29.10.2011,  16:24:18 | 0 comentarii | 513 vizualizari
Despre implicarea lui Harry V. şi reuşita lui de la Vulcan
de Gheorghe OLTEANU

Chiar îmi trecuse prin gând, zilele trecute, şi mă întrebam, pe bune, ce-o mai fi nou în legătură cu proiectul iniţiat acum câteva luni de către SC Euro Jobs srl, firma domnului Haralambie Vochiţoiu? Asta, fiindcă mai ştiu nişte proiecte despre care îmi vine să cred că au intrat în pământ, din moment ce nimeni din presa Văii Jiului nu a mai auzit de ele.

 

Uite, domnule,

că proiectul lui Harry Vochiţoiu, denumit “Implică-te şi vei reuşi!”, a făcut primul pui, ca să-i zic aşa. Proiectul, spre aducerea aminte a celor care au uitat sau, pur şi simplu, nu ştiu cu ce se mănâncă el, face parte din programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Este calat pe axa prioritară 5, domeniul său major de intervenţie 5.1 fiind acela de “Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”.

 

În limba română,

asta înseamnă desfăşurarea unor cursuri de calificare în meserii pe care iniţiatorii proiectului le văd ca pe o alternativă la cele legate de minerit. Care sunt meseriile acestea? Iată-le: administrator de pensiune turistică, montator de pereţi şi plafoane din ghips, asfaltator, electrician exploatare medie şi joasă tensiune, lucrător în gospodăria agroturistică şi lucrător în izolaţii. Acum să nu credeţi, cumva, că pe domnul Haralambie Vochiţoiu l-a cuprins aşa o febrilă grijă faţă de semenii săi disponibilizaţi de la exploatările miniere şi le-a deschis, pe spuza lui, şcoală de calificare în meseriile amintite înainte.  Ar fi greşit să se înţeleagă asta. Da, societatea domnului Haralambie Vochiţoiu a venit cu partea ei de contribuţie, circa un miliard de lei vechi, dar grosul banilor, ceva  - vă rog să nu daţi pe spate -care se exprimă în milioane de euro, îl dă Uniunea Europeană. 

 

La Vulcan, 

pentru că despre cum se derulează aici acest proiect fac vorbire în cele ce urmează, UE a ieşit la interval cu 500 de mii de euro. La începutul lui noiembrie 2010, chiar în prima zi a lunii, dacă nu mă-nşel, participam, la Primăria municipiului Vulcan, la lansarea proiectului năşit de domnul Harry Vochiţoiu şi de SC Euro Jobs SRL, firma domniei sale, şi moşit de primarul Gheorghe Ile. Ocazie cu care, despre nou-născut, s-au spus cuvinte frumoase şi au ieşit la iveală intenţii cât se poate de bune. De atunci, nemaiauzind nimic legat de chestiunea asta, am crezut că gata, uite, nou născutul proiect n-a mai ajuns nici la botez, că  şi a fost îngropat. După ce, desigur, în prealabil, i s-ar luat de pe piept euroii. Mare mi-a fost surprinderea când ieri, joi, 17 februarie, am fost invitat să iau partea la deschiderea primului curs de ca­lificare care ţine de proiectul “Implică-te şi vei reuşi!”. Știţi ce mi-am zis? Mi-am zis “ia uite, dom’le, ca nu a decedat!”.

 

Este vorba despre

cursul de calificare în meseria de electrician exploatare medie şi joasă tensiune. Care este un curs de nivelul al II-lea şi la care se pot înscrie doar persoanele care au absolvit minim zece clase. Festivitatea - pot să-i zic aşa, fiindcă a avut aerul unei adunări festive, în ciuda numărului nu prea mare de participanţi - a avut loc la Școala Generală “Teodora Lucaciu” din Vulcan. Școala nr.1, cum încă îi mai zice. Aceea din parcul cu statuia soldatului învingător, la care, pe când, în apropiere, mai funcţiona Restaurantul “Straja”, beţivii, după ce se făceau praştie, se trimiteau unul pe altul, ca să-i fure ăluia bocancii.

 

A fost festivă,

fiindcă ea a fost onorată, cu prezenţa, de către doamna viceprimar Angela Stoica, de către domnul director Nicolae Fara şi de către consilierii locali Malvine Socaci şi Pompiliu Barbu. Cuvântul de deschidere l-a avut domnul Haralambie Vochiţoiu, în calitate de director general al societăţii implicate în desfăşurarea programului. Dumnealui a vorbit despre proiect, despre setul de măsuri active ale acestuia şi despre necesitatea ca, în 2012, când se va trage linie, cât mai multe din cele trei sute de persoane cu cât a plecat la drum iniţiativa să-şi găsească un loc de muncă. “Cursurile, prin meseriile care se învaţă în cadrul lor, vin ca o mănuşă pentru Valea Jiului”. Desigur, pentru acea vale în care mineritul se duce şi se tot duce, deşi noi nu ne-o dorim,  dar pe care au grijă alţii să-l asfixieze de tot.

 

Viceprimariţa Angela Stoica,

în calitate de reprezentant al Primăriei municipiului Vulcan, partener la proiect, a fost impresionată că acesta produce deja primele efecte benefice. După care a dat de înţeles că se bucură de faptul că, “împreună cu domnul primar, am întins o mână firmei Euro Jobs”. Dar şi mai mare i-ar fi bucuria, a precizat dumneaei, dacă “o parte din mâna de muncă locală calificată acum, la aceste cursuri, va fi şi pe bulevard”. Nu la plimbare, desigur, ci angrenată în lucrările de modernizare începute zilele trecute. Or, îmi permit eu să atrag atenţia, rezolvarea acestei probleme nu mai ţine de iniţiatorul proiectului, ci numai şi numai de primărie. Care, la o adică, o poate face şi cu un simplu telefon.

 

La acest prim curs,

cel de electrician de medie şi joasă tensiune, care ţine cinci luni, sunt înscrise paisprezece persoane. Cele mai multe dintre acestea erau în bănci, în sala de clasă în care s-a ţinut adunarea. “A fost cea mai cerută meserie din cele douăsprezece existente, a menţionat domnul Haralambie Vochiţoiu. În curând, alţi paisprezece solicitanţi vor începe cursul de calificare în această meserie”. Conform dictonului întreabă şi ţi se va răspunde, am aflat şi cine-i instruieşte pe cursanţi. Coordonatoarea de proiect la Vulcan este doamna Ana Negreanu, iar lectorul celor care şi-au pus în cap să înveţe meseria de electrician este doamna profesoară Daniela Hanumolo de la Colegiului Dimitrie Leonida din Petroşani. Nimic de reproşat dumnealor, numai că, fiind în Vulcan, domnul Harry Vochiţoiu ar fi putut ca, în drumurile sale cu implicaţie, să-şi fi oprit Mazda CX7 cu numărul de înmatriculare 97 RJO şi în dreptul liceului din localitate. Ar fi aflat, dacă, mă rog, nu ştia, că şi colegiul vulcănean are specialişti care, la o adică, ar fi putut să ţină, în Vulcan, cursurile astea de calificare. Panseul acesta nu-mi aparţine, trebuie să recunosc. L-a zis, fiindcă trebuia spus, doamna prof. Malvine Socaci, directoarea Colegiului  Mihai Viteazu din Vulcan.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter