03.11.2011,  11:13:20 | 0 comentarii | 487 vizualizari
Luni după-amiază, / Primarul Gheorghe Ile i-a acuzat de complot pe consilierii PSD, PNL şi pe cel de la PRM
de Gheorghe OLTEANU

Ceva, ceva pare că nu-i în regulă în Consiliul Local al municipiului Vulcan. Cugetarea asta mi-a trecut prin minte luni, 17 mai, pe la ora şase şi ceva după-amiaza, exact în sala în care aleşii locali se adună şi se apleacă asupra chestiunilor de care depind urbea şi locuitorii ei.

 

Alaltăieri după-amiază,

a fost convocată, pe fugă, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local al municipiului Vulcan. Cel care a sunat adunarea prin dispoziţia nr. 1222/2010 este primarul Gheorghe Ile. Care şi-a permis să facă asta, fiindcă îi dau voie alineatele 3 şi (1) din articolele 39 şi 68 ale Legii Administraţiei Publice Locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Cum pe mine

m-a prins cam de multişor virusul ăsta al şedinţelor de consiliu local, normal că, luni, la ora 18:00, m-am înfăţişat în sala de şedinţe a Primăriei Vulcan. Niciodată de când am început eu să dau pe acolo nu mi s-a făcut o aşa primire, ca aceea de care am avut parte luni.

Nu mi-a trebuit mult, ca să-mi dau seama care-i treaba. Rândul de scaune, de la mesele din dreapta, cum intri în încăpere, era liber.

Precizare care se impune: pe partea asta stau, în ordine până la cea la care tronează Gheorghe Ile şi viceprimăriţa Angela Stoica, consilierii locali liberali, cel peremist şi cei de la PSD. De obicei, la toate şedinţele la care am participat, toţi consilierii erau la locurile lor cu cinci minute înainte de începere. Se mai întâmplă, desigur, să mai fie şi câte un întârziat justificat.

 

Trece un minut, trec două,

se face şase şi zece, dar nimic. În sală sunt, în continuare, doar opt din cei nouă consilieri PSD. Nimeni nu ştie ce-i cu pedelistul Ion Dumitru. În afară de el, un singur, doar un singur consilier local ar mai fi fost necesar pentru ca şedinţa să se poată ţine. Primarul Gheorghe Ile nu mai poa’ să ţină în el şi explodează:

Ä‚sta-i complot curat! Dacă nu adoptăm proiectul ăsta de hotărâre riscăm să se întrerupă lucrările la telegondolă. Peste tot nu se mai lucrează la telegondole, doar la noi se merge mai departe. Asta se vrea oare?

 

Ceva, ceva pare-se că

a mirosit nasul de vulpoi al lui Ile. Că prea s-a brodit ca nu doar unul sau doi consilieri locali - treabă care s-a mai întâmplat, să lipsească, ci zece. Dar despre ce proiect de hotărâre a fost vorba, încât primarul făcea turbo? Ceva legat de telegondolă v-aţi dat seama c-a fost. Fiindcă v-am zis mai înainte.

Da, dar nu e vorba că nu se lucrează acolo, ci de altceva, care are legătură cu continuarea acestora. Dar mai bine vă citez exact cum îi spune proiectului: “Proiect de hotărâre privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional a terenului în suprafaţă de 3,9753 ha, aparţinâd domeniului public al municipiului Vulcan, administrat de SC Ocolul Silvic Carpatina SRL Petrila, în vederea realizării obiectivului <<Modernizarea zonei turistice Pasul Vâlcan - Construire instalaţie nr. 1 de transport pe cablu cu telegondola, judeţul Hunedoara>> în cadrul programului Schi România”. Plictisitor de lung, aşa că îmi permit să vi-l traduc în româneşte, ca să înţeleagă toată lumea.

 

E vorba, scurt pe doi,

despre arborii de pe traseul pe care-l urmează cablul telegondolei. Arbori şi pomi – vegetaţie forestieră, li se zice în nota de fundamentare - care ar trebui trataţi cu joagărul şi puşi la pământ. Asta-i esenţa, aşa că nu mai e cazul să intru în detalii, să dau numere de CF-uri, de cadastru şi alte alea, sau terenul care se cedează în compensare acelui ocol silvic privat petrilean.

Despre care - aici e buba mare şi semnul de întrebare cât roata carului - se pare că sunt destui consilieri locali, chiar şi portocalii ca Gheorghe Ile, care habar n-aveau de el. Cum şi mai ales când a ajuns acest ocol privat, pe numele său Carpatina SRL Petrila, să administreze un fond forestier aparţinând domeniului public al municipiului Vulcan?

 

Dar cum îşi motivează

consilierii locali absenţa de la extraordinara de luni după-amiază? Am fost şi eu curios, aşa că i-am sunat şi eu pe câţiva şi i-am întrebat. Ce mi-au răspuns? Că şedinţa aceasta a fost anunţată în fugă, dimineaţa, când fiecare îşi făcuse un program pentru ziua de luni. Conform legii, ea ar fi trebuit să fie adusă la cunoştinţa aleşilor locali cu trei zile înainte să aibă loc. Apoi, dosarul de şedinţă a fost gata doar la ora două după-amiaza. Or, era vorba de o chestiune care trebuia rumegată şi bine analizată. Nu aşa, să te duci şi, hodoroc-tronc, să votezi sau să te opui în necunoştinţă de cauză. Au trecut atâtea luni de la începerea construcţiei telegondolei, îmi sufla în telefon nu ştiu care consilier, s-au primit bani de la guvern, s-au dat bani constructorilor şi cum de abia acum se află că nu există formele legale pentru defrişarea terenului peste care trece cablul telegondolei? Și, după aia, în proiect nu se spune nimic despre ce se va întâmpla cu arborii tăiaţi. Cine se face cu banii care se vor lua pe ei? Sau, măcar, la care joagăr se vor recrea?

 

Revin la după-amiaza zilei

de luni şi în sala de şedinţe. După ce trece mai bine de un sfert de ceas, era clar că nu va mai fi niciun consilier care să se arate la faţă. Aşa că primarul Gheorghe Ile îi dă ordin doamnei secretar Rodica Peter să facă o nouă convocare.

Marţi, la ora 17:00. Dacă nici atunci nu vin, se poate dizolva consiliul, parcă l-am auzit spunând pe primar. Nu la din acestea extraordinare, îl corectează la lege doamna secretar, iar lui Gheorghe Ile îi cade buza. Aşa că ieri, marţi, 18 mai, pe la ora două şi un pic după-amiază, când am isprăvit acest articol, începuse şi pe mine să mă roadă curiozitatea. Se va putea sau nu ţine şedinţa? Din cât am putut scoate de la unii dintre absenţii de luni, pare-se că da. În condiţiile astea, nu pot decât să mă bucur. Pentru că ce era să mai scriu dacă rândul de scaune de pe partea dreaptă a sălii rămânea din nou gol?Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter