03.11.2011,  11:11:17 | 0 comentarii | 508 vizualizari
Ieri, miercuri, 19 mai, / Mitingul “disperării pensionarilor” a adunat în stradă la Petroşani peste 500 de oameni
de Corneliu BRAN

Câteva sute de cetăţeni din Petroşani şi Petrila, în general pensionari, au participat la mitingul de protest organizat miercuri, 19 mai, de către Sindicatul Ligii Pensionarilor Minieri din Valea Jiului, faţă de măsurile anunţate de guvernanţi, printre care şi reducerea tuturor pensiilor cu 15%.  Într-un cadru organizat, fără incidente deosebite, oamenii şi-au strigat supărările pe străzile Petroşaniului, punctul culminant fiind întâlnirea de la primărie cu primarul democrat-liberal, Tiberiu Iacob-Ridzi. Dar până atunci, să derulăm puţin filmul acţiunii organizate ieri.

Sute de oameni s-au adunat la ora fixată
Întâlnirea stabilită cu câteva zile înainte a avut loc în Piaţa Victoriei, începând cu ora 11. Primii care au sosit la faţa locului au fost chiar organizatorii, în frunte cu preşedintele sindicatului, fostul deputat şi actualul consilier local social-democrat, inginerul Ion Hortopan. Încet, încet, de la Petrila, Petroşani Nord, Colonie sau Aeroport, au început să apară sute de oameni, unii dotaţi cu fluiere sau pancarte, cei mai mulţi dintre ei pensionari, ori persoane cu venituri mici, care trăiesc în momentul de faţă din tot felul de ajutoare şi indemnizaţii sociale, unii la limita existenţei. Am văzut însă şi destui oameni pe care-i ştiam cu venituri mijlocii sau mari, veniţi din solidaritate alături de demonstranţi.
S-au propus 16 măsuri de redresare economică
Protestul şi exprimarea liberă a nemulţumirilor au început spontan, imediat după ora 11:00. „Demisia!” şi „Jos Guvernul!” au fost cele mai strigate. Prin portavoce, organizatorii au prezentat celor prezenţi „Protestul” scris, faţă de „măsurile iresponsabile şi aberante ale Guvernului Băsescu-Boc de reducere a pensiilor cu 15%, fără niciun temei legal”, Sindicatul Ligii Pensionarilor Minieri din Valea Jiului considerând măsura ca fiind „neconstituţională şi nelegală”, fapt care va duce „inevitabil la genocidul şi pauperizarea majorităţii pensionarilor”. De asemenea, tot în protestul scris se arăta faptul că „actuala criză economică, morală şi de autoritate a fost generată de incompetenţa Guvernului Boc”, iar „refuzul Guvernului Băsescu-Boc de aplicare a unor măsuri care ar leza clica partidului de stat şi a clientelei politice” este evident pentru populaţie. Au fost propuse şi 16 puncte, „măsuri care să ducă la depăşirea crizei care afectează viaţa noastră de mizerie”, printre care: impozitarea progresivă a veniturilor şi a averilor; reducerea TVA-ului la alimentele de bază şi majorarea lui pentru obiectele de lux; retragerea militarilor români şi a tehnicii de luptă de pe fronturile din Afganistan, Irak şi Kosovo; încetarea de ajutoare nerambursabile către Republica Moldova; renunţarea la cumpărarea din S.U.A. a avioanelor second-hand F-16; restructurarea personalului bugetar începând cu preşedinţia, guvernul şi descentralizatele; blocarea achiziţiilor publice până după recesiune; renunţarea la salarii şi la pensii de lux (nesimţite) până la un salariu maxim de 5.000 de lei; menţinerea actualelor subvenţii ale C.N.H. până după 2020; reducerea evaziunii fiscale; renunţarea la bugetele preferenţiale pentru unele instituţii şi ministere, sau parlament; confiscarea şi redarea către bugetul consolidat al statului a averilor care nu pot fi justificate; revizuirea prin comisii încrucişate a tuturor pensiilor medicale; eliminarea celui de-al 13-lea salariu; impozitarea maneliştilor cu până la 80% din venituri; vânzarea unei cantităţi de aur din rezerva ţării care să acopere deficitul de circa 500 de milioane de euro la fondul de pensii.
Sloganul preferat - „Jos Guvernul!”
A urmat parcurgerea traseului cuprins între Piaţa Victoriei şi Primăria Petroşani, cu unele opriri la Oficiul Prefectural, unde s-a depus protestul scris, şi în parcul din faţa Poştei, unde s-a strigat din nou „Jos Guvernul!” „Jos Mafia” şi „Jos cu Boc şi cu
PD-L-ul!”. Deşi mitingul era autorizat până în zona judecătoriei, demonstranţii au decis să plece cu toţii înspre primărie. Forţele de ordine i-au lăsat pe oameni să treacă, pentru a nu se inflama spiritele şi aşa destul de încordate. În faţa primăriei, sutele de oameni au cerut ca primarul Tiberiu Iacob-Ridzi să iasă în faţa oamenilor şi să stea de vorbă cu ei. „Nu vrem în Sala de Marmură, unde încap doar 100 de oameni, vrem aici, în faţă, să ne facem auziţi cu toţii şi să auzim ce ne spune primarul!”. În câteva minute, Tiberiu Iacob-Ridzi se conformează şi coboară în faţa demonstranţilor.
Primarul Ridzi le-a vorbit cu curaj oamenilor în faţa primăriei
După un scurt cuvânt al preşedintelui Hortopan, a luat cuvântul, la portavoce, primarul municipiului: „Am primit această petiţie din partea dumneavoastră  şi o voi aduce la cunoştinţă celor care sunt în măsură să ia sau să nu ia aceste măsuri revendicate de dumneavoastră. Sigur că situaţia este neplăcută pentru fiecare dintre noi, nu cred că mai există om în România care să nu fie de acord sufleteşte cu dumneavoastră. Eu cred că se vor găsi până la urmă soluţiile cele mai bune. Nu cred că nu se vor găsi acele soluţii care să nu afecteze într-o aşa măsură această categorie socială a dumneavoastră. Omeneşte sunt alături de dumneavoastră, să ştiţi!”. Moment în care demonstranţii încep să strige: „Jos Guvernul!”; „Încă o Revoluţie!”; „Jos Prefectul!” şi „Demisia!”. Apoi, primarul a continuat: „Ideea este în felul următor: încă se consultă şi se discută despre aceste măsuri propuse. Eu o să transmit toate doleanţele dumneavoastră şi îmi exprim convingerea că se vor găsi soluţii care să ne afecteze cât mai puţin”. După câteva minute de discursuri şi nemulţumiri exprimate în mod deschis de poporul strâns în faţa primăriei, în jurul orei 12:25 prin portavoce, Ion Hortopan a declarat mitingul închis. Nu înainte ca oamenii să spună ferm: „Acum am fost paşnici, dar dacă se vor atinge de pensiile noastre nu vom mai fi! Ne vom întoarce atunci şi va fi jale! Sperăm să nu se întâmple asta şi guvernanţii să ia cele mai bune decizii, care să nu afecteze pensionarii, oameni care au muncit o viaţă şi care şi-au plătit cinstit dările la stat”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter