04.11.2011,  21:23:59 | 0 comentarii | 519 vizualizari
Valea Jiului geme de carmangerii suspecte şi de comercianţi lacomi şi criminali
de Corneliu BRAN

â–º O.P.C.-ul s-a pus pe dat amenzi usturătoare pentru comercianţii care vând preparate din carne dubioase şi care nu respectă normele de depozitare şi de igienă.

Pericolul numărul unu pe timp de vară este reprezentat de toxiinfecţii alimentare, alergii, colite şi, mai grav, hepatite. Marea cauză pentru toate acestea o reprezintă ceea ce introducem în organism. În primul rând hrana şi apa. Nu întâmplător, inspectorii de la Protecţia Consumatorului din toată ţara au primit ca „temă de casă” să facă controale la sânge în magazinele care vând carne şi preparate din carne, carnea fiind vara unul dintre alimentele care poate cauza numeroase boli. Asta dacă nu sunt respectaţi anumiţi parametri şi normele de depozitare, sau dacă se vinde în condiţii total neigienice. Aceşti comercianţi, care vând produse alterate sau dubioase, fie sunt inconştienţi, fie lăcomia le ia minţile, ei putând fi numiţi, fără să greşim, nişte criminali în serie. Deoarece, din cauza lor, gem spitalele de oameni bolnavi. Bineînţeles, este vorba doar de unii comercianţi, nu de toţi, pentru că mai sunt şi oameni cu scaun la cap, cărora banii nu le-au luat minţile. „Avem în curs o tematică de control privind modul de comercializare şi etichetare a preparatelor din carne. Verificăm în primul rând respectarea prevederilor legale privind etichetarea acestor produse, existenţa documentelor de provenienţă la toate preparatele din carne, încadrarea în data durabilităţii minimale sau data limită de consum - termenul de valabilitate al produsului, verificarea proprietăţilor organoleptice - produsele să nu prezinte semne de alterare, modificări de aspect, culoare, gust, miros, consistenţă - modul de depozitare, inclusiv respectarea temperaturilor recomandate de producător, respectarea condiţiilor de igienă la depozitarea produselor din carne în spaţiile frigorifice”, ne-a declarat Ion Roiu, inspector în cadrul O.P.C. Petroşani. Deşi acţiunea este doar de câteva zile, deja în Valea Jiului au fost controlate 9 unităţi care depozitau sau comercializau carne şi produse din carne pe raza a trei municipii: Petroşani, Vulcan şi Lupeni. Ce au constatat inspectorii în urma acestor controale ne spune tot Ion Roiu: „Am constatat că se comercializează încă produse din carne pentru care nu există documente de provenienţă. Mă refer în primul rând la comercianţii care au măcelării şi care fabrică, fără a avea acest drept, produse din carne foarte căutate de cetăţeni, cum ar fi cârnaţii de casă, afumaţi sau nu, tobă, ciolane afumate, slănină etc., dar pentru care nu au autorizaţie! De asemenea, încă mai găsim produse neetichetate, care lipsesc astfel consumatorii de informaţiile necesare - termen de valabilitate, compoziţie, producător etc. Constatăm încă o practică neortodoxă la unii comercianţi. Care, în momentul în care produsele din carne ies din perioada de valabilitate, procedează la ruperea etichetelor sau la ştergerea datelor de pe acestea cu diferite substanţe, pentru a nu se mai putea constata de către clienţi sau de către organele de control termenul de valabilitate al produselor respective. Recomand pe această cale cumpărătorilor să verifice întotdeauna informaţiile de pe etichetă, iar dacă produsul achi­ziţionat nu are etichetă, sau date vizibile pe etichetă, să nu-l mai cumpere! Ori să solicite eticheta de la vânzător. De asemenea, recomand cetăţenilor să ve­rifice întotdeauna, din momentul cumpărării, dacă produsul nu pre­zintă modificări, cum ar fi o consistenţă lipicioasă a membranei - la salamuri, parizer, crenvurşti etc. - culoare dubioasă, miros suspect etc. În cazul în care constată aşa ceva să refuze să mai cumpere acest produs şi să ne anunţe imediat la numărul de telefon 0254/549093. Dacă totuşi au fost păcăliţi şi au achiziţionat produse preparate din carne care arată dubios, sau care n-au etichetă, atunci să păstreze şi să solicite bonul fiscal şi eticheta produsului, pe care să le aducă la noi, însoţite de o plângere scrisă”. Din cele 9 unităţi verificate, 5 au fost sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei. Urmează ca, pe parcursul acestei săptămâni, numărul de unităţi verificate să crească. Ca şi numărul amenzilor şi al neregulilor, pentru că în Valea Jiului foarte mulţi comercianţi de carne şi preparate din carne s-au obişnuit să vândă de ani de zile marfă de proastă calitate, suspectă, depozitată în spaţii mizerabile, sau în camere frigorifice care fie nu funcţionează deloc, sau la parametri normali, fie sunt sub orice critică din punct de vedere igienico-sanitar. Vom reveni, la finalul tematicii de control, asupra subiectului.
 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter