03.11.2011,  19:15:35 | 0 comentarii | 661 vizualizari
Verdict final / RESMERIȚÄ‚ a fost turnător la Secu!
de Ziarul Vaii Jiului

RESMERIȚÄ‚, ţi-ai făcut bagajele? / RESMERIȚÄ‚ - ciripitor confirmat. În data de 2 februarie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de primarul Cornel Resmeriţă în procesul cu CNSAS după ce, în urmă cu un an, în 24.02.2009, Curtea de Apel Bucureşti confirma calitatea lui Resmeriţă de colaborator (a se citi “turnător”, “ciripitor”) al fostei"Securităţi. Precizăm că Resmeriţă a epuizat toate căile legale de atac, Înalta Curte fiind ultima soluţie prin care primarul municipiului Lupeni putea obţine o decizie care să anuleze actul prin care CNSAS l-a declarat colaborator pe baza probelor strânse din arhivele fostei Securităţi.
Sentinţele obţinute de CNSAS împotriva lui Resmeriţă s-au dat atât pe vremea când PSD a fost la putere, cât şi acum, când partidul “prostănacului” se află în opoziţie. Drept urmare, dacă auziţi pe undeva că Resmeriţă ar fi fost lucrat politic, nu vă rămâne decât să mai meditaţi. A turnat, n-a recunoscut, să plătească! (Cătălin DOCEA)

 

Nu spunem noi, a spus-o Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie / Cornel Resmeriţă este securist cu patalama

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit calitatea de fost colaborator al Securităţii pentru actualul primar al Lupeniului, Cornel Resmeriţă. Cu toate că primarul a făcut recurs la verdictul iniţial, acesta a fost respins. Decizia 476 din 2.02.2010 confirmă  această „calitate” de colaborator. Primarul a colaborat cu Securitatea din anul 1978 până în anul 1981.
Cum opinia publică din Valea Jiului a aşteptat cu sufletul la gură dezno­dământul acestui caz cu grave implicaţii de ordin moral şi, probabil, penal, am solicitat şi opinia repre­zen­taţilor de marcă ai PSD din Valea Jiului. Dar şi a altor persoane publice.

 

Tiberiu Iacob-Ridzi – preşedintele PD-L Hunedoara
No comment = No combat?
Tiberiu Iacob-Ridzi nu a dorit să comenteze subiectul. Când a căzut regimul comunist el era liceean, deci această problemă nu l-a afectat niciodată şi nu poate comenta referitor la calitatea aceasta de colaborator din moment ce nici nu ştie exact ce presupunea. Faţă de faptul că primarul Lupeniului a declarat fals, înainte de a candida pentru funcţia de primar, că nu a fost colaborator al Securităţii, Tiberiu Iacob-Ridzi spune că fiecare este răspunzător pentru faptele sale dar crede că nu este în măsură să comenteze subiectul.

 

Zoltan Lacataş, preşedintele LSM„VJ”:
„Resmeriţă a lucrat cot la cot cu nişte oameni, pe care apoi îi turna. Or, dacă înşeli încrederea oamenilor la locul de muncă, atunci ce fel de om eşti?”
Zoltan Lacataş a fost tranşant referitor la acest subiect. „Dacă cele declarate de primar au fost false, atunci este grav. Practic, a minţit în declaraţiile lui şi asta este un lucru josnic mai ales când anchetele şi documentele arată acest lucru. Și mai ales din postura de primar. El când a declarat că nu a fost colaborator şi-a minţit alegătorii. I-a minţit pe cetăţenii oraşului”, subliniază Zoltan Lacataş. El crede că în cazul în care ar fi recunoscut de la bun început că a fost turnător, oamenii nu l-ar mai fi votat. Iar acum nu ar mai fi fost primar.
„Oamenii sunt sensibili la chestiunile acestea. Dacă ne gândim, Resmeriţă a lucrat cot la cot cu nişte oameni, pe care apoi îi turna. Or dacă înşeli încrederea oamenilor la locul de muncă, atunci ce fel de om eşti?”, se întreabă Lacataş. El consideră acest lucru condamnabil şi impardonabil. Reamintim că o bună parte din „cariera” de colaborator
Resmeriţă şi-a petrecut-o în cadrul Exploatării Miniere Lupeni.

 

Florin Cazacu, preşedintele PSD Hunedoara:
„Aceasta este o problemă personală a domnului Cornel Resmeriţă.”
Florin Cazacu, şeful organizaţiei judeţene PSD, face o distincţie clară între această problemă a primarului lupenean şi imaginea partidului. „Aceasta este o problemă personală a domnului Cornel Resmeriţă. Nu este normal ca această chestiune să influenţeze imaginea PSD”, ne spune Florin Cazacu. Totodată, şeful pesediştilor îl consideră pe Cornel Resmeriţă nevinovat. El spune că primarul Resmeriţă nu putea aprecia corect dacă ce a făcut acum 40 de ani se putea numi sau nu colaborare. De asemenea, Florin Cazacu vede această chestiune ca fiind o vânătoare de vrăjitoare. Dosarul lui Cornel Resmeriţă a fost puternic mediatizat, în timp ce alte personaje, aflate în aceeaşi situaţie, au fost ignorate.

 

Sorin Vasilescu, preşedintele PSD Lupeni:
„Și eu am făcut tot la Securitate armata, în 1982.”
Sorin Vasilescu, şeful PSD Lupeni a părut, ca şi ceilalţi intervievaţi, surprins şi indignat. Nu ştie de ce această autoritate l-a catalogat şi a stabilit că primarul Cornel Resmeriţă a fost colaborator, dar nu este de acord cu această decizie. Crede, de asemenea, că primarul a fost încolţit şi că încadrarea lui ca şi colaborator este exagerată. „Cornel Resmeriţă este un primar bun care a dat dovadă că poate face multe pentru Lupeni. El a făcut armata la Securitate că aşa era atunci. Și eu am făcut tot la Securitate armata, în 1982. Mâine, poimâine, poate o să-mi apară şi mie nu ştiu ce dosar că aş fi colaborat cu Securitatea. Dacă ai făcut parte din acel sistem, te poţi trezi oricând că poate să-ţi scoată cineva vreun dosar de colaborator”. Preşedintele PSD Lupeni îl consideră pe Cornel Resmeriţă nevinovat şi crede că această decizie nu este în conformitate cu realitatea.

 

Prof. univ. dr. Radu Sorin:
„Și eu am fost verificat. (...) Răspunsul a fost unul negativ.”
Radu Sorin, o altă figură marcantă a PSD,  este de aceeaşi părere cu Florin Cazacu. Și anume că primarul a fost oarecum hăituit. Cazul Resmeriţă a interesat mai mult decât oricare alt nume. „Sunt atâtea persoane în funcţii publice în judeţ care au colaborat, de asemenea, cu Securitatea, dar au ştiut să rămână ascunse. Și eu am fost verificat. Dacă nu mă înşel, chiar din partea presei s-a cerut acest lucru. Răspunsul a fost unul negativ. Am primit şi eu răspunsul autorităţilor acasă”, îşi aminteşte Radu Sorin. Tot dumnealui ne spune că primarul Lupeniului a dat mereu dovadă de competenţă în  funcţia de primar. Din punct de vedere legal, Radu Sorin nu a vrut să se pronunţe neavând competenţă în domeniu.

 

Costel Avram, preşedintele PRM Hunedoara:
„Poate nu a făcut cu bună ştiinţă acea declaraţie”
Costel Avram, preşedintele PRM Hunedoara şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, este de părere că orice persoană care a greşit trebuie să plătească. Și că, indiferent de notorietatea numelui, legea se aplică pentru toată lumea. Totuşi, consideră că primarul se poate să fi fost neglijent atunci când a dat cu subsemnatul şi a declarat că nu a colaborat cu Securitate. „Este posibil ca el să nu fi considerat actele dumnealui de atunci ca fiind de  colaborare. Poate nu a făcut cu bună ştiinţă acea declaraţie”, răspunde Costel Avram. (Alina PIPAN)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter