29.10.2011,  16:23:42 | 0 comentarii | 1372 vizualizari
Doctor Aurel Perian, şeful Laboratorului Sanitar Veterinar Hunedoara: / “Scopul muncii specialiştilor din laborator este acelaşi cu cel al inspectorilor DSVSA şi al mediciilor din circumscripţiile teritoriale”
de Gheorghe OLTEANU

De multe ori am auzit sau chiar eu însumi am scris cum că mostre dintr-un aliment aflat la limita termenului de valabilitate, vizibil stricat sau suspect c-a fost falsificat au fost trimise la laborator. Sau că probe de apă prezentând turbiditate crescută ori bănuită că ar conţine diferite substanţe organice care, discret, pot fi observate şi cu ochiul liber au fost, tot aşa, expediate la laborator. Ca să nu mai zic de animale suspecte de diferite boli care se pot transmite de la un animal la altul sau de la ele la om prin muşcături, secreţii sau chiar prin simpla atingere. Și acestea, în astfel de cazuri, ajung tot sub microscopul specialiştilor din laborator.

 

Laborator, laborator, dar,

în cazul acesta, am şi eu parte de vină, fiindcă nu prea m-am omorât scriind mai mult despre  Laboratorul Sanitar Veterinar Hunedoara care funcţionează în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara - Deva. Căci despre el este vorba. Laborator care, nu prea ştiu multe persoane amănuntul acesta, este singurul cu ştaif din judeţul nostru. Adică doar el este abilitat prin lege să facă ceea ce face. Or, cele din unele localităţi, nu dau nume, n-ar prea avea dreptul să efectueze analize şi, prin urmare, să dea verdicte: asta-i aşa, asta-i aşa.

 

Laboratorul Sanitar Veterinar Hunedoara,

care, că tot a venit vorba de temei legal, deţine autorizaţia sanitară veterinară de funcţionare nr. 4/26.04.2010, eliberată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, se află în curtea în care-şi are sediul DSVSA Deva. Al cărei director este doctorul Marius Lăzărescu.  În clădirea cu trei etaje în care funcţionează cele 21 de laboratoare pentru profilele: Sănătatea şi bunăstarea animalelor; Microbiologia alimentelor şi a hranei pentru animale; Microbiologia alimentelor de origine nonanimalieră; Analize fizico-chimice ale alimentelor şi ale hranei pentru animale şi pentru produse de origine nonanimalieră; Controlul reziduurilor din animale vii, produse animaliere, a reziduurilor din apa, hrana pentru animale, precum şi pentru controlul radioactivităţii şi detecţia alimentelor iradiate. Ca să nu mai zic că laboratorul a fost acreditat RENAR, deţine certificatul de acreditare LI741, asta însemnând că răspunde cerinţelor SR EN ISO/CE 17025/2005 şi că are competenţa să efectueze analize în domeniul de activitate. V-am zis că-i cu ştaif?

 

Șeful acestui laborator

este domnul doctor Aurel Perian. Lucrează aici de peste douăzeci de ani. Fapt care, ţinând seama că suntem în 2011, mă face să afirm, fără teama că greşesc, că dumnealui are o experienţă milenară în domeniu. Domnia sa conduce un colectiv compus din 42 de specialişti - medici veterinari, chimişti, ingineri de chimie alimentară şi personal cu alte specializări. Ce fac toţi aceştia în laborator? Răspunsul mi-l dă domnul dr. Aurel Perian: “Efectuează analize în cadrul acţiunilor de supraveghere şi control al bolilor la animale şi ale celor transmisibile de la animale la om. Pentru asta, în laborator se efectuează analize pentru diagnosticul brucelozelor la animale, leucozei enzootice bovine, anemiei infecţioase ecvine, leptospirozei la animale. Și, nu în ultimul rând, amănunt care trebuie reţinut, tot în acest laborator specialiştii noştri fac toate testele serologice pentru diagnosticul encefalopatiilor spongiforme transmisibile (encefalopatia transmisibilă bovină - vaca nebună şi scrapia la ovine). Mai facem analize pe probele de secreţii, excreţii, animale moarte sau sacrificate de urgenţă, în vederea precizării diagnosticului şi aplicării unor metode de combatere adecvate. În ce priveşte domeniul siguranţei alimentelor, desfăşurăm acţiuni care ţin de programul de supraveghere şi control al produselor pe întreg fluxul de producţie: procesare, depozitare, transport şi desfacere. Dar şi analize la iniţiativa operatorului economic, ţinând seama că, potrivit prevederilor Reg. 852/2004 al UE privind igiena produselor, responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară revine operatorului din sectorul alimentar - procesatori, distribuitori - şi celui din sectorul de desfacere. Vorbim aici inclusiv de comerţul cu produse agroalimentare comercializate în târguri sau pieţe agroalimentare”.

 

Odată cu intrarea în

Uniunea Europeană, sarcinile şi atribuţiunile laboratorului sunt mai mari. Asta, pentru că strategia în materie de sănătate animală pentru Uniunea Europeană, în perioada 2007-2013, se desfăşoară sub deviza: “Prevenirea este mai eficientă decât vindecarea”. “Ce înseamnă asta, domnule doctor?”. “Nimic altceva decât înseşi obiectivele politicii comunitare în acest sens. Care, daţi-mi voie să vi le enumăr, sunt: a) nivel ridicat de sănătate publică şi siguranţa alimentară prin minimalizarea incidenţei riscurilor biologice şi chimice asupra oamenilor; b) prevenirea incidenţei - reducerea incidenţei bolilor la animale; c) creşterea economică şi a competitivităţii prin asigurarea liberei circulaţii a bunurilor şi a animalelor. Este necesar să se găsească un echilibru în ceea ce priveşte circulaţia animalelor atunci când libera circulaţie a acestora este proporţională cu riscul de introducere şi de răspândire de boli, cu bunăstarea lor în timpul transportului; d) promovarea practicilor agricole şi a bunăstării animalelor care protejează sănătatea animalelor şi minimalizează impactul asupra mediului”.

 

Sper să  nu fiu suspectat

că bag în ele sau că, mă rog, le umflu asemănând Laboratorul Sanitar Veterinar Hunedoara cu un templu profesional în care specialiştii care lucrează în el veghează permanent la sănătatea oamenilor. Numai că mai sunt şi comercianţi din aceia, iar mulţi dintre dumneavoastră cred că v-aţi confruntat cu probleme de acest fel, care “uită” să scoată din circuit alimentele ieşite din termenul de garanţie şi al consumabilităţii. Alimente pe care se vede clar că au apărut modificări de formă, de culoare, de miros, de gust etc. “Nu ştiu dacă este chiar de competenţa dumneavoastră, dar, totuşi, vă întreb. Ce facem cu aceşti comercianţi, domnule doctor Aurel Perian?”. “Răspunsul e simplu. Operatorii economici din domeniul alimentaţiei au următoarele obligaţii: alimentele plasate pe piaţă trebuie să fie sigure, conform Reg. CE 178/2002; trebuie să ia măsuri care să asigure respectarea criteriilor pentru acceptabilitatea produsului, cele cuprinse în Reg. 852/2004, care privesc controlul materiilor prime, igiena, temperatura şi valabilitatea produsului. Or, toate acestea se realizează numai prin testarea inocuităţii microbiologice şi fizico-chimice a produselor. Aspect pentru care Laboratorul Sanitar Veterinar Hunedoara stă la dispoziţia atât a operatorului în domeniul alimentelor, cât şi al consumatorului”. “Bine, bine, dar eu vorbeam de ceea ce se mai întâmplă destul de des pe teren...”. “Am înţeles foarte bine. Pentru asta există legătura permanentă între noi, cei de aici, şi inspectorii de la serviciile de Igienă, Siguranţa Alimentelor şi de Epidemiologie din cadrul DSVSA, precum şi cu medicii veterinari igienişti din circumscripţiile teritoriale. E o legătură în care, cred că v-aţi dat seama, nu putem unii fără alţii, fiindcă, până la urmă, scopul muncii tuturor este acelaşi”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter