’ lu’ ăla, găsiţi neapărat ceva, ca să-l înfundaţi pe ăla etc.

 

Numai că planul de la Vulcan

nu s-a potrivit cu ce s-a petrecut la Deva. Prefectul i-a trimis frumuşel înapoi lui Gheorghe Ile dispoziţa aceea şi i-a zis că e treaba Consiliului Local al municipiului Vulcan să stabilească forma de organizare a Poliţiei Locale a municipiului Vulcan. De aceea nu a mai avut ce face primarul, încât a trebuit să convoace extraordinara de marţi, 18 ianuarie, după-amiaza. În care le-a servit consilierilor locali un proiect de hotărâre pe care, s-a gândit el, aleşii locali potrivnici lui îl vor înghiţi ca pe un hap. Numai că, spre durerea lui, nu a fost deloc aşa.

 

Cel care i-a răsturnat

planul primarului Gheorghe Ile de a deveni satrapul Poliţiei Locale a fost, din nou, consilierul local Tudorel Cărăşel. El a venit cu două amendamente, pe care, la şedinţa extraordinară din 5 ianuarie, doar le recomandase. El a spus că Poliţia Locală ar avea de câştigat dacă ar funcţiona ca instituţie de interes public local cu personalitate juridică. Un avantaj ar fi că, în forma asta de organizare, poliţia locală, ar fi subordonată consiliului local, care-i aprobă finanţarea; există posibilitatea ca, sub forma propusă de primar, anumiţi angajaţi să facă abuzuri fapt care ar atrage răspunderea instituţiei primăriei, ceea ce nu e normal. Având personalitate juridică, omul cheamă în judecată poliţia locală. Apoi, ea poate fi stimulată spre o activitate performantă, prin încheierea de contracte de prestări servicii. Amendamentele propuse de Cărăşel au fost “de a se înfiinţa Poliţia Locală Vulcan ca instituţie publică de interes local cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local şi sub coordonarea primarului municipiului Vulcan” şi “de a se mandata comisia publică pentru îndeplinirea formalităţilor în vederea obţinerii personalităţii juridice”.

 

Cei nouă consilieri PD-L

au votat împotriva acestor amendamente,  ceea ce nu e de mirare. Din partea cealaltă, din cei nouă consilieri locali PNL şi PSD doar pesedistul Petru Hodor s-a abţinut. Consilierul local PRM Ioan Dorel Șchiopu a lipsit de la şedinţă. Votul a fost de nouă împotriva amendamentelor şi de opt pentru. Nefiind majoritate, proiectul de hotărâre a fost respins. “A făcut-o intenţionat, a fost de părere Marin Coltescu, mai marele PSD-ului din Vulcan, referindu-se la absenţa lui Ioan Dorel Șchiopu, şi nu m-aş mira să fie aici mâna lui Ile. Dacă era aici, proiectul ar fi fost trântit de tot, şi nu doar respins”.

 

Și, ca să vezi minune,

după vot aleşilor locali le-a venit chef de vorbă pe marginea proiectului ăstuia cu poliţia locală. De parcă nu fuseseră invitaţi să-şi dea cu părerea înainte de momentul votului. Pesedistul Petru Hodor, care apare tot mai mult ca un tip alunecos, al cărui comportament este de parcă Gheorghe Ile l-ar avea cu ceva la mână, a început să bată câmpii cu poliţia locală din New Jersey. Pe care a avut plăcerea să o cunoască cu ocazia unei vizite făcute în America în bunele vremuri în care era primar. Să vezi, să nu crezi, cum e poliţia acolo, cum intri în sat, te ia în colimator, una alta, a băgat el texte, recomandându-i lui Ile să facă din Poliţia Locală din Vulcan un asemenea instrument.

I-a tăiat însă elanul comisarul şef Toma Mihu, şeful Poliţiei Vulcan, prezent şi el la şedinţă. Pe un ton al unuia care ştie cum stă treaba prin poliţiile diverselor state, el i-a amintit stimabilului consilier local vulcănean că, în Statele Unite, şeful Poliţiei Locale candidează la alegeri împreună cu primarul. Nu a câştigat primarul, salut, el s-a lins pe bot de şefie şi nu va mai putea intra nicicând în poliţie. Chestie care nu este valabilă pentru ajutoarele sale. Care pot să-ţi vadă de treabă şi cu un alt şef. În plus, ceea ce mi-a zis doar mie domnul Mihu, la americani e poliţistul şi maşina de patrulare. O strică, se face praf, nu contează, primeşte imediat alta.

 

La Vulcan, 

aşa cum ar fi vrut primarul Gheorghe Ile să organizeze Poliţia Locală, toţi angajaţii, de la şef până la ultimul om, ar fi trebuit să i se supună şi să-i pupe pantoful. Având personalitate juridică se schimbă treaba. Primarul, oricare ar fi el, că e Ile, că va fi un altul, poate să-i ia la rost doar pe şef şi pe adjunctul său. Sau, cum îşi dădea cu părerea un consilier, are în mână doar cărţile de muncă ale ăstora doi. De restul nu se va putea atinge. În plus, Poliţia Locală va avea tot ce-i trebuie: jurist, contabilitate şi mai nu ştiu ce acolo, chestii despre care Ile s-a plâns că, vai, vai, vor secătui bugetul local!

 

Automat, 

dacă a căzut primul proiect, după el s-a dus, apoi, şi cel de-al doilea. Care vorbea despre modificarea organigramei şi a statutului de funcţii ale Primăriei municipiului Vulcan. Iniţial primarul Gheorghe Ile ar fi vrut ca şi acesta să fie luat în discuţie, dar apoi a cedat. De acum încolo s-a făcut de nu-l mai recunoşteai. Se foia şi nu-şi mai găsea locul. S-a văzut că nu e el când a fost rugat să răspundă  la întrebarea dacă are ceva împotrivă ca Poliţia Locală să dobândească personalitate juridică. A încercat el cumva să o dea la întors că nu, dar astfel va fi mai scump; că trebuie jurist, director, trebuie angajat personal, iar noi nu ne încadrăm în organigrama stabilită de minister. 

 

Din câte mi-a fost dat

să aud chiar ieri, vestea că lui Gheorghe Ile i s-a tăiat craca de a ajunge stăpânul absolut al Poliţiei Locale din Vulcan i-a bucurat chiar şi pe unii dintre actualii poliţişti locali care mai poartă încă uniforma de poliţist comunitar. Astăzi, la ora cinci, a fost programată o nouă şedinţă extraordinară de consiliu. În care se va aproba, pe un proiect de hotărâre, ce va fi cu spitalul din Vulcan. Despre treaba asta care s-a discutat şi în ultima parte a şedinţei de marţi veţi afla în ziarul de vineri. L-am întrebat pe un consilier dacă, nu cumva, joi, primarul Gheorghe Ile va veni şi cu un nou proiect de hotărâre privind organizarea Poliţiei Locale. N-are cum, fiindcă, mai întâi, trebuie trecut prin comisii, am fost liniştit de acesta. Nu am pus întâmplător întrebarea asta. Se ştia dinainte, şi precis că au aflat şi adversarii politici, că domnul consilier PSD Simion Spiridon o să meargă la Bucureşti, iar primarul Gheorghe Ile ar putea să-i sugereze consilierului PSD Petru Hodor să nu se mai deranjeze venind de la Timişoara la Vulcan. Ce s-ar fi întâmplat în cazul acesta, chiar dacă peremistul Ioan Dorel Șchiopu era prezent? Nici nu-mi vine să mă gândesc...Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter